Ako ma ovplyvnila súčasná situácia?

Momentálne najviac rozoberanou témou u nás a tiež vo svete je prepuknutie pandémie vírusu Covid-19. Choroba už zabila tisíce ľudí. So vzniknutým problémom sa aj u nás prijali opatrenia na ochranu zdravia. Jedným z opatrení je aj dobrovoľná karanténa alebo obmedzenie pohybu mimo bydliska.

Všetko to, čo sa v súčasnosti  deje, nás veľmi ovplyvňuje. Vírus sa šíri obrovskou rýchlosťou a zatiaľ ho nikto nedokáže zastaviť. Ľudia všade na svete prichádzajú o členov rodiny, prácu, svetová ekonomika pomaly padá. A ja? Sedím doma, som živá a zdravá, v podstate by mi nič nemalo chýbať… Omyl, karanténa na mňa silno vplýva, som zo všetkého deprimovaná a čoraz viac si prajem, aby sa to skončilo. Niekomu to môže prísť ako detský problém, ale verte mi, určite sa v mojich slovách niektorí tiež nájdete. 

Moja rutina

Škola

Každý človek je naučený na jednu rutinu, ktorá má občas mierne odchýlky, ale väčšinou obsahuje tie isté činnosti. Ak sa narušia tieto denné zvyky,  chvíľu trvá, než sa človek prispôsobí iným podmienkam. Pred karanténou som chodila do školy. Ako u takmer  každého študenta, vždy tu bol určitý pocit znechutenia, že svoj čas musím tráviť práve na tomto mieste. Ale patrila do mojej rutiny, takže som ju brala ako samozrejmosť.

Rodina

To, čo ma robilo šťastnou, bolo trávenie času so starými rodičmi. Len tak prísť, dať im pusu na líce. Objať ich. Porozprávať sa, zohriať im obed, pomôcť v domácnosti, zahrať sa hru. Jednoducho, byť s nimi. Vidieť, ako sa smejú. Dokázala by som tam sedieť hodiny. Tak isto pri zvyšku rodiny a priateľoch. Je prirodzené, že vám na nich záleží a prajete si, aby kontakt s ľuďmi prebiehal v reálnom svete. 

Práca

Do mojej rutiny patrili tiež brigády. Práca mi nikdy nebola cudzia. Naučila ma  zodpovednosti, hospodáreniu s peniazmi a oveľa viac si teraz vážim každého poctivo pracujúceho človeka. Svoje brigády som milovala aj napriek tomu, že ma trochu vyčerpávali. Robili ma šťastnou, či už kvôli skúsenostiam, zárobku, alebo úžasným ľuďom, ktorí mi prirástli k srdcu.

Cvičenie

Fitko bol môj relax. Každá minúta, každá sekunda ma naplno presviedčala o tom, že toto je to miesto, kde dokážem vypnúť hlavu. Posúvala som sa bližšie k cieľom a predstavám. Ako chcem vyzerať, čo dokážem zo seba vydať, koľko zdvihnem… Rástla sila, rástlo sebavedomie, rástla radosť a odhodlanie. 

Sloboda

Dobre si pamätám, ako som sa párkrát sťažovala, že toho mám veľa, musím stále riešiť školu, články, robotu, jednoducho nestíham a nemám dostatok času. Ale vždy som si povedala, že predsa ja si tvorím tento život, a ak to chcem zmeniť, stačí spraviť prvý krok. Je to len na mne. Presne toto mi chýba. Sloboda. Slobodne sa rozhodnúť. Bez obmedzení, bez akýchkoľvek problémov. Chýbajú mi moji starí rodičia, ktorí mi od malička dávali toľko lásky a podpory. Večery s priateľmi a všetky činnosti, ktoré teraz nemôžem robiť. Trápi ma, že všetko, čo som budovala, o čo som sa snažila, len tak zmizlo. Stratila som motiváciu čokoľvek robiť. Každý deň som len uzavretá medzi stenami a cítim sa skľúčene. Preto chodím do prírody, premýšľať a odbúrať zlé myšlienky. Musím si uvedomiť, že moja situácia nie je až taká zlá, vo svete sú ľudia, ktorí to majú tisíckrát ťažšie. Som živá, mám strechu nad hlavou, mám čo jesť. Viem, že tieto zlé pocity sú spôsobené  len narušením môjho osobného komfortu. 

Ale jedného pocitu sa nezbavím. Bojím sa. Nie o seba. O ostatných. Súčasná situácia ma veľmi deprimuje. Sledujem správy a  každý deň počujem,  koľko úbohých ľudí zomrelo, koľko členov rodiny prišlo o svojich najbližších, s koľkými  sa ani nemohli rozlúčiť. Cítim sa zle, smutno a niekedy mi je do plaču. Rodina bola u mňa vždy na prvom mieste, nech sa dialo čokoľvek. Nedokázala by som sa zmieriť s tým, že som o niekoho len tak prišla.

Preto dúfam, že ste všetci zdraví, v poriadku a dávate si na seba pozor. Nebuďte nezodpovední, noste rúška. Chápem, že to máme teraz náročné, tiež neviem, ako si zvyknúť na túto situáciu. Ale jediné, čo môžeme robiť, je rešpektovať nariadenia a dúfať, že sa všetko dá do poriadku. Snáď si potom budeme viac vážiť zdravie, rodinu, priateľov a čas, ktorý spolu môžeme tráviť. 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.