Knižné tipy do karantény

Všetky pomalé dni rýchlo plynú, niekedy ani neviem ako. Každý trávim tým istým spôsobom, ktorý ma omrzel už na začiatku. Prednedávnom som sa však rozhodla vrátiť sa k starej obľúbenej aktivite – čítaniu. No nie len takému obyčajnému, siahla som po knihe, ktorú som už kedysi dávno prečítala a verte či neverte, ponoriť sa do starého príbehu druhý (alebo niekoľký)krát dokáže byť ešte záživnejšie ako ten prvý. Ak máte aj vy doma takú knihu, na ktorú máte skvelé spomienky, neváhajte a dajte jej prednosť.

No ak ste už túto taktiku praktizovali a chceli by ste skúsiť niečo nové, spísala som pre vás pár tipov na skvelé príbehy rôznych kategórií, štýlov aj jazykov. Za tých pár rokov sa zo mňa stala naozaj náročná čitateľka a priemerná kniha ma už tak ľahko neohúri. Preto môžete môjmu výberu naozaj dôverovať, každé jedno z vybraných diel v sebe skrýva viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Kam zmizla Aljaška (John Green) – Začneme niečím, čo isto všetci poznáte. Kam zmizla Aljaška vyšla v roku 2019 ako úspešný seriál od Hulu, ktorý mal, podľa mňa, naozaj skvelé a uveriteľné spracovanie. Hlavná postava Miles je znudený z priemerného života, preto sa rozhodne ísť na internátnu školu, ďaleko od rodičov, hľadať ,,Veľké Azda‘‘. Zažije veľa skvelých momentov, spozná nových priateľov a zamiluje sa do divokej a  nepredvídateľnej Aljašky, s ktorou zostane divoká a nepredvídateľná aj samotná kniha. V príbehu sa vyskytuje množstvo hlbokých otázok a tajomných situácií, na ktoré nie vždy čitateľ dostane aj odpoveď.

Piata vlna (Rick Yancey) – Pri tejto knihe a jej ďalších dvoch pokračovaniach sa mi strany doslova otáčali samé. Veľmi ľahko vás vtiahne do napínavého post-apokalyptického sveta, ktorého zasiahli štyri ničivé vlny. Prežilo len zopár ľudí, no ani medzi nimi už nie je bezpečne. Viac vám vedieť netreba, no jedno vám odporúčam – naozaj si nepozerajte filmovú adaptáciu, poďakujete mi. 

Všetky skvelé miesta (Jennifer Niven) – Ešte predtým, ako som túto knižku prvýkrát držala v rukách, som vedela, že bude patriť medzi moje obľúbené.  Mladý chalan Finch trpí extrémnymi zmenami nálad, často balansuje doslova medzi životom a smrťou. Napríklad v ten skoro obyčajný deň, keď sa vybral na rímsu školskej zvonice, šesť poschodí nad zemou,  no zistil, že tam nie je sám. Violet, ktorú trápi smrť sestry, jej najbližšej kamarátky, tam je tiež, no priam nevie, ako sa tam dostala. Jeden druhého zachránia, objavujú samých seba, navštevujú skvelé miesta a hlavne si užívajú život. Knihu treba čítať pozorne a zároveň si ju naplno užívať. Budete zmätený, ako je to raz všetko jednoduché a následne úplne zložité. A k Netflixovému spracovaniu? Zabudnite naňho. Keby som nečítala knižnú predlohu, nepoznala by som ozajstnú krásu tohto príbehu, v ktorom by sa mnoho ľudí dokázalo nájsť…

Sedem minút po polnoci (Patrick Ness, Siobhan Dowd) Sedem minút po polnoci zaraďujem, z môjho pohľadu, medzi oddychovky. Tento román je napísaný formou ,,rozprávky na dobrú noc‘‘, no nie s práve šťastným koncom. Naopak, v knihe sa píše o malom Conorovi,  ktorý si prechádza tým najťažším. Jeho mama pomaly zomiera v nemocnici, nedávajú jej už veľkú nádej. Odvtedy ho trápia naozaj desivé sny, ktoré sa však raz v noci stanú realitou. Hlboký príbeh o strate dopĺňajú nádherné, no mrazivé ilustrácie, ktoré váš čitateľský zážitok jednoznačne oživia. 

