Si okej?

„Ťažko sa mi dýcha, zrýchľuje sa mi tep a páli ma celé telo. Pozerám navôkol a cítim sa tak stiesnene. S nikým nedokážem udržať očný kontakt a v ústach mi akosi vyschlo. Chcem plakať. Vo vnúti kričím, v skutočnosti nepoviem ani slovo. Neviem, čo sa deje, ale nechcem tu byť. Túžim ísť domov a byť sama…“

Čo je to duševné zdravie? 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definovala duševné zdravie ako stav pohody, v ktorom jednotlivec môže uskutočniť svoje schopnosti, vie zdolávať stresové situácie bežného života, je schopný produktívne pracovať a dokáže prispievať do života spoločnosti. Napriek svojej dôležitosti sa mu častokrát neprikladá veľká váha. Nárast psychických chorôb v súčasnej dobe je alarmujúci. WHO varuje, že depresia sa v tomto roku stane druhým najčastejším dôsledkom práceneschopnosti.

Depresia

 Depresia je porucha, ktorá postihne počas života takmer každého štvrtého človeka. Môže zahŕňať pocity smútku, beznádeje, celkovej únavy, znížené sebahodnotenie a pokles sebavedomia, poruchy spánku a rôzne, často mnohopočetné bolesti,“ vysvetľuje Liga za duševné zdravie v článku o tejto psychickej chorobe. 

Najčastejšie príznaky:

  • smútok
  • neschopnosť sa radovať 
  • problémy so spánkom
  • nevysvetliteľná únava
  • prejedanie či strata chuti do jedla
  • fyzická bolesť tela
  • uzatváranie sa do seba 

Bohužiaľ, pojem „mám depresiu“ sa v dnešnej spoločnosti tak ustálil, že na jeho pravý význam sa pomaly zabúda. Človek, ktorý má depresiu, to nevie vysvetliť a ani vysloviť. Tieto slová potvrdil Michal Sabo vo svojom podcaste Sabo Sebou-Duševné zdravie Slovenska sa po pandémii rapídne zhoršilo. Moderátor rádia Expres a tiež známy ekologický aktivista sa tejto téme venuje už dlhšiu dobu a dopodrobna ju rozoberá v ďalšom podcaste Sabo Sebou-Všetky otázky o duševnom zdraví: Zodpovedané s trojicou psychologičiek. 

Kto sú LDZ? 

Liga za duševné zdravie na svojej webovej stránke v kategórii Kto sme sa predstavili ako nepolitické, charitatívne, humanitné, neprofesionálne, nezávislé záujmové združenie občanov a právnických osôb a ich cieľom je aktívna podpora duševného zdravia. Tvrdia, že ľudia s duševnou poruchou sú spomedzi všetkých ľudí so zdravotným postihnutím jednou z najzraniteľnejších skupín. LDZ organizujú rôzne živé debaty, (za normálnych podmienok) projekty a kampane, ktorými sa snažia vytvoriť povedomie o vážnosti tejto témy, pomôcť duševne chorým a ich rodinám, poukázať na problémy v zdravotníctve. Na svojej stránke spomínajú určité nedostatky:

„Nie je v poriadku, že človek čaká na psychiatra 2-3 mesiace a že priemerne sa psychiater má čas venovať pacientovi 13 minút.“

„Nie je v poriadku, že na Slovensku máme 45 detských psychiatrov a 12 detských klinických psychológov.“

„Nie je v poriadku, že psychoterapia je pre bežného človeka ťažko dostupná, neprehľadná a často nedosiahnuteľná.“

Je v poriadku nebyť okej?

Téma psychických ochorení je stále trochu tabuizovaná. Často odmietame priznať svoj problém, povedať o tom niekomu a riešiť ho. Ľudia sa boja chodiť k psychológom, po prípade oznámiť, že ich navštevujú. A možno by aj chceli, ale stojí to veľa peňazí. Ak by bola liečba u psychológa  pre niekoho finančne náročná, existuje bezplatná Linka dôvery Nezábudka, ktorá je tu pre svojich pacientov 24 hodín denne. Ako hovoria: „Vyhľadať pomoc nie je prejavom zlyhania a slabosti, naopak, je to prejavom sily človeka  postarať sa o seba  či svojich blízkych.“ 

Osobne si nemyslím, že psychické poruchy sú iba dôsledkom súčasnej doby. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je najľahšie si tým prechádzať. Celkovo sa vaše zlé myšlienky znásobia, keď ľudia tvrdia, že iba preháňate a príliš citlivo na veci reagujete. Dobre si pamätám svoje záchvaty úzkosti, kedy som iba stála ako soľný stĺp v nákupnom centre a nevedela sa pohnúť (v úvode nájdete moje pocity). Alebo dni, keď som odmietala vyjsť z domu, pretože som sa uzavrela do seba. V čom bol môj problém a prečo trval istú dobu? Neriešila som to alebo lepšie povedané, odmietala som to riešiť. Ľuďom treba pomáhať a ukázať im, ako sa postaviť na vlastné nohy.  Je v poriadku nebyť okej a cítiť sa zle. Je v poriadku vyhľadať odbornú či akúkoľvek pomoc. Nikdy na to nebudeme sami. 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.