Víťaz berie všetko – Biden berie Trumpovi Ameriku

Joe Biden vyhral prezidentské voľby v USA. Donald Trump však prehru odmietol. Americké voľby so sebou doteraz prinášajú množstvo napätia, ktoré bolo cítiť už v prvej politickej debate medzi týmito dvoma mužmi. Ako prebiehajú americké voľby a čo Biden sľubuje do budúcna?

Ako fungujú voľby v USA?

Voľby sa konajú v prvý novembrový utorok, tento rok sa kľúčovým dátumom stal 3. november. Američania hlasujú za ľudí nazývaných „volitelia“. Čím viac ľudí žije v štáte, tým viac voličov tento štát má (najmenej traja). Pri samotnom počítaní hlasov platí pravidlo: „Víťaz berie všetko.“ Čiže ak kandidát s percentuálne väčšou prevahou vyhrá v danom štáte, získa všetky hlasy voliteľov. Výnimkou sú len štáty Maine a Nebraska, kde sa volitelia vyberajú pomerným systémom. Takže nie, víťaz berie všetko, ako je tomu vo väčšinovom systéme, ale každému podľa jeho získaného podielu.

 Počet, ktorý rozhoduje o poste prezidenta, je 270 volebných hlasov. Zbor voliteľov má celkovo 538 členov.  Môže nastať situácia, kedy víťaz získal menej hlasov od voličov a napriek tomu porazil svojho súpera. Okrem prezidenta sa vyberajú aj noví členovia kongresu a miestneho kongresu, členovia miestneho senátu, guvernér,  prokuratúra… 

Kto sa môže stať prezidentom?

Uchádzač spĺňa základné podmienky iba vtedy, ak sa narodil v USA, má viac než 35 rokov a žije v Spojených štátoch najmenej 14 rokov. Spravodajský portál CNN píše, že následne musia republikáni a demokrati, obe hlavné politické strany, zvoliť kandidáta, ktorý sa bude uchádzať o post prezidenta. Strany si ho vyberú organizovaním primárok alebo volebných zhromaždení v každom americkom štáte, ktoré sa konajú od januára zhruba do júna. Kandidáti vedú kampaň za svoju nomináciu proti ostatným uchádzačom svojej strany.

Ktoré štát rozhodujú? 

V republikánskych a demokratických štátoch nie je pochýb o tom, kto sa zrejme stane favoritom. Avšak existujú krajiny, ktoré radíme k takzvaným nerozhodnutým štátom a práve tieto často rozhodnú o výsledku volieb. Ako hlavné nerozhodnuté štáty sa tento rok spomínali Florida, Pensylvánia, Ohio, Michigen ,Wisconsin, Severná Karolína či Georgia. Veľmi dlho sa čakalo na Nevadu.

Donald Trump 

Člen newyorskej smotánky, muž s majetkom v hodnote 2,5 miliardy dolárov, známy podnikateľ s nehnuteľnosťami a súčasný republikánsky prezident Donald Trump neúspešne kandidoval už v roku 2000. Postavenie šéfa Bieleho domu získal až v januári 2017. Súboj medzi ním a demokratkou Hillary Clinton vyhral s výsledkom 304 hlasov. 

Po skončení svojho obdobia kandidoval opäť. Trumpovou stratégiou počas celého roka bolo zdôrazňovanie ekonomiky pred koronavírusom, ziskov na akciových trhoch a nízkej nezamestnanosti. Z pandémie vírusu Covid-19 obvinil Čínu a zbavil sa zodpovednosti za nezvládnutie tejto krízy.

Prečo za neho ľudia hlasujú? Mnoho voličov si vyberá Donalda Trumpa na základe jedného alebo dvoch politických problémov, ktoré sú pre nich dôležité. Často to znamená, že si ho vyberú, pretože sa zameriava na kľúčové konzervatívne priority. Patrí sem podpora právnych predpisov o zbraniach a boj proti potratom, vystupovanie proti manželstvám homosexuálov a obmedzovanie práv LGBT komunity.

Joe  Biden

 Trumpov súper, Joe Biden, pôsobí v politike už  47 rokov, bol senátorom štátu Delaware, mal na starosti senátny zahraničný výbor a osem rokov plnil funkciu viceprezidenta Baracka Obamu. Prvé roky  v Senáte sa Joe Biden sústredil na ochranu práv v oblasti spotreby a životného prostredia. Stal sa prvým politickým predstaviteľom Spojených štátov, ktorý predložil v Kongrese USA návrh zákona zaoberajúceho sa klimatickými zmenami. Niekoľko rokov pôsobil tiež ako predseda Výboru pre zahraničné vzťahy.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii viceprezidenta pracoval Biden prevažne v zákulisí, napriek tomu stál na čele dôležitého legislatívneho úsilia v oblasti kontroly zbraní, fiškálnej politiky a zahraničnej politiky. Podobne ako Trump, Biden sa uchádzal o nomináciu na post prezidenta už predtým, a to v roku 1988. Avšak odstúpil po obvinení z plagiátorstva pri tvorbe prejavu. 

Tiež bol obvineny zo sexuálneho zneužitia. Príslušné obvinenia voči predpokladanému prezidentskému kandidátovi demokratov vzniesla Tara Readeová, ktorá pracovala v Bidenovom tíme v období, keď bol členom amerického Senátu. Readeová tvrdí, že ju pred 27 rokmi sexuálne napadol, siahol jej „rukami pod sukňu“. Toto obvinenie poprel. 

