Placebo a jeho účinky

Čo je to vlastne placebo? Je to liečivo alebo skôr určitámetóda, ktorá neobsahuje žiadne účinné látky a jej pozitívny výsledok je vyvolaný len presvedčením pacienta o jej pôsobení. Takýto účinok sa nazýva placebo efekt.

V súčasnosti je téma placebo efektu riešená aj v súvislosti s novým koronavírusom, ale jeho počiatok siaha až do kláštorných nemocníc, kde sa mnísi pokúšali chorých liečiťpomocou zaspievania žalmu- Placebo Domino in regionevivorum (Bohu sa zapáčim v krajine žijúcich). Prekvapivo tento spôsob uzdravovania mnohým pacientom pomohol, aj keď je to z racionálneho hľadiska nemožné.

Moderný príbeh o placebe sa zrodil počas druhej svetovej vojny, keď lekár v poľnej nemocnici dostal za úlohu uľaviť od bolesti viac ľuďom, ako mal morfia. Preto sa rozhodol, že injekcie naplní cukrovou vodou, pričom raneným nič nepovedal. Mnohým pacientom sa aj napriek neprítomnosti účinnej látky polepšilo. Ako je to možné? Verili tomu, ich hlava bola nastavená na to, že bolesť prejde, preto aj prešla.

Ale placebo efekt je okrem medicíny pozorovaný aj v oblasti športu. V jednom dokumente navštívil psychológ atletický klub. Predstavil sa im ako šéf spoločnosti, zaoberajúcej sa vývojom liekov a rád by otestoval, či fungujú.   Povedal im, že tabletky by mali zvýšiť ich výkon (no v skutočnosti sa tam nenachádzali žiadne špeciálne látky, len zemiakový škrob).  Zmeral im ich bežecké výkony pred užitím pilulky a následne aj po. Mnohí bežci prekonali svoj osobný rekord, ale našli sa aj takí, u ktorých sa čas takmer nezmenil. Prečo je to tak? Pokiaľ testovaný uveril, že mu to pomôže, tak sa tak stalo. U tých, ktorí boli voči tomu skeptickí, nezaznamenali žiadne zmeny.

Ako je možné, že u niektorých placebo účinkuje o u niektorých nie? Vedci odpoveď stále nepoznajú. No existuje viacero teórií, ako je možné, že u niekoho placebo funguje. Jednou z nich je snaha pacienta vyhovieť očakávaniam lekára. Častokrát si povieme, že doktor asi vie,čo robí, čiže to pomôcť musí. Ďalšou známou teóriou je predpoklad účinku. Človek počas života ska skúsenosti, že tabletky zaberajú, a preto prijatie placeba, ktoré má mať už poznaný efekt, v ňom môže vyvolať podmienenú reakciu.

Vedci zistili, že čím je pilulka väčšia, drahšia a farebnejšia, tým lepšie zaberá. Teda dochádza k výraznejšiemu placebo efektu. Videla som viac experimentov, kde dali dvom skupinám tú istú tabletku od bolesti, no povedali im rozdielne ceny. U respondentov s ,,drahším“ liekom začala bolesť ustupovať skôr. Dokonca ak ide o farbu liečiva, je dôležité zobrať do úvahy národnú farbu krajiny. Taliansky vedci prišli na to, že modrá pilulka (modrá je národná farba Talianska) je v ich vlasti oveľa účinnejšia ako červená alebo biela.

Možno si teraz hovoríte: ,,Keď to funguje, prečo placebo nenahradí bežné lieky, ktoré neprospievajú organizmu?“ Podľa mnohých výskumov je známe, že placebo nemá rovnako pozitívne výsledky, ak ľudia vedia, že podaný liek neobsahuje žiadnu účinnú látku. Je to napríklad ako so sójovou náhradou mäsa.  Pred tým, ako vám niekto povie, čo to naozaj je, to chutí totožne ako mäso. Po oboznámení sa s  realitou vášho obeda pomaly mizne aj mäsová chuť. Takže doktor nemôže povedať, že vám predpisuje placebo a podľa morálnych zásad ani nesmie. No aj napriek tomu sa v Dánsku k občasnému predpisovaniu placeba priznalo viac ako 48% lekárov.  Ako to funguje na Slovensku, to zatiaľ nevieme, ale osobne si myslím, že zopár prípadov by sa našlo aj tu.

Podľa môjho názoru sa každý stretol s placebo efektom aspoň v detstve. Nie je to veľa rokov dozadu, keď mi ešte mama po páde na zem fúkala dlane a čuduj sa svete, tá bolesť zázračne mizla. Myslím si, že aj chudnutie pomocou tabletiek na to určených je skôr placebo efekt. Alebo lieky na predchádzanie nevoľnosti a zvracania pri cestovaní v dopravnom prostriedku (snáď nemám pravdu, lebo potom vam obeťou klamlivých tabletiek pred každou cestou aj ja). No to je len môj názor, čo si o placebe myslíte vy?

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.