Spoznaj redaktora: Písanie básní je únik z reality

Zoznámte sa s celkom novým prírastkom do našej redakčnej  rodiny. Ella Uhrovičová rada píše básne, rozprávky, na základnej vynikala v slohoch, chce veľa cestovať a byť v živote šťastná. Zistite viac o novej redaktorke, ktorá tiež vidí klimatickú krízu ako jeden z najväčších problémov dnešnej doby.

Prečo si sa rozhodla pridať sa k nám do Blesku? Odjakživa ťa to ťahalo k písaniu ?

Keď som chodila do šiestej triedy na základke, v našej škole začal vznikať školský časopis. Hľadali prvých prispievateľov a keďže moja učiteľka slovenčiny nejakým spôsobom obľubovala moje slohy, rozhodla sa, že ma osloví. Mňa to, samozrejme, hneď začalo baviť, lebo prvé ,,príbehy” som tvorila už ako menšia a mohla som sa kreatívne vyblázniť. Konečne to aj niekto čítal. Hneď ako som zistila, že aj v  mojej novej škole vychádza školský časopis, neváhala som a prihlásila som sa. Tak som teraz tu.

Si  ešte len v prvom ročníku,  ako sa ti tu zatiaľ páči? Vidíš určitý rozdiel medzi strednou a základnou školou?

Myslím, že je to tu fajn. Síce som mala také obdobie, že by som sa najradšej vrátila späť na základku, ale obávam sa, že sa to nedá. Tak som sa zmierila s tým, že si musím zvyknúť tu. A aj sa tak stalo. Je  november a ja som sa tu svojím spôsobom udomácnila. Hoci to učenie sa mi stále nepáči, pretože je to iné ako na základke. 

Tak vieš, išla si na gymnázium, čo už je iný level ako základná. Máš už nejakú predstavu, čo ďalej  po strednej ?

Ešte pred rokom som v tom mala úplne jasno. Chcela som ísť študovať medicínu, aby som mohla byť zubárka. No v poslednej dobe  ma to tým smerom veľmi neťahá. Keby som sa mala rozhodnúť teraz, skôr by som zvažovala žurnalistiku, ale nie som o tom presvedčená. Ale jedno je isté, nikdy nechcem byť právnička alebo ekonómka. To by ma naozaj nebavilo.

Máš nejaké životné ciele ? Veci, ktoré chceš v budúcnosti dosiahnuť?

Veľmi rada by som niekedy vydala knihu básní alebo rozprávkovú knihu. To je však veľmi ďaleký cieľ.  Inak chcem čo najviac cestovať a byť šťastná.

Keď sme už pri tom cestovaní, navštívila si nejaké zaujímavé krajiny? 

Neprecestovala som zatiaľ veľa krajín. S rodinou mám pochodených zopár gréckych ostrovov, vďaka ktorým som si Grécko neskutočne obľúbila. No ani zďaleka nekonkurujú Bruselu. Možno Brusel nie je to najkrajšie miesto, kde som kedy bola, ale mám z neho najlepšie zážitky. Bol to v podstate školský výlet, ktorý nás veľmi zblížil a spomínam naň  len v dobrom aj napriek 15 hodinovej ceste autobusom.

A kam by si sa chcela ešte pozrieť? Máš svoju top destináciu?

Mojím cestovateľským snom je Peru. Možno má na tom podiel aj rozprávka Paddington. No rada by som navštívila aj Švédsko, Kanadu, Island, Nový Zéland a mohla by som menovať až do rána. Viem, že chcem niekedy navštíviť aj Afriku a viem aj to, že Ázia ma až tak veľmi nepriťahuje.

Keby sa dala zmeniť jedna vec v dnešnej dobe , ktorá by to podľa teba mala byť?

Najradšej by som zmenila prístup ľudí ku klimatickým zmenám. Príde mi, že veľa ľudí to berie na ľahkú váhu. Páči sa mi, že sa o tom začína hovoriť, ale hovoriť nestačí…

Je to momentálne celosvetovo riešená kauza s otázkou: „Čo bude ďalej?“ Myslíš, že sa naša Zem vylieči z klimatickej krízy, alebo sa to bude len zhoršovať?