Girl in Pieces (Kathleen Glasgow) – Ak máte chuť trochu si precvičiť angličtinu, môžete skúsiť túto knihu. Avšak, nie je to ľahké čítanie. Osemnásťročná hlavná hrdinka Charlotte stratila v živote mnoho vecí, no jediné, čo dokázala nájsť, je cesta späť k rezaniu. Sebapoškodzovaním však nechce svetu vykričať, že skončila na ulici, nemá milujúcu rodinu a jej najlepšia priateľka je preč, no je to pre ňu spôsob, ako sa dokáže vyrovnávať s problémami. Napriek tomu, že je táto kniha plná silných emócií ba zúfalstva, dôležitá je tu dlhá cesta za zmenou a hlavne nádej. Nebojte sa tejto citlivej témy, treba sa jej postaviť čelom a dať príbehu šancu.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (Mark Haddon) – Ak však nie ste v angličtine až takí zdatní, s touto knižkou nebudete mať žiaden problém. Je rozprávaná pätnásťročným autistickým chlapcom, ktorý svet vidí naozaj jednoducho. Nevyzná sa v ľuďoch a ich pocitoch, no jeho vášňou je matematika (to vás, dúfam, neodradí) a keď sa dozvie o vražde susedkinho psa, bezhlavo sa pustí do riskantného vyšetrovania. Nejde však o typickú detektívku, dielo je ukážkou toho, ako svet vidí človek s autizmom, ako striktne sa drží pravidiel, ako neznesie dotyk blízkej osoby a napriek všetkému zlému sa dokáže chlapec tešiť z maličkostí.

Upírska akadémia (Richelle Mead) – Na martinus.sk som našla výstižný popis k tejto božskej šesťdielnej sérii kníh: ,,Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšia upírska séria! Ak milujete knihy o upíroch, toto si musíte prečítať. Ak nenávidíte knihy o upíroch, toto by ste si naozaj mali prečítať. Ak ani nečítate knihy o upíroch, týmito musíte začať!‘‘ V skratke, všetkých šesť kníh som dokázala prečítať päťkrát (celkom aj málo) a po každé ma dojal strhujúci príbeh o pravej láske, ukrutnom boji a priateľstve. Séria Upírska akadémia u mňa dlho valcuje rebríček top fantasy kníh a určite si získa aj vás. 

1984 (George Orwell)Túto svetovú klasiku by mal poznať každý, no určite ju väčšina z vás nečítala. Chcela by som ju preto vyzdvihnúť, je to jedna z kníh povinnej literatúry, ktorá by sa určite nemala preskakovať. Známy Orwell knihu napísal už v roku 1948, preto sa o nej hovorí ako ,,nadčasovej‘‘. Dej sa odohráva v dobe, kedy komunistická diktatúra ovládla doslova všetko – jazyk, pohyb, konanie, dokonca aj cítenie, myslenie, milovanie, slobodu. Porušenie prísnych pravidiel sa kruto trestá, ako teda dopadne hlavná postava, keď sa rozhodne vzoprieť systému? Príbeh je pútavo napísaný a neskutočne napínavý, pri mnohých častiach zabudnete dýchať a rýchlo chcete knihu dočítať do konca. 

Zlo (Anton Heretik)Mali by sme tu mať aj niečo iné ako romány. Anton Heretik je profesor klinickej a forenznej psychológie a už dlhé roky pracuje ako súdny znalec, ktorého úlohou je bližšie ,,spoznať vrahov‘‘ a odhaliť ich motívy konania. Rozhodol sa spísať svoje spomienky na prípady, ktoré mu najviac utkveli v pamäti a verte mi, je to naozaj zaujímavé čítanie, pri ktorom nie málokrát zostanete znechutení či fascinovaní.

Klub bitkárov (Chuck Palahniuk) – Ak neviete vôbec nič o tejto filmovej klasike, okamžite to napravte. Prvé dve pravidlá Klubu bitkárov znejú takto: ,,Nebudeš rozprávať o Klube bitkárov‘‘, preto viac vedieť nepotrebujete, jedine to, že na konci zostanete neskutočne zaskočení a „čosatoprávestalo“ bude vaša obľúbená veta. Je to skvelé čítanie pre ľudí, ktorí sa niekedy cítia byť odstrčení, nepotrební či prázdni…

Hlava 22 (Joseph Heller)Hlava 22 nie je žiadne bežné povojnové dielo. Treba ho čítať naozaj pozorne, lebo vám v sekunde unikne. No ak si nájdete vhodný systém, môžete sa tešiť na nenahraditeľné dobrodružstvá Yossariana a vojakov z obdobia druhej svetovej vojny. Dielo poukazuje na absurdnosť vojny, kedy je najdôležitejšie pravidlo vojaka poslúchnuť nadriadeného, kvôli čomu vzniká nekonečný kruh, z ktorého nejde uniknúť. Kniha je plná čierneho humoru a opakujem absurdných situácií, nad ktorými sa budete neustále pozastavovať.

