Sú pre nás sociálne siete skutočne hrozbou?

,,Už zasa si na tom telefóne? Stáva sa z teba závislák!“ Každý sme niečo také už počuli. No nemajú naši rodičia predsa len pravdu? Môžu nás sociálne siete vtiahnuť tak, že sa nedokážeme odtrhnúť?

Závislosť

Silné slovo, ktoré si zväčša spájame s drogami. Tie priamo menia chemické prostredie ľudského organizmu. Ako je potom možné, že je niekto závislý od sociálnych sietí? Napriek tomu, že sú takéto prípady zriedkavejšie, stať sa môžu.

Niektorí z nás hľadajú v sieťach iba zabitie času – priznaj, koľkokrát sa ti už stalo, že si si na minútku zapol TikTok alebo Instagramové Reels a nakoniec si pri nich skysol aspoň na polhoďku? Nie je to nič nezvyčajné, ale prečo? Prečo dokážu tak dlho udržať našu pozornosť? Je tomu tak z viacerých dôvodov. Môže za to rýchlosť, nekonečnosť a hlavne dostupnosť obsahu na sociálnych sieťach. Každým (až smiešne) jednoduchým potiahnutím nadol či prekliknutím, sa dostaneme k novým informáciám, zábavným videám a fotkám, pri ktorých naše dopamínové centrá prepukajú hormónom odmeny. Keď si k tomu ešte prirátame algoritmus, ktorý nám podsúva výhradne príspevky podľa nášho gusta, nemôžeme sa ani čudovať, že pri nich strácame pojem o čase.

Dokážeš sa odtrhnúť?

S hanbou priznávam, že ešte pred pol rokom som nemala problém tráviť na telefóne šesť hodín denne, zväčša práve na sieťach. Keďže píšem  stredoškolskú odbornú prácu, v ktorej sa zameriavam popri vplyve sociálnych sietí na psychiku aj na budovanie závislosti, rozhodla som sa, že počas novembra 2023 nebudem používať žiadne sociálne siete. 1.novembra som prešla zo 100 na 0, zo dňa na deň. Odinštalovala som si Instagram, Snapchat, Messenger, Viber a jednoducho všetko, čo by mi umožnilo online komunikáciu s vonkajším svetom. Týmto sebapozorovaním som chcela zistiť, či je naozaj naša generácia až taká poškodená dobou internetu, že bez sietí nedokážeme žiť a musím povedať,  že výsledok ma mierne prekvapil.

Počas  celého mesiaca som nemala žiadne výrazné problémy vydržať bez sietí, práve naopak. Svoj deň som dokázala oveľa efektívnejšie využiť, zlepšila sa mi aktivita v škole a popri vzdelávaní a športe som našla čas aj na veci, ktoré som v minulosti prestala robiť, pretože som na ne naďalej „nemala čas“. Aktívne som začala premýšľať nad tým, že siete nezačnem opätovne používať, čo som však neskôr zavrhla kvôli zložitosti komunikácie s mojimi blízkymi, čím nadviažem na, nie len môj, ale dokonca náš spoločný problém.

Bol to pocit, že zaostávam. Nevedela som, čo je nové v chatových skupinách, kamaráti sa mi sťažovali, že komunikácia so mnou je komplikovaná a celkovo som cítila, že som pozadu. Z tohto dôvodu usudzujem, že nie je problém v jednotlivcoch. Problém sa ukrýva v spoločnosti. Sociálne siete sú v tomto momente tak hlboko zakorenené v našej dennej rutine, že bez pravidelného nahliadnutia na ne prestávame byť v očiach nášho okolia aktuálni a náš humor relevantný.

Verdikt

Mnohí mi počas novembra hovorili, že by niečo také nezvládli. Jednoducho by bez sociálnych sietí nevydržali. Ak si myslíš niečo podobné, si na omyle. Ako som už spomínala, s časom stráveným pred obrazovkou som na tom bola pred experimentom veľmi biedne, no aj tak som ku koncu mesiaca zvažovala, že bez sietí zostanem natrvalo.

Nie je ťažké nemať siete, je ťažké byť bez sietí v online societe. Neznamená to však, že je to nemožné. Stále som tu, stále žijem a stále som rozhodnutá, že takýto detox začnem podstupovať pravidelne, a to vrelo odporúčam aj tebe. Je to čisto o tvojom rozhodnutí a sebazaprení. Daj tomu aspoň týždeň – dva a možno prídeš k zisteniu, že dokážeš žiť produktívnejšie.

Ak ale naozaj zistíš, že nedokážeš bez sietí za žiadnych okolností fungovať, určite sa poraď s odborníkom v oblasti psychológie. Zaslúžiš si žiť v realite, v ktorej nie sú tvoje emócie a spokojnosť viazané na internetové pripojenie.

Autorka článku – Nataša Fáberová

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.