Slovenský bermudský trojuholník už aj v kinách

Nedávno som bola so svojimi spolužiakmi na dlho očakávanom slovenskom filme Trhlina. Film je natočený podľa knihy, ktorú napísal slovenský autor Jozef Karika. Je to psychologický triler, ktorý vznikol celkom zvláštnym spôsobom. Po tom, ako Jozef Karika vydal jeden z  ďalších veľmi mysterióznych psychologických trilerov Strach, sa mu ozval muž, ktorý mu porozprával svoj príbeh. Kniha je napísaná podľa skutočných udalostí. Film režíroval Peter Bebjak a hrajú v ňom známi herci ako napríklad Tomáš Maštalír, Mária Havranová či  Matej Marušin.

Dej sa odohráva  zväčša v Tribeči. Slovenské pohorie, ktoré v sebe skrýva množstvo nejasností, a preto je považované za jednu z najväčších záhad Slovenska. Nezamestnaný Igor si hľadá prácu a neskôr začne pracovať s rámci absolventskej praxe v bývalej psychiatrii, kde nachádza staré dokumenty o pacientovi Walterovi Fischerovi. Tam sa dozvedá o pohorí Tribeč, v ktorom naozaj zvláštnym spôsobom zmizlo zopár ľudí a iba hŕstka z nich sa našla. Aj keď sa ľudia o pár dní objavili, boli v hroznom stave a nič si nepamätali. Tieto príbehy ho fascinujú a chce o týchto nezvyčajných zmiznutiach napísať knihu. No nie každý verí tomu, že  všetci tí ľudia zmizli, akoby sa pod nimi zem zľahla. Preto si Igor dohodne stretnutie s Davidom a Andrejom. Po neustálych hádkach o tom, kto má pravdu, sa rozhodnú navštíviť Tribeč, nech sa ukáže skutočná pravda. Čo sa stane v temných lesoch pri Tribeči, už musíte vidieť sami.

Na film som išla neistá, pretože pár minút pred tým, ako som mala odísť, mi sestra povedala, že mám radšej zostať doma, lebo film bol hrozný. Ale deň dozadu mi zase kamarátka film vychválila do nebies. Z každej strany som počúvala  rôzne názory. A nakoniec som z kinosály aj ja odchádzala so zmiešanými pocitmi. Obsadenie aj réžia boli veľmi dobré a páčilo sa mi, ako bol film natočený. Dali si záležať na detailoch a celá atmosféra filmu bola presne taká, ako som očakávala. Divák mal byť počas filmu v nepokoji a môžem vám povedať, že to stopercentne splnili.  Sedela som ako na ihlách a čakala som, čo sa bude diať ďalej. Neboli tam nudné pasáže, ani dlhé opisy prostredia, ktoré ja osobne nemusím. No toto nebol iba taký obyčajný film. Nad veľa vecami som musela rozmýšľať a párkrát som si počas filmu mrmlala popod nos: „Čoo, to prečo sa stalo?“ Ak nemáte radi nejasné konce, tak tento film nebude pre vás. Film skončil veľmi otvorene a doteraz nechápem, čo sa stalo.

Trhlina je jednoznačne zaujímavý film s dejom, ktorý sa často nevidí. Mne sa osobne film páčil, ale určite si prečítam aj knihu, aby som pár vecí, ktorým som  neporozumela, konečne pochopila. Psychologický triler nie je môj najobľúbenejší žáner, ale bola som milo prekvapená a film určite odporúčam.

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.