Aj Trnava už podporuje zákon, vďaka ktorému zviera nie je vecou

Jarmok a vianočné trhy budú odteraz  bez živých zvierat. Je to skutočne tak?

Prípadom „zvieracia ruleta“ sme sa zaoberali už septembri s cieľom zastaviť zneužívanie živých tvorov na komerčné účely. Problém poníkov, uzavretých v kruhovej ohrade, sa, žiaľbohu, nepodarilo odstrániť z posledných vianočných trhov. Opäť mali ľudia možnosť za pár eur posadiť bez akýchkoľvek výčitiek svedomia svoje dieťa na bezbranné zviera. Nastala presne tá istá situácia ako na jarmoku.

Avšak, tieto dni nabrala predmetná kauza úplne iný smer. Trnavská mestská samospráva zakazuje používanie živých zvierat ako atrakcie na svojich pozemkoch. Návrh 12.2.2019 predniesol v mestskom zastupiteľstve poslanec Marián Galbavý na podnet pána Ivana Ostrihoňa.  

„Podnet som dostal od Ivana Ostrihoňa. Spoločne sme založili iniciatívu Priateľská Trnava a v rámci nej hľadáme možnosti ako zlepšovať mesto a život okolo nás. Čo sa týka podnetu a jeho prerokovania na zastupiteľstve, nezaznamenali sme žiadny odpor. K návrhu sa všetci pripojili, “ hovorí pán Galbavý.

Pri komunikácii s pánom Galbavým sme tiež upozornili na fakt, že problém sa nepodarilo odstrániť na Vianočných trhoch.

„Myslím si, že išlo skôr len o nedôslednosť pri príprave podmienok pre predávajúcich na jarmoku, než o to, že by mesto nemalo záujem riešiť tento problém.“

Pán Galbavý dodal, že dostal  vysvetlenie ohľadom opätovného výskytu poníkov od pána primátora. Vraj atrakcie neboli na pozemkoch mesta. Pre objasnenie, rozhodnutie o zákaze živých zvierat na komerčné účely  totiž platí pre lokality, ktoré sú v majetku mesta. Ide o viacero ulíc v centre Trnavy a hlavné Trojičné námestie.

Vidíte, bohužiaľ, každá pekná myšlienka skrýva svoje „ale“. Na miesta v súkromnom vlastníctve je prikrátky aj poslanec Marián Galbavý a tiež samotný primátor Trnavy Peter Bročka. Ide napríklad o súkromný pozemok, prináležiaci  Domu kultúry, ktorý je vo vlastníctve ŽOS, a.s. Trnava.  Práve tu už roky sídlia poníky počas jarmoku. Čo s touto komplikáciou? Pán Galbavý chce bojovať.

„Chceme v snahe ďalej pokračovať a dosiahnuť zákaz na celom jarmoku i na vianočných trhoch, bez ohľadu na vlastníka pozemku.“

Výsledky prídu už tento rok. 5. – 8. septembra 2019 sa bude konať spomínaný Tradičný trnavský jarmok. Je isté, že mesto nedovolí, aby na jeho pozemkoch vznikli atrakcie s poníkmi. Ako sa však zachovajú majitelia súkromných pozemkov, alebo či je šanca, že zvieratá sa neobjavia vôbec, je zatiaľ otázne.

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.