Všetko, čo si nepamätám (Jonas Hassen Khemiri) – Aj vám sa stáva, že keď dočítate knihu, začnete ju opäť čítať? Nie? No, ani mne, ale pri diele Všetko, čo si nepamätám sa mi to naozaj stalo. Pri tejto knihe som nevedela, do čoho idem a to bolo na tom to najlepšie. Autor pomocou retrospektívy vytvára obraz o Samuelovi, ktorý za nejasných okolností zahynul pri autonehode. Blízke, no aj nepodstatné postavy nám netradičným spôsobom postupne odkrývajú  zamotaný príbeh a osudy postáv. Štýl, ktorým autor spísal príbeh nie každému sadne, no mňa oslovil a v závere všetko pekne do seba zapadlo.

Bez hanby o ohanbí (Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl) – Táto ružová knižočka by sa pokojne mohla zaradiť do povinnej literatúry pre násťročné dievčatá, no je vhodná pre ženy (či mužov) v akomkoľvek veku. Skrýva v sebe odpovede na otázky o ženskom prirodzení, ktoré sa neľahko kladú, vyvracia mýty o panenskej blane a radí, aký typ antikoncepcie je najspoľahlivejší, tiež prezradí zopár trikov na spestrenie vášho sexuálneho života. Dve mladé nórske medičky začínali učením sexuálnej výchovy, neskôr si založili blog o zdraví, ktorý sa stal jedným z najčítanejších v Nórsku a teraz môžete vidieť ich spoločné dielo, ktoré doslova prerazilo dieru do sveta. Vytvorili naozaj zaujímavé čítanie, napísané priateľským štýlom, vďaka ktorému vám nebude ani menštruačný cyklus pripadať zložitý.

V tesnej blízkosti (Pavol Rankov) – Pavol Rankov si ma dokázal za poslednú dobu celú získať. Je pre mňa majstrom slova, uverím mu všetko, čo napíše a ak by bolo v dystopickej budúcnosti povolené čítať len jedného autora do konca života, bez debát by som si vybrala jeho. V tesnej blízkosti je zbierka krátkych poviedok, ktoré  sú jedinečné a pútavo napísané. Špecifické sú svojím prekvapivým vyvrcholením, ktoré vždy obdivujem. Na literatúre sa dokonca rozoberá jeho poviedka Black and white z tejto zbierky a pokiaľ vás jej nečakaný záver zaujal tak ako vtedy mňa, pripravte sa na plnú nálož podobných príbehov. 

Miesta, čo nie sú na mape (Pavol Rankov) – A kto iný by mal obsadiť až dve miesta v mojom skromnom zozname? O mojej vášni k tomuto šikovnému slovenskému spisovateľovi stačilo… Pokiaľ ste už okúsili Rankovove poviedky a ste znudení z tuctových predvídateľných románov, Miesta, čo nie sú na mape vás zaručene zaujmú. Marek sa nevie vyrovnať s traumou z detstva, Natália sa mu nijako nesnaží pomôcť a postupne sa ich vzťah začne bezhlavo rúcať, no ,,nič nie je také, ako by malo byť, lebo možno ani nič nie je‘‘. 

Dúfam, že vás môj široký výber zaujal a teraz neviete, po ktorej knihe skôr siahnuť. Avšak, všetky kníhkupectvá a knižnice sú dočasne zavreté, čo teraz? Na webe martinus.sk neustále funguje doručenie až priamo pred dvere, môžete si tam tiež čokoľvek kúpiť ako e-knihu a okamžite začať čítať,  alebo sa zaregistrujte na carovnapolicka.sk, odkiaľ sa dajú knižky zohnať za pár drobných, dokonca tam môžete predávať vlastné.

Ak by ste mali záujem o ďalšie tipy, určite pozrite profil na Instagrame @cotimmejkacita, kde sa snažím pridávať drobné recenzie k aktuálne dočítaným knihám. Prajem vám ešte príjemné a pokojné čítanie a #zostantedoma. 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

1 komentár

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.