Nie som rezeň, no možno ty áno

Čoraz častejšie sa vo svete stretávame s pojmami „nátlak, manipulácia či šikana“. Tieto termíny označujú akékoľvek činy proti slobode a právam človeka –  ubližovanie, výsmech, vyhrážanie, zastrašovanie, snahu ovládať myslenie a konanie druhej osoby. Taký rezeň, ktorý po jednotlivých bodoch pripravujete, aby vo finále spĺňal všetky  vaše požiadavky.

Spôsoby nátlaku či vydierania môžu byť psychické aj fyzické . Dôsledky pre opačnú stranu sú v oboch prípadoch  katastrofálne. Celkovo to funguje na princípe buď – alebo: „Buď mi poskytneš určitú službu, alebo sa stane toto a toto.“ Presnejšie povedané, niekto skáče, ako vy pískate.  Poškodzuje sa psychika, zdravie postihnutej osoby, ktorá sa nedokáže brániť pred nátlakom a hrami agresora. Ako teda bojovať, keď som na strane obete?

Vyklepanie

Váš problém má prvú fázu. Ľudia si svoje rezne začnú vyklepávať a skúšať, koľko sú toho schopné vydržať. Pokiaľ siaha hranica, kým sa úplne vnútorne neroztrhajú. Urážky, dominancia, hrubosť, slabosť druhých… To všetko je skvelou zbraňou na prvý výstrel od agresora. Začína pomaly. Postupne sa však jeho vyhrážky a spôsoby nátlaku stupňujú.

Múka

Prichádza základná vrstva troj-obalu a zároveň je z vášho útočníka strelec. Počiatočná rana zaznela, rezeň sa začína obaľovať v múke. Čo to znamená? Práve ste si uvedomili následky.  Cítite strach. To je, samozrejme, ďalší nepriaznivý  faktor, ktorý váš násilník rýchlo využije. Avšak, TU ešte vieme dať všetkému tomu peklu stopku.

Verte si! Ak dáte najavo bezmocnosť, veľmi rýchlo to niekto využije. Nie je jednoduché nabrať sebavedomie, ale všetko sa dá. Stačí, ak prestanete o sebe pochybovať.   Robte skrátka niečo. Konečne začnite myslieť racionálne. Primeraná kritika vlastnej osoby je fajn, ale je rozdiel medzi pojmom zdravá kritika a nízke sebavedomie. Dávate tým najavo svoju slabosť, ktorá sa mení v nebezpečnú zbraň. Preto dôvera v samého seba zohráva v našom živote takú dôležitú úlohu.

Vajíčko

Houston, máme problém. Slabosť je tu stále a nohy celkom skameneli. Ako von zo začarovaného kruhu? Rezeň sa namáča do druhej vrstvy. Agresor začína naliehať. Jeho vyhrážky znejú čím ďalej tým desivejšie.

Vzoprite sa mu! Odvaha  či vzdor bývajú často kľúčom k úspechu. Ľahko sa to hovorí, no ťažko realizuje. Každý sa niečoho desí. A samozrejme, koho by nevyľakala predstava, že mu niekto ublíži. Je to prirodzené. Avšak vaše „nie“ bude pre útočníka prekvapením. Ste bytosť so živou dušou, ktorá má právo na vlastnú slobodu.  

Strúhanka

Snažíte sa silou mocou, ale on neprestáva? Prišla strúhanka? Vykonávate každý príkaz, ktorý vám zadá? Ak sa tento problém nezačne včas riešiť, môže mať naozaj strašidelné následky.

Kričte! Povedzte o tomto probléme ostatným. Autoritám, rodičom, priateľom, osobe, ktorej veríte plným srdcom a ste si na 100% istí, že dokáže pomôcť.  Spoločne sú ľudia predsa silnejší a navyše na to nebudete sami. Hlavne žiadny strach.

Olej

Nie ste rezeň ani metla na zametanie! Je toto snáď počítačová hra, kde sa problémy riešia násilnou formou? My žijeme v reálnom svete so skutočnými ľuďmi. Bohužiaľ, agresor postupne svoju obeť oberá o jej naozajstný život. Tá sa potom môže pražiť vo vlastnej depresii, stáva sa z nej troska. Práve vtedy vyhral. Pripravil si rezeň. Podľa tohto receptu si môžeme prichystať akurát tak skutočné jedlo, inak je kľúčom k ľudskému nešťastiu. Nikto nemá právo ohroziť slobodu kohokoľvek  na tomto svete. Sloboda jedného človeka končí tam, kde sa začína sloboda druhej osoby.

Čo si teda zapísať za uši?

✓ koľko vy povolíte, toľko si niekto iný dovolí

✓ vážte si samého seba

✓ naberte odvahu

✓ nebuďte ticho

✓ uvedomte si, nie ste rezeň ani metla

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.