Seriálové tipy do karantény

A aká je druhá vec, ktorú robím najčastejšie počas karantény (či mimo nej)? Pozerám seriály. Môj zoznam seriálov je naozaj dlhý a neustále sa zväčšuje. Skúsim akýkoľvek, ktorý ma zaujme, poväčšine z tých aktuálnych. Preto som pre vás spísala opäť pätnásť tipov, o ktorých ste možno aj počuli, ale neodvážili ste sa do nich pustiť.

Teen Wolf (2011-2017) – Teen Wolf bol jeden z mojich seriálových spúšťačov. Moje teen ja sa okamžite zamilovalo do príbehu, v ktorom je hlavná postava – Scott premenený na vlkolaka. Spolu s jeho najlepším priateľom Stilesom sa snažia objaviť všetky nepoznané výhody tejto super schopnosti a vyťažiť z nej čo najviac. Avšak po zasvätení do sveta nadprirodzena zistia, že za svojimi chrbtami majú tiež nebezpečných lovcov vlkolakov a kopu nepriateľov. Musím však priznať, že prvá séria je celkom nevydarená a komická, no s pribúdajúcimi rokmi sa dej kvalitne vyvíjal, vďaka čomu si budete chcieť tento seriál pozrieť viackrát.

Atypical (2017-2021)Hneď od začiatku ma zaujal pohľad Sama na svet. Trpí autizmom, drží sa prísnych pravidiel, no napriek tomu by sa chcel osamostatniť od milujúcej rodiny. Svet vníma inak ako ostatní, no keď ho niečo zaujme, cielene pátra po odpovediach. Občas však dokáže byť až otravne úprimný, kvôli čomu sa mu ľudia v škole vyhýbajú. Akonáhle sa konečne rozhodne, že by si mal nájsť priateľku, snaží sa zapadnúť medzi ostatných, s čím mu pomáha jeho najlepší kamarát Zahid. V centre seriálu však nie je len on.  Jeho sestra Casey sa prvýkrát zaľúbi, mama zistí, že okrem starania sa o Sama nemá žiadne koníčky a jeho otec si uvedomí, že s ním nemá príliš pevný vzťah. Do príbehu sa ľahko vnoríte a postavám budete držať palce pri ich každom jednom životnom rozhodnutí.

Dare Me (2019-…) – Do tohto seriálu som sa pustila naslepo, nevedela som, čo od neho očakávať a pokladala som ho za  oddychovku… No akonáhle som ho začala pozerať, nevedela som prestať. Dej sa zameriava na partiu ambicióznych roztlieskavačiek, ktorých príde trénovať nová neznáma trénerka. Dievčatá zo začiatku protestujú, najmä hlavná postava Beth, ktorá ich dovtedy viedla, no trénerka Colette sa nenechá zastrašiť a snaží sa  prebudiť v nich bojovné povahy. Verí v ňu najmä Addy, najlepšia kamarátka  Beth, čo príliš neprospieva ich vzťahu. Postupne si Addy vytvorí s Colette pevné puto, vďaka ktorému by pre ňu spravila všetko. Znie to pre vás ako klasická stredoškolská dráma? Sčasti to aj je, sledujeme v nej postavy užívať si svoj mladý život, v ktorom nechýbajú párty, zložité vzťahy a lásky, no takmer na konci nastal nečakaný zvrat, kvôli  ktorému som mala pocit, že pozerám úplne nový seriál. Vychvaľovala som ho do nebies asi až príliš, lebo som zistila, že ho predčasne ukončili, napriek otvorenému koncu, čo ma naozaj vytočilo. Dúfam, že si ho pozriete aj vy a možno sa predsa len dočkáme pokračovania! 

