Plánujú koniari „vojnu“?

Nespravodlivosť. Takto to vidí jedna žiačka našej školy.

Nedávno som bola na káve so spomínaným dievčaťom a okrem bežných babských vecí sme rozoberali aj naše gymnázium. Áno, áno, škola sa priplietla aj do nášho rozhovoru. Ale nepredstavujte si to, ako klasické sťažovanie študentov na množstvo učenia. Táto slečna prišla s jedným zaujímavým nápadom. Samozrejme, ide  o myšlienku spojenú s koniarmi, keďže sa venuje jazdectvu. 

Prečo ja nemôžem mať stajničku pre koňa a cyklisti môžu mať stojan na bicykel? Chodila by som na ňom do školy, cez prestávku by som si ho skontrolovala a ako by mi bolo dobre. Takto by sme to mohli mať všetci jazdci…“ vybalila na mňa. Zo začiatku mi to prišlo ako pekný plán, vďaka ktorému by sa naša škola stala nadčasová.

No, máme tu množstvo faktorov, prečo je tento nápad  veľmi ťažké zrealizovať.

Všetko veľa stojí

Asi najväčším problémom sú peniaze. Len náklady na jedného koňa nie sú najmenšie. A ako usudzujem, škola  investuje skôr na pomôcky. Alebo zoberme si aj fakt, že sotva  máme jeden celoškolský výlet do zahraničia, nie to ešte stajňu… 

Zodpovednosť

Koňovi sa môže niečo stať, zraní sa, nebude mu dobre… Kto potom bude na vine? Škola? Koniari? 

Nie sme Amerika

Všetci porovnávame bežné slovenské školy s Amerikou. Áno, tam je všetko iné, spôsob učenia, stredoškolské športové tímy, dokonca aj taká normálna vec ako  je ošetrovňa na škole. My napríklad takú nemáme a keď už zdravotník nemá vlastnú miestnosť, kde by bol veterinár, ktorý by tiež stál ďalšie peniaze. 

A mohli by sme takto pokračovať ďalej, miesto, strava, krátke prestávky… Je to pekný nápad. Ale kto by to všetko platil? Nemôžeme pýtať ďalšie peniaze od rodičov. Ale keď už sa porovnávame s  Amerikou, fungujú tam napríklad tie skautky, ktoré predávajú sušienky, aby získali nejaké tie štrkáče. Mali by ísť jazdci do ulíc a spraviť veľkú zbierku pre dobrú vec? Aký máte názor na tento nápad vy? Bude mať Herdu raz vlastnú stajňu pre kone? 

Veronika Planetová

foto:  NB

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.