Utrpenie Gabriela Fernandeza

The Trials of Gabriel Fernandez je dokumentárny seriál, ktorý skúma zlyhanie systému pri ochrane  malého chlapca. Seriál bol vytvorený filmárom Brianom Knappenbergerom a nájsť ho môžete na Netflixe. Prípady domáceho násilia, ktoré často končia smrťou rodinného príslušníka, nie sú nezvyčajné. Tak čím je príbeh len osemročného Gabriela iný od ostatných príbehov? Čo sa týka prípadov zneužívania a zanedbávania  starostlivosti  o deti, tak Spojené štáty zaberajú popredné miesto v rámci svetových štatistík. Len za rok 2014 štátne agentúry našli viac ako 720 000 prípadov zlého zaobchádzania s deťmi. 

Gabriel zvykol bývať u svojho strýka, pretože jeho matka Pearl Fernandez sa nedokázala o neho postarať. Po nejakom čase si ho spolu so svojím  frajerom Isaurom Aguirrom zobrala k sebe.  Na začiatku je divák upozornený, že v dokumentárnom seriáli budú ukázané snímky násilia a nie je to vhodné pre mladších divákov. Ale jeho príbeh sa nedá plne pochopiť, ak sa  rozsah jeho utrpenia celý neukáže a nevysvetlí. Bola to naozaj emocionálna horská dráha a neraz som sa  nekontrolovateľne rozplakala. Vzbudilo to vo mne smútok, hnev a najmä znepokojenie. Smrť Gabriela zatriasla celou Amerikou. Pohoršení ľudia nevedeli pochopiť, ako mohol systém nechať toto dieťa žiť v takých podmienkach, keď existoval jasný dôkaz o fyzickom ubližovaní.  

Dieťa v jeho veku sa nedokáže samo ochrániť. Na to sú tam jeho rodičia. Mali ho vychovať v ľúbiacej rodine a v prvom rade ho chrániť. No rodinu si nevyberáme. Počas šiestich mesiacov, kedy býval Gabriel so svojou matkou, si prešiel vecami, pri ktorých sa mi prevracia žalúdok. Jeden z činov, ktorý mi utkvel v hlave, bolo to, že ho zatvárali  do veľmi malej skrinky. Bez jedla, vody, nemohol ísť na záchod a sedel v tme hodiny vkuse. Gabriela mesiace mučili a v roku 2013 ho dobili na smrť. Sestrička, ktorá mala vtedy službu, povedala, že Gabriel mal rany po BB guľkách, popáleniny od cigariet, odreniny na nohách a ledva dýchal. Keď zavolala Pearl sanitku, povedala  veľmi pokojným  hlasom, že sa jej syn šmykol vo vani a je v bezvedomí. Po dvoch dňoch v nemocnici zomrel. 

Gabriel pravidelne chodil do školy s viditeľnými ranami. Jeho učiteľka si to všimla a aj keď Gabriel zo začiatku hovoril, že spadol z bicykla alebo sa poranil, keď sa hral so súrodencami, po čase sa učiteľke zdôveril s tým, čo sa deje u nich doma. Samozrejme zavolala sociálnych pracovníkov. Ako je možné, že u nich doma boli viacerí sociálni pracovníci a aj tak ho rodine neodobrali?  Akceptovali klamstvá jeho matky a nedostatočne vyšetrovali kauzu Gabriela Fernandeza. 

Počas seriálu bolo uskutočnených veľa rozhovorov. Jeho kamarátka ho opisovala  ako bystrého a naozaj veselého chlapca. Aj keď niekedy v škole prejavoval znaky agresie a veľmi ľahko ho všetko rozhodilo, tak to nebolo zlé dieťa. Veď, čo iné by sa dalo od neho očakávať, keď žil v takých podmienkach.

Najprekvapivejším aspektom bolo, že právnička na čele okresnej prokuratúry  obvinila štyroch sociálnych pracovníkov, ktorí mali na starosti tento prípad, z ignorovania zjavného zneužívania a týrania Gabriela a z toho, že nikdy nepodnikli kroky k vyňatiu ho  zo starostlivosti  matky. 

