Ako (ne)potešiť náš črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm je taký malý svet ukrytý vnašich črevách. Zohráva niekoľko nezastupiteľných funkcií vnašom tele, apreto je potrebné ho  udržiavať v rovnováhe a podporiť jeho správne fungovanie.

O tom, čo je črevný mikrobióm a ako ovplyvňuje naše zdravie sme už písali TU: https://www.novyblesk.sk/2023/10/26/crevny-mikrobiom-a-jeho-vplyv-na-nase-zdravie/

Pokiaľ črevný mikrobióm nie je v  rovnováhe, verte, že telo nám to dá pocítiť – hnačkami, bolesťami brucha, zápchou a neskôr môže prepuknúť až do rôznych  ochorení. Je preto dôležité sa o neho dobre starať. Ako?  V prvom rade je dôležité poznať faktory, ktorými črevný mikrobióm negatívne ovplyvňujeme:

  1. Strava 

Častá konzumácia červeného mäsa (hovädzie, bravčové, jahňacie, atď.) Organizmu dlho trvá, kým ho rozloží, a tak dochádza k tvorbe látok a toxínov, ktoré poškodzujú sliznicu čreva. Rovnako aj konzumácia potravín s vysokým obsahom sacharidov, najmä rafinovaného cukru, nezdravých mastných tukov, soli, aditív a konzervantov, má na sliznicu rovnaký efekt. V dôsledku toho sa v čreve premnožia patogénne baktérie a dôjde k zníženiu zdraviu prospešných baktérií, čím sa naruší črevná rovnováha.

Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Slúži ako potrava pre prospešné baktérie, ktoré následne z nej vyrobia látky, ktoré sú dôležité pre črevo. Ak jej nemáme v potrave dostatok, funkcia čriev sa naruší.

  1. Užívanie liečiv a antibiotík

Antibiotiká okrem toho, že ničia baktérie spôsobujúce infekcie, zabíjajú, bohužiaľ, aj zdraviu prospešné baktérie. Ich užívaním dochádza k narušeniu črevného mikrobiómu. Môže spôsobovať tráviace problémy, hnačky, nadúvanie alebo plynatosť. Obnova mikrobiómu po užívaní antibiotík je u každého človeka individuálna a záleží od mnohých faktorov. U niektorých ľudí to môže trvať dva týždne, mesiac alebo dokonca až štyri  roky.

  1. Nedostatočná fyzická aktivita

Nedostatok pohybu prispieva k zvýšenému riziku civilizačných ochorení, ako je napríklad obezita a je tiež rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva a konečníka.  Pravidelná fyzická aktivita má veľa pozitívnych účinkov pre naše telo, mozog a aj pre črevný mikrobióm. Dôležité je však  cvičiť pravidelne, hoci aj pri nižšej intenzite. Zo štúdií vyplýva, že pohyb odporuje rast prospešných črevných baktérii a tlmí rozmnožovanie patogénnych baktérii. Cvičenie zlepšuje prietok krvi do čriev a mozgu a zvyšuje produkciu hormónov šťastia.

  1. Dlhodobý stres

Pod vplyvom stresu dochádza k uvoľňovaniu stresových hormónov – kortizolu a adrenalínu. Tie, okrem iného, ovplyvňujú prietok krvi a akonáhle príde k zníženiu prietoku krvi do čreva, množstvo prospešných mikroorganizmov sa začne znižovať. Dlhodobý stres postupne vyčerpáva črevnú výstelku a oslabuje ju, čo vedie k tráviacim problémom.

  1. Konzumácia alkoholu afajčenie

Nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie sú známe karcinogénne faktory, ktoré spôsobujú v črevách premnoženie škodlivých baktérií spôsobujúcich  zápaly. U pravidelných konzumentov alkoholu je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu  o 60 % vyššie v porovnaní s abstinentami a jednotlivcami s nízkou spotrebou alkoholu.

