Črevný mikrobióm a jeho vplyv na naše zdravie

Určite sa vám už stalo, že ste pri nervozite pociťovali nevoľnosť alebo dokonca mali hnačku. V čom tkvie príčina? O črevnom mikrobióme (alebo črevnej mikrobiote) a jeho dôležitosti počujeme v dnešnej dobe čoraz častejšie. V nasledujúcom článku sa môžete dozvedieť aj to, že stavy úzkosti či náladovosti môžu súvisieť  so stravou a narušeným črevným mikrobiómom.

Náš „druhý mozog“

Črevo a mozog sú veľmi úzko so sebou spojené. Paradoxne, prvým orgánom, ktorý zareaguje na črevnú nerovnováhu organizmu, je mozog. Medzi črevom a mozgom je priama a rýchla komunikácia. Dokonca aj črevné baktérie komunikujú s mozgom prostredníctvom blúdivého nervu. Napríklad, keď pociťujeme chuť na sladké, je veľmi pravdepodobné, že máme v čreve premnožené baktérie, ktoré majú rady rýchle cukry. Práve tieto baktérie si pýtajú, aby sme zjedli nejakú sladkú dobrôtku. Ako sa pred tým ubrániť? Jednoducho, treba odolať pokušeniu a namiesto čokolády si dať radšej nejaké ovocie alebo zeleninu. Tým, že začneme jesť ovocie alebo zeleninu namiesto čokolády, chuť na sladké odznie, pretože sa nám v čreve premnožia baktérie, ktoré majú rady ovocie alebo zeleninu.

V našich črevách žije celkovo viacero typov mikroorganizmov. Patria sem najmä baktérie, vírusy, archeóny, kvasinky, prvoky a huby. Tento kompletný ekosystém môže dosahovať hmotnosť 1,5 až 2 kg. Aj keď sa mikroorganizmy v najväčšom množstve nachádzajú práve v gastro-intestinálnom trakte, sú  aj na pokožke, v pľúcach a v ústnej dutine. Ľudské telo tak poskytuje domov 10 – 100 biliónom mikroorganizmom. Pre lepšiu predstavu – každý človek poskytuje príbytok približne 10-krát viacej mikroorganizmom než je počet jeho vlastných buniek.

Črevný mikrobióm je možné prirovnať k domácemu zvieratku. Ak sa oň dobre staráme, dávame mu jesť vyváženú stravu, dostatočne spíme, v našom čreve budú prevládať „zdravé baktérie“, čo má pre nás veľké benefity. Avšak, keď sa oňho zle staráme, nejakým spôsobom mu ubližujeme, „zlé baktérie“ vytlačia tie „dobré“. Táto situácia nám môže skomplikovať život tvorbou zápalov, zlým trávením, nafukovaním a až prepuknutím chorôb.

Zohratý tím

Donedávna si ľudia mysleli, že všetky baktérie v tele boli príčinou chorôb a bolo treba sa ich zbaviť. Dnes už však vieme, že črevné baktérie sú pre nás veľmi dôležité a majú obrovský vplyv na naše zdravie. Ľudské telo žije s týmito baktériami v symbiotickom vzťahu a navzájom si pomáhajú. Ľudský organizmus im poskytuje výživu a miesto na žitie. Baktérie na oplátku pomáhajú pri trávení, produkujú vitamíny zo skupiny K a B, tvoria niektoré enzýmy (napríklad laktázu), podieľajú sa na tvorbe sérotonínu a dopamínu. Predstavme si, že každá baktéria je taká malá továreň, ktorá prijme určitú časť natrávenej potravy a potom vylúči nejakú látku – metabolit. Takýmto spôsobom baktérie prijímajú napríklad vlákninu, ktorú náš organizmus nedokáže stráviť a vylúči napr. kyselinu maslovú, teda látku, ktorá je hlavným vyživovateľom hrubého čreva. Avšak, akonáhle je jej tvorba narušená, keď človek príjme nedostatočné množstvo vlákniny, môže dochádzať k črevným problémom.

Ľudia, ktorí majú narušený črevný mikrobióm, zvyknú byť náladoví, zmätení, podráždení, nedokážu sa sústrediť a oveľa častejšie sa u nich rozvinú depresívne a úzkostné stavy. Podávanie probiotík, najmä Bifidobacterium a Lactobacillus, malo pozitívne účinky na stres, úzkosť a depresiu v štúdiách na zvieratách aj ľuďoch.

Zloženie mikrobiómu

Pre správne fungovanie čriev a trávenia je dôležitá bakteriálna diverzita. Čím viac druhov baktérií v črevách máme, tým viac benefitov to prináša nášmu zdraviu, a naopak. Zloženie mikrobiómu je pre každého človeka jedinečné podobne ako to je u odtlačkov prstov. Črevný mikrobióm je veľmi dynamicky meniaci sa orgán a jeho zloženie môže ovplyvniť rôzne faktory vrátane genetiky, veku, antibiotík a iných liekov, stravovacích návykov a prostredia. Z toho dôvodu je veľmi ťažké až nemožné stanoviť zdravý mikrobióm. Dopad zloženia mikrobiómu na zdravie človeka je preto študovaný na základe porovnávania zloženia mikrobiómu u chorých a zdravých jedincov.

Vízia do budúcnosti

Črevný mikrobióm je stále do značnej miery neprebádaný a práve preto je predmetom mnohých štúdií. Veda v tejto oblasti ide priam míľovými krokmi dopredu. Podľa nedávnych štúdií by lepšie poznanie črevného mikrobiómu mohlo viesť k prevencii, včasnej diagnostike a účinnejšej liečbe niektorých ochorení vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Autorka článku – Daniela Woziwodská

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.