Kevin Bom, Greg Merritt, Stefanie Rodriguez a Patricia Clement boli obvinení z ohrozenia detí, ktoré malo za následok smrť a z falšovania verejných listín. Aj keď niekedy v dokumentoch zaznamenali fyzické týranie, Gabriel nikdy nebol sledovaný lekármi. Keby boli uznaní za vinných, čelili by až desaťročnej väzbe. Prvýkrát v histórii by boli sociálni pracovníci poslaní do väzenia za smrť dieťaťa. Súd sa teda musel rozhodnúť, či len spravili chybu, alebo sa dopustili hrubej nedbanlivosti a bezohľadnosti. Okresný prokurátor vyhlásil, že Gabrielova smrť bola predvídateľná, a tak sú za jeho smrť zodpovední. Obhajcovia zase tvrdili, že urobili všetko v rámci svojej práce.  

Bol uskutočnený rozhovor s Gregom Merrittom. Má 24-ročnú skúsenosť a žiadne predošlé obvinenia z trestného činu. Tvrdil, že v tom čase mal na starosti 280 prípadov, a že je nemožné s tým všetkým držať krok. 

Patricia Clement bola opísaná ako neprofesionálna, drzá, nepríjemná žena. Povedala, že nikdy si nevšimla žiadne znaky domáceho násilia. Isaura opísala ako láskavého muža. Na druhej strane,  Gabriel bol pre ňu len nevychovaný chlapec, ktorý robil zle v škole a klamal pri každej príležitosti. Toto sa však dozvedela od Pearl a nie od zamestnanca v  škole. Neoverila si fakty a jednoducho to nechala tak. Napísala v správe, že neexistuje žiadne riziko z hľadiska Gabrielovej bezpečnosti a odporučila, aby sa tento prípad uzavrel. 

Sudca uviedol, že konanie štyroch sociálnych pracovníkov predstavuje zlyhanie na každom leveli.  V dôsledku toho boli poslaní pred súd, ale proti rozhodnutiu sa odvolali. Prípad nikdy neprišiel pred súd a žaloba sa neskôr zamietla. 

V januári tohto roku sa uvažovalo o obnovení  prípadu, ale to sa nezohľadnilo. V súčasnosti tento prípad nepokračuje. Avšak, všetci štyria boli po Gabrielovej smrti vyhodení z práce. 

Čo sa týka Pearl a Isaura, obidvaja sú stále vo väzení. Pearl bola odsúdená na doživotie a momentálne sa nachádza vo väznici Chowchilla State Women. Isauro bol odsúdený na smrť  v San Quentinskej väznici, ktorá sa nachádza v Kalifornii. Je jeden z 737 väzňov, ktorí sú odsúdení na smrť, avšak od roku 1976 popravili iba 13 ľudí. Šanca, že popravia aj jeho, je pomerne malá. 

Isauro bol 15. novembra 2017 obvinený z vraždy prvého stupňa a Pearl sa 24. februára 2018 priznala k vražde prvého stupňa. „Dúfam, že budete myslieť na  bolesť, ktorú ste spôsobili tomu dieťaťu a mučí vás to,“ povedal sudca George G. Lomeli, keď vinným oznámil ich trest. Pearl sa vyhla trestu smrti, pretože uzavrela dohodu, po ktorej  bola uznaná za vinnú a dostala  trest odňatia slobody bez možnosti prepustenia. Jej obhajkyňa tvrdila, že trest smrti by bol nevhodný, pretože má veľmi nízke IQ. To potvrdila aj klinická a forenzná neuropsychologička,  ktorá sledovala mentálny stav Pearl. Dospela k záveru, že má intelektuálne postihnutie. Kvôli tomuto postihnutiu prakticky nedokáže sama usmerniť svoje správanie a krotiť svoje emocionálne reakcie. 

V priebehu  šiestich  častí seriálu sa riešila nielen tragická smrť bezmocného dieťaťa, ale aj to, či robíme ako spoločnosť dosť pre deti v nevhodných rodinách. Vlastne hovorí o tom, že problém domáceho  násilia  voči deťom je len špičkou  ľadovca nedostatočnej ochrany zo strany štátu. 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.