Spôsoby ako si zlepšiť alebo udržať črevný mikrobióm:

  1. Strava

Tak ako si zlou a nevyváženou stravou môžeme poškodiť črevný mikrobóm, na druhej strane si ho správnou stravou môžeme zlepšiť. Strava každého z nás by mala byť hlavne vyvážená, rôznorodá a farebná. Podľa vedca, odborníka na mikrobióm, Martina Harantu, MSc,  je najvhodnejšia strava pre správne fungovanie čreva stredomorská strava. Tá je totiž  založená prevažne na konzumácii čerstvej zeleniny, ovocia, olivového oleja, orechov, celozrnných výrobkov, strukovín a korenín. Vo väčšej miere obsahuje ryby, chudé mäso (kuracie, morčacie), mliečne výrobky a vajíčka. Stredomorská strava vo všeobecnosti obsahuje veľa druhov vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre naše črevo. Zdravým stravovaním môžeme predísť nielen civilizačným, ale aj chronickým ochoreniam.

Fermentované produkty (ako napr. jogurty, kyslá kapusta, kombucha, kimchi, bryndza, kefír) sú potraviny, ktorými si dokážeme obohatiť črevný mikrobióm o prospešné baktérie (laktobacily).

zdroj: pexels.com
  1. Dostatočný pohyb

Dôležité je cvičiť pravidelne, hoci aj pri nižšej intenzite. Vedci tvrdia, že pre zdraviu prospešný účinok cvičenia je optimálne vybrať si aktivity, ktoré vás bavia a venovať sa im minimálne trikrát týždenne 30 – 60 minút. Pravidelný pohyb prispieva k zlepšeniu črevnému mikrobiómu, fyzickej kondícii a aj k zlepšeniu duševného zdravia ako aj odolnosti voči stresu.

  1. Výživové doplnky

Zdravie čriev si môžeme posilniť aj prostredníctvom užívania prebiotík a probiotík. Prebiotiká sú druh vlákniny, ktorou sú kŕmené probiotiká. Probiotiká sú živé prospešné baktérie, ktoré majú pre črevo blahodárne účinky. Prebiotiká aj probiotiká môžeme prijímať v potrave alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Existuje mnoho druhov probiotík a prebiotík, niektoré zmierňujú napr. hnačku vyvolanú antibiotikami, iné zmierňujú atopické ekzémy (zápalové neinfekčné kožné ochorenia). Preto je dôležité vhodný výber skonzultovať s lekárom alebo s lekárnikom.

  1. Znížte stres

Aj keď je to v dnešnom hektickom, uponáhľanom živote ťažké, mali by sme sa naučiť ako správne zvládať stres. Skúsiť môžeme napr. rôzne dychové cvičenia, meditáciu, prechádzky v prírode, kreatívne činnosti, koníčky a dopriať si čas pre seba samého.

Často počúvame o tom, ako by sme mali jesť zdravo a konzumovať viacej zeleniny, ovocia, ale nevieme tieto potraviny zaradiť do jedálnička. Preto som vytvorila tabuľku 3 hlavných jedál (raňajky, obed, večera), ktorá je názornou ukážkou,  ako sa zdravo stavovať a potešiť tým našich prospešných črevných spoločníkov. Jedálniček je len orientačný a nezohľadňuje potravinové intolerancie či alergie.

Zdravý jedálniček

Navrhované recepty:

Špagety alla Puttanesca-   https://www.youtube.com/watch?v=L8NfqyZb5DM  

Zeleninové lasagne – https://www.youtube.com/watch?v=lW2u6EKO8Wg   

Tuniakový wrap s pšeničnou tortillou – https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/tuniakovy-wrap-takto-vam-rybu-nikde-nezabalia

Losos s batatmi, hráškom a cuketou – https://recepty.cvicte.sk/hlavne-jedla/losos-s-batatmi-hraskom-a-cuketou

Zeleninové krupoto – https://recepty.cvicte.sk/recepty/zeleninove-krupoto

Zemiakové guľky s kyslou kapustou – https://fitshaker.sk/vynikajuci-zdravy-obed-nielen-v-zime-zemiakove-gulky-s-kyslou-kapustou

 

Autorka článku – Daniela Woziwodská

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.