Ako vyzeral klimatický týždeň v Trnave?

Klimatická zmena sa stala za ostatné roky aktívne rozoberanou témou. Ak sa v najbližších rokoch nepodniknú potrebné opatrenia, jej následky budú pre nás predstavovať reálnu hrozbu. Trnava sa rozhodla zvýšiť povedomie ľudí o tomto probléme a zapojiť sa do celosvetovej mobilizačnej akcie Week For Future (týždeň za budúcnosť).

Začalo to ňou. Mladou švédskou aktivistkou, ktorá sa rozhodla namiesto chodenia do školy každý deň do parlamentných volieb protestovať pred švédskym parlamentom. Chcela upozorniť na to, že Švédsko neznižovalo uhlíkové emisie tak, ako podľa Parížskej dohody malo. Po voľbách pokračovala vo svojich symbolických protestoch každý piatok, čo inšpirovalo tisícky študentov z celého sveta a viedlo k vzniku hnutia Fridays For Future.

Reč je o Grete Thunberg, vďaka ktorej sa do poslednej vlny globálnych klimatických štrajkov rozhodlo zapojiť až 6 miliónov ľudí z celého sveta. Tieto štrajky sa uskutočnili 20. a 27. septembra a ohraničili tak týždeň zvaný Week For Future. Iniciatívy ŽITO, Ecovengers a o.z. SaUvedom si pre Trnavčanov počas tohto týždňa pripravili pestrý program, ktorého cieľom bolo priblížiť stav našej planéty a udržateľnejší spôsob života.

Trnavský Week For Future bol odštartovaný podporou bratislavského klimatického štrajku, ktorý sa konal 20.9. 2019. 

Upratovanie staničného parku

Po piatkovom štrajku sa dobrovoľníci rozhodli podporiť Svetový čistiaci deň. Je to akcia, ktorej cieľom je počas jedného dňa mobilizovať dobrovoľníkov z celého sveta a uskutočniť tak obrovské upratovanie planéty. “Predstav si 300 miliónov ľudí, ktorí zbierajú odpad a zanechávajú za sebou čistú prírodu a mestá. Teraz si predstav ten skvelý pocit, keď priložíš ruku k dielu aj ty,” vyzývajú organizátori účastníkov.

V roku 2018 sa do upratovania zapojilo až 17 miliónov dobrovoľníkov z takmer 150 krajín sveta. Tento rok sa v Trnave upratoval Park Janka Kráľa, inak známy aj ako staničný park. Okolie školy si spoločne upratali aj žiaci, rodičia a zamestnanci ZŠ s MŠ Vančurova 38. Pre všetkých bolo večer zorganizované premietanie dokumentu A Plastic Ocean. Trnavčania tak mali za jeden deň príležitosť pochopiť, že odpad vyhodením do koša z planéty nezmizne.

Vplyv skleníkových plynov na zmenu klímy

Pozvanie prísť do Trnavy prijal uznávaný ekológ Alexander Ač. Je vedeckým pracovníkom Ústavu výskumu globálnej zmeny Akademie věd České republiky, ktorý aktívne prednáša a popularizuje témy ako globálne otepľovanie, vyčerpávanie fosílnych palív či finančníctvo.

V priestoroch trnavskej Baterkárne obohatil program svojou prednáškou na tému “Klimatická zmena a globálne emisie skleníkových plynov: trendy a výhľad do budúcnosti”. Vysvetlil priebeh zmien v podnebí naprieč tisícročiami a ukázal, v akej miere zodpovedajú za súčasnú klimatickú zmenu práve antropogénne faktory. 

foto: Daniel Bíro; Baterkáreň

Slovenská príroda a vegánska večera na Nádvorí

Začiatok pracovného týždňa bol sprevádzaný premietaním dvoch dokumentov o slovenskej prírode z dielne Arolla Film v Malom Berlíne. Snímka Živá rieka preniesla návštevníkov do povodia rieky Belá. “Rieka Belá je chladná, dravá a nebezpečná, no je aj bohatá, štedrá a slobodná. Dodnes zostáva  nespútaná. Vytrvala, aby nám pripomenula, ako vyzerajú živé rieky. Aby nás inšpirovala k navráteniu voľnosti ďalším riekam, ktoré svoju slobodu už stratili,” píše sa v sprievodnom texte filmu. Neskôr nasledoval dokument Nesmrteľný les, ktorý ukázal krásy a nástrahy prirodzených lesov Tichej a Kôprovej doliny. 

