Depresia: Ako proti nej bojovať?

Psychické ochorenia sa v súčasnosti veľmi podceňujú a málo sa o nich rozpráva, čo veľmi často vedie k zhoršenej kvalite života.

V posledných rokoch sa zvýšil počet pacientov s psychickými problémami a ich počet naďalej rastie. Duševné zdravie sa dnes stále berie ako niečo druhoradé, preto veľa ľudí svoje psychické problémy nerieši. Podľa štatistík 1 z 5 ľudí trpí depresiou alebo úzkosťou, ale len 33% vyhľadá odbornú pomoc.

Problém dnešnej doby

Nežijeme v ľahkej dobe. Na každom kroku na nás číha stres a častokrát chodíme do školy oblepení úzkosťou. Tiež to poznám a častokrát to len potlačím ešte hlbšie do seba. Potláčané emócie sa ale môžu vyvinúť v niečo horšie a je nesmierne ťažké o tom s niekým hovoriť. Mnohokrát sa uzatvoríme sami do seba a nechceme mať nič spoločné s okolitým svetom. A takto sa to začína.

Depresia je čierna diera…tmavá, beznádejná a osamelá. Zakráda sa ako čierna mačka, pomaly a potichu. Doľahne na vás, keď to najmenej čakáte.

Krátkodobé pocity smútku či zlá nálada je úplne normálna reakcia na nejakú udalosť, či už ide o stresové situácie, problémy v rodine či v škole. Zažíva to každý z nás a nie je na tom nič neobvyklé. Depresia je ale oveľa hlbšia a vždy ide o viac než len krátkodobý smútok. Má obrovské korene a keď sa zakorení, je veľmi ťažké sa jej zbaviť,  častokrát sa jej chorý človek ani zbaviť nechce. Jednoducho vás tak pohltí, že už si neviete predstaviť, aké je to žiť bez nej. Budúcnosť sa javí ako hmla, hustá a sivá. A zmysel života? Nuž, také niečo pri depresii neexistuje. Musíte sa neskutočne premáhať, aby ste niečo robili a činnosti, ktoré vás kedysi robili šťastnými, vás už viac nenapĺňajú. Človek cíti úplnú prázdnotu a osamelosť, ktorú nedokáže naplniť nič, ani povzbudzujúce slová starostlivej matky. To pri depresii prosto nestačí.

Liečba depresie je pre chorého človeka neskutočný boj a beh na dlhú trať. Najťažšie je otvoriť sa. Niekedy je to skrátka nemožné, ste tak deprimovaní, že nedokážete ani pohnúť jazykom. ,,Najlepšie“ je popri tom počuť slová od rodičov typu: ,,Kedysi takéto nič nebolo.“ Alebo: ,,Musíš tie myšlienky proste odohnať, hodinka okopávania v záhrade ti pomôže, uvidíš.“ Verte mi, že depresia tu vždy bola a aj tu vždy bude. Winston Churchill ju nazval ,,čiernym psom“, s ktorým žil väčšinu svojho života. Abraham Lincoln vyhlásil: ,,Som ten najnešťastnejší človek na planéte.“ Depresia si nevyberá.

Neliečená depresia je veľmi nebezpečná a môže sa rapídne zhoršovať. Vtedy to môže končiť až samovraždou. Samovražda je celosvetový problém. Každoročne ich pribúda, pričom pokusy o samovraždu sa týkajú čoraz viac mladistvých. V tomto štádiu sa jednoznačne treba obrátiť na odbornú pomoc psychológov a psychiatrov.

Ako sa zachovať v prípade depresie u blízkeho človeka?

Chápavosť je to najdôležitejšie. Áno, depresiu nikdy úplne nepochopíte, ak ste ju nezažili, ale snaha blízkeho pochopiť a vypočuť ho, je cieľová. Situáciu nikdy nezľahčujte. Musíte byť pripravení, že chorý  najprv nebude schopný otvoriť sa, bude podráždený a agresívny. Hlavne ho nenechávajte samotného s vlastnými myšlienkami.

Na koho sa môžu obrátiť naši žiaci?

Jedna z prvých vecí, ktoré som zisťovala o našej škole, keď ma prijali do prvého ročníka, bola, či moja budúca škola má školského psychológa. Na moje prekvapenie som vtedy zistila, že škola žiadneho nemá. Je to škoda, pretože školským psychológom by sa táto problematika medzi žiakmi viac riešila.

Chcela by som vám aj ponúknuť možnosť zdôveriť sa internetovej linke dôvery pre mladých ľudí s názvom IPčko.sk. Linka slúži ako chatová poradňa, ktorá funguje nonstop. Je anonymná, online a bezplatná. Ak sa cítiš sám, si smutný, nevieš, ako ďalej, alebo riešiš otázky zmyslu života, určite im napíš. Pomoc ti poskytnú vyškolení poradcovia.

A nakoniec, nezabudni, nikdy v tom nie si sám.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.