Dark (2017-2020)Zo začiatku nemáte poňatia, čo sa deje, postavy sú vám neznáme a všetky splývajú dokopy. No keď sa zoznámite s prostredím a pozorne sledujete dej, vynorí sa pred vami perfektný príbeh nemeckého mestečka Winden, v ktorom malý chlapec bez stopy zmizne. Zatiaľ čo sa jeho súrodenci a ich kamaráti vydajú malého Mikkela hľadať, jeho otec si uvedomí, že sa kedysi dávno podobná situácia už nastala. Tento poprepletaný sci-fi príbeh o cestovaní v čase bude mať tento rok tretiu a poslednú sériu, v ktorej sa ukáže, či kroky hlavných postáv dokážu zmeniť minulosť, prítomnosť aj budúcnosť.

Sherlock (2010-…) – Každý pozná legendárny príbeh britského detektíva z devätnásteho storočia Sherlocka Holmesa a jeho spoločníka Doktora Watsona. No čo hovoríte na to zasadiť tento dej do súčasnosti? Pre mňa miliónkrát áno! Tento seriál od BBC si obľúbili mnohí Sherlockovi fanúšikovia či aj ľudia, ktorí iné spracovania nikdy nevideli (napríklad ja). Napriek tomu, že sa vysiela už od roku 2010, má len štyri série (a všetci oddane čakáme na ďalšiu) s trinástimi epizódami s dĺžkou priemerného filmu. Čo viac k tomu dodať? Jedine to, že túto verziu fakt stojí za to si pozrieť, je plná záhadných prípadov, napínavých momentov a hlavnú postavu v koži Benedicta Cumberbatcha si nedokážete nezamilovať.

American Horror Story (2011-…)Ak máte radi trochu strašidelnejšie príbehy, AHS si jednoznačne zamilujete. Ide o deväť sezón rôznych príbehov s hororovou tematikou, pričom na seba nenadväzujú. Jediné, čo v nich zostáva rovnaké, je temná autentická atmosféra a partia perfektných hlavných hercov.  No nečakajte žiadne trápne scény s jumpscaremi, dejom týchto sérií nie je vždy psychopat vraždiaci každého, kto mu príde do cesty či duchovia, ktorí chcú vyhnať nových nájomníkov domu… No zhodou okolností nájdete obidve spomenuté témy aj tu. 

The Haunting of Hill House (2018-…)Ako ďalšiu hororovku musím jednoznačne spomenúť tento seriál. Sledujeme v ňom dve dejové línie – sedemčlennú rodinu bývajúcu v starom záhadnom dome zvanom Hill House, v ktorej za zvláštnych okolností zomrie matka a následne vystrašený otec vezme svojich päť detí preč a už nikdy sa tam neplánuje vrátiť. V súčasnosti už ubehlo od tejto tragédie dvadsaťšesť rokov a jediné, čo rozhádzanú rodinu opäť spojí, je smrť najmladšej sestry. Samozrejme, zlu v Hill House sa budú musieť znova postaviť a čeliť tiež vlastnému strachu. Téma  domu posadnutému duchmi bola perfektne poňatá, nechýbalo mrazivé napätie hlavne kvôli hercom, vďaka ktorým ste všetkému uverili.

Castle Rock (2018-…) – Vo fiktívnom mestečku Castle Rock v známom literárnom štáte Maine leží väznica Shawsank, v ktorej uzatvorených útrobách našli mladého podivného muža. Nevydá zo seba slov, nejestvujú o ňom žiadne záznamy a navyše v podzemí väznice musel stráviť vyše tridsať rokov. Jediné, čo z neho dostanú, je meno právnika Henryho Deavera, ktorý má v mestečku veľkú reputáciu. V jedno dávne zimné obdobie teplomer poklesol pod štyridsať stupňov celzia a malý Henry sa na niekoľko dní vyparil v lese. Išiel doň so svojím adoptívnym otcom, ktorý bol nájdený na úpätí útesu ťažko zranený a blízko smrti, ktorej neskôr podľahol. Mešťania veria, že za jeho smrťou je  práve Henry a keď sa v mestečku po telefonáte z väznice objaví, necíti sa tam v bezpečí. Castle Rock  vznikol z mnohých poviedok z pera Stephena Kinga, pričom neznámeho chlapca hrá Bill Skarsgård, ktorý stvárnil najnovšieho Pennywisea, takže  fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Seriál ma taktiež druhú sériu, ktorá na spomenutý príbeh nadväzuje len minimálne (a priznám sa, že som ju ešte nevidela).