Po premietaní bola na Nádvorí zorganizovaná spoločná vegánska večera s hudobným doprovodom Johnnyho Campbella. Skupina ľudí z Kubiku spoločnou večerou ukázala, že obmedzenie živočíšnych produktov nie je vôbec obmedzujúce.

Swap ako udržateľná forma nakupovania

Textilný priemysel sa hneď po ropnom označuje ako 2. najšpinavší priemysel sveta. Jeho podpore sa dá vyhnúť viacerými spôsobmi – od nákupu u lokálnych poctivých značiek, cez sekáče, bázare či blšáky, až po tzv. SWAP.

Swap znamená po anglicky výmena. Ide o podujatie, na ktorom sa môžete zbaviť oblečenia, ktoré vám už neprináša radosť a obohatiť svoj šatník o niečo nové.

V rámci Week For Future mali ľudia možnosť vyskúšať swapovanie na vlastnej koži. V utorok (24.9.) počas Trnavského swapu oblečenia v Kubiku a deň na to počas Swapu detského oblečenia v Baterkárni. Swapov sa zúčastnili desiatky ľudí, ktorí spoločne pomohli dať druhú šancu stovkám kúskov oblečenia. Detský swap prišli podporiť aj mamičky z iniciatívy Znepokojené matky prednáškou o bezodpadovom prístupe vo svojej domácnosti.

foto: Kubik; Trnavský swap

Chceme zdravú krajinu

Paralelne so swapom v Baterkárni sa uskutočnil aj protest proti prieskumu a možnej ťažbe zemného plynu pri Trnave. Bol spojený s informačnou kampaňou a diskusiou s okoloidúcou verejnosťou o možných rizikách ťažby zemného plynu či ropy v okolí našich domov. Za protestom stojí občianska iniciatíva Chceme zdravú krajinu, ktorá si pre Trnavčanov počas Week For Future pripravila aj premietanie filmu od Zuzany Piussi a Víta Janečka s názvom Obliehanie mesta ukazujúci dopad ťažby na okolie Kremnice.

Staň sa rebelom v boji proti klimatickej kríze

Environmentálne hnutie Extinction Rebellion sa preslávilo blokádou londýnskych mostov počas jesene minulého roka. Odvtedy sa rozšírilo do krajín celého sveta a svojou občianskou neposlušnosťou upozorňuje na globálne problémy, ktorým čelíme. Tento rok sa vytvorila jedna bunka aj na Slovensku, ktorej predstavitelia prišli do Trnavy porozprávať o ich činnosti a koncepte trochu viac. Okrem toho predstavili aj svoju skupinu Extinction Rebellion Youth určenú pre mladšie generácie rebelov, ktoré predstavujú poslednú šancu na zvrátenie priebehu klimatickej zmeny. 

foto: SaUvedom

Trnavský pochod za lepšiu budúcnosť

Week For Future bol v piatok 27.9. ukončený symbolickým klimatickým pochodom v centre Trnavy. Pochodovalo sa od hashtahu #TRNAVA až po mestskú vežu. Na Trojičnom námestí sa následne uskutočnil die-in, ktorý predstavuje známu nenásilnú akciu hnutia Extinction Rebellion, kedy si účastníci ľahnú na zem, hrajú “mŕtvych” a upozorňujú tak na nebezpečenstvo vyhynutia spôsobené momentálne prebiehajúcou klimatickou krízou. 

Občianske združenie SaUvedom spolu so študentskými iniciatívami ŽITO a Ecovengers vyjadrujú podporu Grete a všetkým štrajkujúcim študentom pravidelne, každý piatok o 17:00 pred radnicou. Všetci, ktorých stav planéty a ignorácia klimatickej krízy trápi, sú na týchto polhodinových protestných posedeniach vítaní.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.