Očkovať?

Očkovanie je v odbornej terminológii známe pod pojmom vakcinácia. Táto látka vytvára v tele odolnosť voči danej chorobe. Ak sa ľudský organizmus dostane do kontaktu s ochorením, vakcína zabráni prepuknutiu vírusu. Prečo potom očkovanie začína byť vo svete čoraz viac spochybňované? Spája sa s autizmom, rakovinou, demenciou… Naskytá  sa teda otázka: „Očkovať?“

Späť v čase

História očkovania siaha do 10. storočia. Podľa NHS (National Health Service) Číňania mali ako prví vyvinúť primitívnu formu vakcíny proti pravým kiahňam. Najbežnejšou formou očkovania v Číne bola chrastová metóda. Kiahne sa stlačili, premenili na chrasty a následne sa prach z týchto chrást vdychoval nosom. 

Edward Janner sa tiež pokúšal vytvoriť látku, ktorá by zabránila ďalšiemu šíreniu pravých kiahní. Podľa anglického webu Britannica v roku 1796 naschvál  nakazil osemročného Jamesa Phippsa kravskými kiahňami. Kravské kiahne sú neškodné ochorenie, ľudia ich môžu dostať pri kontakte s dobytkom. Jeho teória spočívala v tom, že kiahne môžu zastaviť iba kiahne. Bol presvedčený o tom, že človek, ktorý dostal kravské kiahne, nemôže dostať kiahne pravé . Svoje poznatky a myšlienky zhrnul v knihe „ An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae“. 

V Rakúskej monarchii Michal Schönbauer a Pavol Kobalty neskôr využívali Jennerovu metódu. Podľa stránky Dnes 24 prvá úspešná vakcinácia proti pravým kiahňam sa uskutočnila v roku 1799 v hlavnom meste monarchie. 

Čo sú to pravé kiahne? 

Toto ochorenie, ktoré spôsobuje nepríjemné kožné zmeny (malé hrboľaté pľuzgiere plné infekčnej tekutiny), má na svedomí orthopoxvírus variola. Pravé kiahne hromadne zabíjali populáciu ešte v 70. rokoch minulého storočia. Vďaka vakcinačnému programu Svetovej zdravotníckej organizácie zo sveta vymizli. 

POZOR! Pravé kiahne a ovčie kiahne nepredstavujú to isté ochorenie. Ovčie kiahne sú spôsobené Varicella-Zoster vírusom, dajú sa dobre liečiť a radia sa medzi detské choroby (vo väčšine prípadov), ktoré človek prekoná raz za život.

 „Posledný prípad na  svete sa objavil v októbri 1977 v Somálsku. 8. mája 1980 bol svet Svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásený za eradikovaný od pravých kiahní.“ Informuje denník SME v svojom článku o Kiahňach.

Prečo sa očkujú už bábätká? 

Dojčatá ešte nemajú tak dobre rozvinutý imunitný systém na to, aby sa chránili pred všetkými chorobami. Materské mlieko obsahuje prvé protilátky (kolostrum), ktoré sú základným prírodným očkovaním v živote dieťaťa. Táto látka však nie je dostatočne silná na to, aby dieťa dlhodobo chránila. 

Povinné očkovania na Slovensku

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vypracoval v súlade so zákonom očkovací kalendár povinných vakcín na rok 2020. Odkaz a bližšie informácie nájdete tu :

http://www.uvzsr.sk/docs/info/ockovanie/Ockovaci_kalendar_pre_pravidelne_povinne_ockovanie_deti_a_dospelych_na_rok_2020.pdf 

Od tretieho do osemnásteho mesiaca by dieťa malo absolvovať očkovanie tromi typmi vakcín, hexavalentnou, pneumokokovou a MMR vakcínou (MMR predstavuje očkovanie proti veľkej trojke morbilli, mumps a rubeola = osýpky, príušnice a ružienka).

Hexavalentnú a pneumokokovú vakcínu je možné očkovať súčasne, teda pri jednej návšteve pediatra, alebo sa dá toto očkovanie rozdeliť. V prvom roku života dieťaťa sa nimi očkuje trikrát. Až potom sa pristupuje k MMR vakcíne. 

Nedôvera v očkovanie

S témou vakcína sa spája množstvo konšpiračných teórií, ako napríklad, že očkovanie spôsobuje autizmus a rakovinu. Denník Sme píše o tom, ako sa v roku 1998 objavila v magazíne Lancet štúdia tímu Andrewa Wakefielda o tom, že MMR vakcína spôsobuje symptómy autizmu  u detí. Z pohľadu vedy nikdy nebolo dokázané, že MMR spôsobuje autizmus a ukázalo sa, že konšpiračná štúdia bola sčasti falšovaná a použili sa v nej pochybné postupy.

Pri diskusiách o očkovaní som sa stretla s názorom, že „vakcína má slúžiť na sledovanie ľudí a celkovo je to len ekonomický trik ako udržať pri živote veľké spoločnosti. Nemôžeme mať predstavu, čo sa vo vakcíne nachádza, tak ako nevieme, aký bordel je v potravinách“. 

„Teraz sa matky prehnane starajú o deti, lebo čítajú hlúposti na internete a nepoužívajú svoj sedliacky rozum. Nech sa dá očkovať ten, kto má slabú imunitu, ale prečo by sa mal nechať očkovať zdravý človek? Je to choré. Marketingový ťah. Tie vakcíny nebudú zadarmo a kto na tom zbohatne? My určite nie. A máš záruku, že ti to pomôže? Vieš, čo to všetko obsahuje?“

 Respondent má očividne negatívny postoj k očkovaniu. Zabúda však na fakt, že očkovanie nás zbavilo mnohých devastačných chorôb, ako je čierny kašeľ, záškrt alebo aj spomínané pravé kiahne. 

Savopiči

Na stránke deti.sk sa objavil takýto komentár: „Chcel by som sa opýtat, či aj vy dávate piť svojim dieťatkám savo. Môj maličký  si ho sám aj čapuje doma.“ Dostal aj súhlasnú odpoveď.

Existuje viacero prípadov, kedy rodičia namiesto očkovania radšej podali dieťaťu Savo. Savo je čistiaci prostriedok slúžiaci ako dezinfekcia. Na facebookovom profile Hoaxy a podvody-Polícia SR príspevky Hoaxy o zdravotníctve (5.) vysvetľuje, prečo chloritan sodný, látka nachádzajúca sa v Save, nie je bezpečný pre naše telo. Vo videu sa uvádza, že chloritan sodný pri veľmi nízkych koncentráciách nemusí spôsobovať zmeny, ale pri citlivejších jedincoch dochádza k vracaniu, zápalu alebo až uduseniu.    

 „Očkovať?“  

Na otázku či očkovať alebo neočkovať, si už musíte odpovedať sami. Nikto vás do ničoho nenúti. Nahliadnite ale do oboch táborov, všimnite si, čo všetko obsahuje balík neočkovať a čo očkovať.  

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.