Športovec roka 2022 – Kto sa stal víťazom 23.ročníka?

2. februára 2023 sa v Divadle Jána Palárika uskutočnil 23.ročník Športovca roka našej školy. Po dvoch rokoch sme sa konečne mohli naživo zúčastniť na oceňovaní našich najlepších športových talentov. Víťazom ankety sa stal krasokorčuliar Adam Hagara.

Atmosféra v divadle bola už od skorého rána veľmi rušná. V zákulisí pobehovali tanečnice, atléti, plavci, volejbalistky, basketbalisti… skrátka zástupca každého športu na našej škole.

Tento rok som mala aj ja príležitosť sa po prvýkrát zúčastniť na tejto každoročnej tradícii našej školy a musím povedať, že to bol úžasný zážitok.

Divadlo bolo na prasknutie a všetci už boli nedočkaví. Pódium ožiarilo svetlo a na scéne sa objavila Katka Bachoríková, ktorá nám počas úvodného predstavovania športov  zaspievala.

Nasledoval príhovor nášho riaditeľa, Petra Tomana,  a ďalej program, do ktorého nás uviedli moderátori Jozef Brezovský a Timea Trpíšková, ktorí nás sprevádzali celou akciou. Program bol veľmi pestrý, mali sme možnosť vidieť zostavu našich mladých gymnastiek, vystúpenie hip-hopovej skupiny streetbeats crew a aj tanec Natálie Hanulákovej a jej tanečného partnera.

Oceňovanie najlepšej trojice nominovaných športovcov bolo veľmi napínavé. Tretie miesto obsadil Oliver Ivančík, úspešný karatista a žiak kvinty, ktorému sa v roku 2022 podarilo krásne 9. miesto na Majstrovstvách sveta v Turecku. Na druhom mieste sa umiestnila reprezentantka SR v tenise a žiačka I.IS, Renáta Jamrichová. Medzi jej najväčšie úspechy roku 2022 určite patrí 1. miesto v dvojhre a 1. miesto v štvorhre na Európskom olympijskom festivale mládeže. A nakoniec titul Športovca roka 2022 získal krasokorčuliar zo sexty, Adam Hagara. V roku 2022 vytvoril rekord SR v kategórii juniorov a neskôr aj mužov a  na Majstrovstvách Európy 2022 obsadil ako najmladší účastník 25. miesto. Čo sa týka medzinárodných súťaží, na seniorských Majstrovstvách sveta vo Francúzsku získal 26. miesto a na juniorských Majstrovstvách sveta 21.miesto.

Našim mladým talentom držíme palce na ceste za ďalšími úspechmi.

Desiatka najlepších športovcov:

Jakub GABRIEL – plávanie

Adam HAGARA – krasokorčuľovanie

Franklin HENRY – atletika

Miroslava HOCKOVÁ – streľba

Oliver IVANČÍK – karate

Renáta JAMRICHOVÁ – tenis

Oliver SCHEFFEL – džudo

Sára SURMANOVÁ – gymnastika

Nina VADOVIČOVÁ – plávanie

Adriána ZAJÍČKOVÁ – streľba

A tu je krátky rozhovor s víťazom, krasokorčuliarom Adamom Hagarom, ktorého vyspovedala Diana Švončinárová.

Prečo si si vybral práve tento šport, kto ťa k nemu priviedol a  ako dlho ho robíš?

K tomuto športu ma priviedli rodičia a moja sestra, keďže ona ten šport už robila.

Aké boli tvoje začiatky? (prvé tréningy, skúsenosti s trénermi …)

Začínal som sa učiť korčuľovať na verejných korčuľovaniach s mojím tatinom. Neskôr som mal viacerých trénerov. S trénermi sme niekedy mali aj problémy, ale v krasokorčuľovaní to tak býva. Inak myslím, že skúsenosti a trénermi mám dobré.

Čo pre teba znamená slovo šport? (popíš aspoň v troch vetách)

Budem hovoriť hlavne o mojom športe. Šport pre mňa znamená očistenie sa od ostatných myšlienok. Uvoľnenie  emócií z celého dňa. Motivácia do budúcej kariéry. Dokázanie si toho, že všetko sa dá, pokiaľ sa budem dostatočne snažiť.

Na aký úspech si najviac hrdý?

Z tohoto roka postup na Majstrovstvách Európy do voľných jázd a celkové 18. miesto.

Aké sú pozitíva a negatíva v krasokorčuľovaní?

Pozitíva: Naučenie sa tvrdej práci, trpezlivosti, naučiť sa byť psychicky odolný, rešpekt ku trénerom a k svojim súperom, nájdenie si nových kamarátov, pomáha k rozvoju aj iných všeobecných schopností, krasokorčuľovanie predstavuje také uvoľnenie od sveta,…

Negatíva: môže to byť celkom finančne a časovo náročné, emocionálne aj fyzicky veľmi náročný šport, berie si to svoju daň.

Čakal si, že vyhráš športovca roka 2022? Aké boli tvoje emócie v ten moment?

Nevedel som, že vyhrám,  ale očakával som že budem medzi prvými. Bol som veľmi šťastný.

Čo by mal dobrý krasokorčuliar zvládať , Aký by mal byť?

Mal by byť vytrvalý, zodpovedný.

Mal by zvládať to, čo od neho/nej očakáva tréner.

Ako vyzerá tvoj tréningový plán? Ako často trénuješ a aký typ tréningov?

Mám tak dva až štyri tréningy denne.

Väčšinou na ľade.

Ako vyzerá tvoj obyčajný deň?

Ráno sa zobudím a idem buď na siedmu hodinu ráno na tréning alebo do školy. Po škole idem na dva alebo tri tréningy. Večer sa naučím a som chvíľu na mobile a potom idem spať.

Čo plánuješ robiť po strednej škole – zamestnanie, chcel by si byť športovcom na plný úväzok alebo máš aj inú záľubu či záložný plán?

Chcel by som pokračovať na vysokej  škole, pravdepodobne v informačných technológiách. Určite plánujem pokračovať aj so športom.

Video vytvoril Adam Benedikt

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.