Ako je to so vzťahom mladých ľudí k tradíciám?

Opäť tu máme čas fašiangov, s ktorými sa odjakživa spájali rôzne ľudové tradície. Je pravdou, že tie sa asi viac v dnešnej dobe dodržiavajú v hornatejších severnejších či východnejších kútoch našej vlasti, a preto je potešiteľné, ak aj u nás nájdeme dediny, ktoré si takéto pekné tradície stále držia a uchovávajú. Jednou z takýchto dedín je aj Chtelnica.

Chtelnickí mládenci (šabľovníci) a dievky v krojoch sa tak ako každý rok vybrali na náročnú trojdňovú púť po dedine. Chlapci a dievčatá sa už od novembra stretávali, aby si spolu nacvičili „tanec pod šable“, no i rôzne druhy ľudových tancov. Je zvykom, že sa každoročne farba košieľ mládencov mení. V minulých rokoch to bola napríklad fialová, modrá, žltá, no a tento rok to vyhrala červená.

A ako to počas týchto troch dní prebieha? Cesta šabľovníkov spolu s dychovkou začína v tých najdôležitejších inštitúciách – a to v kostole, na fare, ale aby sme nezabudli – aj na pálenicu, a odtiaľ sa presunú na obecný úrad. Mládenci zastavia pri každom dome v dedine, kde hlavný hajdúch od domácich zistí, či ráčia byť veselí. Ak áno, šabľovníci zatancujú práve spomínaný „tanec pod šable“, po ktorom dychovka zahrá ľubovoľnú ľudovku, pri ktorej sa mládenci a dievky rozpŕchnu, aby vytancovali každého, kto postáva naokolo. Ak ráčia byť smutní, dychovka zahrá smútočnú pieseň a šabľovníci sa postavia vedľa seba pred rodinný dom a vzdajú úctu zosnulému, ktorý v tomto roku zomrel. Tradíciou je, že v každom dome, z ktorého pochádza muzikant, šabľovník či tanečníčka, očakáva partiu bohaté občerstvenie s tradičnými fašiangovými dobrotami a pálenkou. Takto to pokračuje od domu k domu až do samého večera, po zotmení sa presunú do pivníc Chtelnického kaštieľa, kde zábava pokračuje. Rovnako to prebieha aj v pondelok, no a v utorok musia zvládnuť zvyšok Chtelnice a hlavne, večer spolu s obyvateľmi dediny pochovať basu.

Myslím, že je obdivuhodné , že táto tradícia medzi mladými pretrváva toľké roky a pevne verím , že aj ďalšie generácie si užijú túto krásnu ľudovú tradíciu.

Ak ste zvedaví, ako takáto zábava vyzerá, pustite si nasledujúce video:

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.