„Chcem sa vyjadriť k obvineniam vzneseným bývalou členkou môjho tímu, že som sa pred 27 rokmi dopustil neprimeraného správania. Tieto obvinenia nie sú pravdivé. Nikdy sa nič také nestalo,“ uviedol Biden.

Prvá ostrá debata

Od začiatku sa vedelo, že títo dvaja muži nebudú okolo seba chodiť po špičkách. Táto 90- minútová debata obsahovala množstvo urážok. Napätie medzi nimi stúplo, keď sa začali rozoberať témy ako pandémia vírusu Covid-19, ekonomika, či ich vlastné rodiny.  

Dvaja favoriti sa opakovane prerušovali, čo viedlo pána Bidena k odpovedi: „Will you shut up, man?” („Budeš držať hubu človeče?“)  Po nejakom čase moderátor Chris Wallace, vyzval prezidenta, aby prestal s prerušovaním súpera. „Si najhorší prezident, akého kedy Amerika mala,” vrhol Donaldovi Trumpovi do tváre demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden. 

Druhá debata bola rozdelená do šiestich štvrťhodinových blokov, ktorých témami boli: boj s Covidom-19, americká rodina, rasové otázky v USA, klimatické zmeny, národná bezpečnosť a vodcovstvo. Viedla ju spravodajkyňa stanice NBC z Bieleho domu Kristen Welkerová. Oproti predchádzajúcej debate dostali na začiatku každej časti obaja kandidáti dve minúty neprerušovaného priestoru. Počas neho bol mikrofón druhého rečníka vypnutý. 

Biden budúci prezident

Joe Biden porazil Donalda Trumpa a stane sa novým americkým prezidentom. Ako prvý prekročil hranicu 270 hlasov. Informovali o tom v sobotu 7. novembra americké médiá vrátane televíznej stanice CNN a tlačovej agentúry AP. Joe Biden celkovo získal 25 štátov vrátane Kalifornie, New Yorku a domovského štátu Delaware. Bývalému viceprezidentovi sa podarilo zvíťaziť v štátoch, kde v roku 2016 zvíťazil republikán Donald Trump, a to v Arizone, Georgii, Michigane, Pennsylvánii a Wisconsine.

Trump odmieta prijať prehru

Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Na svojom nechvalne  známom twitterovom účte písal statusy, aby sa zastavilo počítanie hlasov a ako sú voľby zmanipulované. Sám sa tam dokonca predčasne vyhlásil za víťaza. 

„He won because the Election was Rigged. NO VOTE WATCHERS OR OBSERVERS allowed, vote tabulated by a Radical Left privately owned company, Dominion, with a bad reputation & bum equipment that couldn’t even qualify for Texas (which I won by a lot!), the Fake & Silent Media, & more!“

Čo na to Joe? Biden počas vystúpenia v meste Wilmington svetovým lídrom povedal: „Amerika je späť”, a Trumpovo odmietanie uznania výsledkov volieb označil za “trápne”.

Zmení sa niečo?

„Neexistuje spiatočný lístok do sveta spred prezidentovania Donalda Trumpa,“ hovorí kometátor Financial Times Philip Stevens. „Existuje však svet po demagógovi, ktorý pred štyrmi rokmi ovládol Biely dom.“ Je pravda, že Trump znížil v USA nezamestnanosť a uzavrel  dohody o normalizácii diplomatických vzťahov, ktoré podpísal Izrael so Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom. Bohužiaľ, priniesol viac zlého, než dobrého. Jeden z najväčších producentov skleníkových plynov, Spojené štáty americké, odstúpili v roku 2019 od klimatickej Parížskej dohody počas vlády Donalda Trumpa. Pritom bol varovaný, že odchod USA od dohody môže spôsobiť zvýšenie globálnych teplôt o tri stupne Celzia. Bývalý viceprezident sa dlhodobo prezentuje ako podporovateľ boja proti klimatickej kríze. K tejto téme sa vyjadril v podcaste Pod Save America.

„Klimatická zmena je existenčnou hrozbou pre ľudstvo. Doslova to upečie túto planétu. A my máme morálnu povinnosť sa jej venovať.“

„Ale myslím si, že je to obrovská príležitosť na vytvorenie skutočne dobrých pracovných miest.“

„Nikto už nepostaví ďalšie elektrárne na ropu alebo zemný plyn. Postavia sa elektrárne, ktoré budú vyrábať z obnoviteľných zdrojov… Najrýchlejšie rastúcim odvetvím je solárny priemysel.“

Bidenove názory nahnevali brazílskeho prezidenta Bolsonara, ktorý novozvolenému šéfovi Bieleho domu venoval ostrú kritiku: 

“Nedávno sme boli svedkami toho, ako skvelý kandidát na post prezidenta (Spojených štátov) vyhlásil, že ak neuhasím požiar v amazonskom pralese, podnikne voči Brazílii kroky na obmedzenie obchodu s našou krajinou”, vyhlásil Bolsonaro.

“Ako sa s tým vyrovnáme? Diplomatické riešenie nestačí. Keď človeku dôjdu sliny, musí použiť strelný prach, inak to fungovať nebude,” dodal na záver.

Teraz, keď je Biden novozvoleným prezidentom, dá sa očakávať, že zvráti Trumpove rozhodnutia odísť z WHO, odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody, či od dohody o iránskom jadrovom programe. Po januári sa uvidí , či skutočne splní to, čo sľúbil a či Amerika nadviaže korektné vzťahy s Čínou . 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.