Myslím, že ešte to nie je úplne stratené a dá sa s tým niečo robiť. Keď každý začne od seba, tak to pomaly pôjde. Určite sa zrazu nedajú všetky plasty z oceánov preč alebo teplota na zemi neklesne o 5 stupňov, ale môžeme aspoň pomôcť k nezvyšovaniu priemernej teploty alebo používať menej plastov.

Ako ty pristupuješ k tomuto problému? 

Od malička som vedená k recyklovaniu. Takže to už beriem ako samozrejmosť. Slamky tiež nepoužívam a ak, tak tie umývateľné. Snažím sa tiež nekupovať si zbytočne nové oblečenie, ktoré využijem len párkrát. No a keď sa dá,  tak idem peši. Nerobím toho síce nejako veľa, ale snažím sa prispieť aj ja k zlepšeniu situácie.

Čo rada robíš vo voľnom čase ?

To je celkom ťažká otázka, pretože moje voľnočasové aktivity sa mi často menia. Ale teraz sa rada venujem maľovaniu  akvarelom. Nie som v tom nejako extra dobrá, len ma to jednoducho baví. Potom sa už dlhšiu dobu venujem písaniu básničiek a rozprávok, čo je vlastne taký môj obľúbený únik z reality. Taktiež veľmi rada pečiem, ale nie často, pretože následné  upratovanie kuchyne mi už veľmi nevonia. A, samozrejme, rada chodím von s mojimi kamarátkami, čítam knihy a pozerám filmy, ale to je taká klasika.

Vedela by si odporučiť nejaké knihy alebo filmy ? Aké konkrétne žánre preferuješ a naopak, ktoré príliš nemusíš?

Mám rada knihy podľa skutočných udalostí, ako napríklad Denník Anny Frankovej alebo My deti zo stanice Zoo, ale rovnako rada si prečítam niečo romantické alebo knihy, v ktorých má hlavný hrdina/hrdinka nejaké psychické problémy. No mojou najobľúbenejšou knihou je Malý Princ. Nie som veľkou fanúšičkou sci-fi, čo platí rovnako aj pri knihách, aj pri filmoch. Z filmov mám inak rada všetko a donedávna by som povedala, že do kategórie filmov, ktoré obľubujem, rozhodne nepatria horory, ale aj to sa zmenilo. Obľúbila som si ich s filmom Šiesty zmysel.

Skús zhodnotiť  samu seba. Čo by si zaradila medzi svoje najväčšie pozitíva a naopak negatíva?

Neviem, do ktorej sekcie to zaradiť, či medzi pozitíva alebo negatíva, ale som až prehnane idealistická. Nie vo všetkom, ale vo veľa veciach. Svet vnímam cez moje ružové okuliare. Snažím sa aj v najväčších „debiloch“ vidieť niečo dobré. A to mi život častokrát neuľahčuje. Ale načo si ho zjednodušovať, keď sa cezeň  tak rada predieram. Medzi moje negatíva patrí tvrdohlavosť. A to teda dobrá vlastnosť rozhodne nie je. Nerada si priznávam chybu. No musím nájsť aj nejaké pozitíva. Kamarátky o mne často hovoria, že som empatická a vraj im viem poradiť. Tak dúfam, že im môžem veriť. 

Teraz si predstav, že príde deň, kedy nemusíš nič riešiť. Všetky povinnosti idú bokom a ty môžeš robiť, čo len chceš. Ako by teda vyzeral ideálny deň?

Môj ideálny deň by začal v jesenné daždivé ráno. Uvarila by som si čaj, čítala by som si básne a snívala o tom, aký je život bezchybný. Alebo by som išla s kamarátkami na letisko, kúpili by sme si letenky do lietadla s najbližším odletom a uleteli preč.

 

Rozhovor vznikol v rámci novej série interviews, ktoré tvoríme medzi sebou. Chceme sa navzájom lepšie spoznať a zároveň priblížiť čitateľovi. Rozhovor s redaktorkou vychádza každý štvrtok.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.