Dá sa s teenagermi komunikovať … či dá sa to nazvať vôbec komunikáciou?

Ráno na chodbách školy (a nielen tam), ale aj v inom časovom priestore či inom neznámom priestore, kde sa stretávame my, mládež rôzneho veku a pohlavia. V našej komunikácii počuť len akési skratky, značky a pre dospelých neidentifikovateľné pojmy. Čo tým vlastne myslíme a aký jazyk to používame?

Veľakrát aj na našej alma mater nás teenagerov označujú za exempláre školy, pretože nám nikto nerozumie. Na prvý pohľad sme my – teenageri jednoduchí, ale aj komplikovaní zároveň. Formujeme si osobnosť – nevieme ako, meníme výzor, ale aj pohľad na svet.

My teenageri, alebo inak označovaní aj ako mladá generácia, používame vo veľkej miere na dorozumievanie aj sociálne siete. Stretnutie mimo školy už nie je „in“ a ak treba niečo vybaviť alebo zariadiť, nedajbože sa dohodnúť na niečom, tak táto téma je komunikovaná najmä cez sociálne siete.  Stretávame sa však aj s tvrdením, že mládež je skazená. Toto tvrdenie tu však máme už od dôb Senecu, takže vlastne nič nové.  Ale  teenager je „zvláštny tvor“, ktorý sa vie nadchnúť ale aj pohoršiť, no vie aj pomôcť či poradiť.

Používame jazyk, ktorý sa líši od všetkých ostatných… O tom, ako komunikujeme my mladí, existujú  slovníky, kde sa dajú nájsť rôzne skratky, značky alebo anglikanizmy, ktoré používame. Tieto slovníky sú voľne dostupné v kníhkupectvách, avšak vyznať sa v používaných skratkách nevie asi nikto, iba my 😊

 Celej problematike týkajúcej sa teenagerov a nášho, pre dospelých nepochopiteľného jazyka som sa venovala v mojej práci – stredoškolskej odbornej činnosti. A čo som z tej práce, ktorú som si sama zvolila a myslela som, že bude jednoduchá, zistila? Veď jazyk mladej generácie používam denne aj ja a pri písaní som si uvedomila, že veľa ľudí nám teenagerom vlastne nerozumie. V práci som sa zamerala aj na prieskum, kde som sa pýtala rôznych generácií (prevažovali väčšinou dospelí), či našej komunikácii a výrazom, ktoré používame, rozumejú a sama som bola prekvapená, že pre nás bežné slovné spojenia väčšina dospelých nepozná.

Je preto nevyhnutné si uvedomiť, že v prípade, ak sa stretneme s inou vekovou kategóriou, čo jazyku nášho kmeňa rozumieť nebude, je vhodné používať pre nich zrozumiteľné výrazy. Je nám jasné, že jednoduchšie je rozprávanie v skratkách, prípadne v slangových výrazoch, no musíme si uvedomiť aj to, že môže byť niekto pri nás, kto jazyku nášho kmeňa rozumieť nebude. Každá skratka má svoju výhodu, ale nie je potrebné to preháňať. Ak však niečomu Vy dospelí nebudete rozumieť, pokojne  sa nás spýtajte a my vám to určite radi vysvetlíme.

A čo z tohto celého vyplýva? Je už na vás či ostatných, či to budete „mať na háku“ a ľudia vám nebudú rozumieť, alebo prispôsobíte komunikáciu tak, aby vám rozumeli nie len „felláci“, ale aj tí, čo skratky a komunikáciu mládeže nepoznajú.

 

Autorka článku –  Karolína Holická

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.