Channel Zero (2016-2018) – Počuli ste už o Creepypaste? Neprekvapí ma, ak je vaša odpoveď záporná. Zistila som o nej, až keď som objavila tento perfektný seriál (ktorý mi tiež zrušili). Ide o hororové krátke  príbehy, legendy či obrázky, ktoré sú uverejňované na internete. Šíria sa pomocou techniky ,,copy and paste”, z ktorej vychádza názov tohto termínu. A presne niektorými Creepypastami sa inšpiroval seriál Channel Zero a venoval im štyri série. Ako ste už mohli vydedukovať, každá séria ma iný príbeh (a aj iných hercov) s hororovou tematikou a neskutočnou creepy atmosférou. Neváhajte ďalej a pustite sa doň!

The OA (2016-2019) – Fakt ma už nebaví sledovať, ako rušia úplne dobré seriály plné potenciálu. The OA sa dočkal dvoch z pôvodných piatich sérií s otvoreným koncom, ktorý ma bude mátať ešte dlho. Hlavná postava Prairie bola sedem rokov nezvestná a jej návrat už pomaly nikto nečakal. Keď sa opäť vráti k svojej adoptívnej rodine, odmieta povedať, kde bola, odkiaľ má jazvy na chrbte a ako sa jej dokázal prinavrátiť zrak, keďže bola celý život slepá. Jediným, komu sa zverí, sú štyria mladí žiaci a ich učiteľka. Začne im rozprávať všetko, celý príbeh a na konci žiada ich pomoc. No je len na nich, či jej uveria, či ju nebudú pokladať za blázna. Myslela som si, že prvú sériu už druhá neprekoná, no mýlila som sa. Dej dokázal gradovať aj napriek tomu, že na začiatku nemáte poňatia, čo za seriál vlastne pozeráte. A ten koniec… Verím, že ak seriál nazbiera ešte nových fanúšikov, tak sa pokračovania dočkáme.

Adventure Time (20102018) Tento animovaný seriál bol primárne určený predovšetkým pre deti, no každý si k nemu dokáže nájsť cestu. Jedna časť vám nezaberie veľa času, trvá desať minút, no dokopy ich je 283, takže sa môžete tešiť na (skoro) nekonečné zážitky s chlapcom Finnom a jeho najlepším kamarátom psom Jakeom, ktorý dokáže kedykoľvek zmeniť svoj tvar a veľkosť. Spoločne každý deň prežívajú dobrodružstvá, bojujú proti zlu a pomáhajú priateľom. Je to naozaj zábavná oddychovka, ktorá je skvelo zanimovaná a prostredie krajiny Ooo sa vám jednoznačne zapáči.

Hilda (2018-…)Mám pre vás ešte jeden animák, ktorý stojí za zmienku. Vystupuje v ňom modrovlasá dievčina Hilda. S  mamou a domácim zvieratkom deerfoxom Twigom bývajú spoločne v chatrči uprostred lesa, v ktorom je neskutočne spokojná. Chodieva na dobrodružné výpravy a objavuje tajomné stvorenia žijúce okolo nej.  Je vždy odvážna a nebojácna, no neskôr musí čeliť naozaj ťažkej úlohe – presťahovať sa do centra mesta Trollberg. Bojí sa, že si nenájde priateľov a navždy stvrdne medzi štyrmi stenami, no aj v meste dokáže natrafiť na nové výzvy. Je to naozaj chutný seriál, ktorý sa nepodobá žiadnemu inému.

The Good Place (2016-2020)  Čo myslíte, že nás čaká po smrti? Existuje podľa vás nebo či peklo? Sú to otázky, na ktoré nikto z nás nepozná odpoveď, no v tomto seriáli je podstata ľudského života jasná. Eleanor sa po naozaj tragickej zrážke prebudí v pokojnej miestnosti. Uvíta ju Michael, ktorý jej prezradí, že si za svoj  plnohodnotný život na Zemi zaslúžila miesto v ,,the Good Place”, v takzvanom nebi. No Eleanor rýchlo pochopí, že sa niekde stala chyba a ona nie je  tá, ktorá by mala skončiť na takomto mieste. Od jej príchodu sa začnú diať nelogické veci, ktoré všetko naokolo postupne ničia a ona sa pomocou nových priateľov snaží zo seba spraviť lepšieho človeka, aby tam mohla zostať. Je to jeden z najlepších sitkomov, aký poznám. Navyše s prekvapivou pointou a dojímavým záverom finálnej série.

How I Met Your Mother (2005-2014) – Ktorý sitkom je však môj najobľúbenejší? Bez debát tvrdím, že je to práve HIMYM. Je dosť možné, že ste naň niekedy v minulosti nevedomky narazili, keď ste bezcieľne prepínali telku na kanáloch, kde sa zvyčajne vysielali Friends, Two and a Hlaf Men či 2 Broke Girls. No prečo je HIMYM o stokrát lepšie ako spomenuté seriály? Všetko sú to komédie plné humoru, v ktorom sledujete osudy hlavných postáv… No na HIMYM sa mi páči, že každá časť v sebe skrýva hlbšiu myšlienku a ku koncu všetko pekne zapadne a nájdete zmysel, prečo týchto deväť sérií vlastne pozeráte. V roku 2030 je už hlavná postava Ted starý, na krku má dve deti, o ktorých celý život sníval. Rozhodne sa, že im porozpráva príbeh, ako spoznal ich mamu (čo sa dá vyčítať z názvu), a tak začína takmer nekonečné rozprávanie. No nejde hneď k pointe, začína rokom 2005, kedy spozná poslednú členku ich pevnej partie –  očarujúcu Robin. Stretli ju v bare, ktorý je ich najobľúbenejším miestom. Tedovi najlepší priatelia Marshall a Lily sú tiež partneri od výšky  a tiež nepoučiteľný lámač sŕdc Barney. Postupne spolu prežívajú každý jeden deň, budete sa s nimi smiať, plakať a držať im palce. 

Hollywood (2020)Ak ste túto novú mini sériu ešte nevideli, okamžite to napravte. Neskutočne ma nadchla a ľahko sa vyšvihla do môjho top rebríčka. Žiť v Hollywoode po druhej svetovej vojne nebola žiadna sranda najmä pre tých, čo si túžili splniť svoj sen, no do spoločnosti nezapadali. Niekoľko hlavných postáv sa snaží usilovne preraziť vo svete showbiznisu, napríklad vojnový veterán, ktorý sa bez akýchkoľvek základov snaží stať hercom, gay černoch, túžiaci presadiť svoj vlastný scenár či mladá krásna černoška, ktorá chce získať hlavnú rolu a mnoho ďalších. Všetci sú odsúdení na zlyhanie, no čo ak by v tomto fiktívnom svete mali ostatní po krk predsudkov a dali by im šancu? V pozadí tiež vidíme, akou krutou cestou sa v tej dobe ,,rodili‘‘ herci, aké intrigy sa viedli v svete Hollywoodu. 

Viac to obkecávať nebudem, iba dúfam, že vás minimálne pár seriálov zaujalo a pustíte sa do nich. Síce nemám spravený Instagram s tipmi na seriály, no možno v budúcnosti o nejakom, čo stojí za to, napíšem. Skoro všetky spomenuté seriály môžete nájsť na netflix.com. Jeden z nich má základňu na hbogo.sk a zvyšné môžete bezplatne nájsť na sledujserialy.to.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.