Skryté nebezpečenstvá na tanieri: Prečo nám neodolateľne chutia nezdravé potraviny a aký majú vplyv na zdravie a mikrobióm čreva?

Si ten typ človeka, ktorý si rád pochutí na čipsoch, hamburgeroch, hranolkách či na polotovaroch? Povedzme si úprimne, sme len ľudia a myslím si, že viacerí z nás si sem-tam doprajú tieto pochutiny. Ale ak  tieto potraviny konzumuješ pravidelne, zbystri pozornosť! V tomto článku nájdeš podrobnosti o ich účinku na tvoje telo.

Fast food, sladkosti, vyprážané jedlá, polotovary a ďalšie potraviny s vysokým obsahom tukov, cukrov, soli a konzervačných látok sú často považované za nezdravé. Napriek tomu nám tieto jedlá chutia z niekoľkých dôvodov.

Jeden z hlavných dôvodov je ten, že naši predkovia mali tendenciu preferovať potraviny s vysokým obsahom kalórií, cukrov a tukov, pretože im to poskytovalo dostatok energie na prežitie v ťažkých podmienkach. . Táto preferencia môže mať korene v našom genetickom zložení. V minulosti mali ľudia obmedzené možnosti výberu jedla a často sa museli spoliehať na dostupné zdroje. Konzumácia vysoko kalorických potravín pritom viedla k stimulovaniu centier v mozgu zodpovedných za pocity potešenia a odmeny, čo mohlo viesť k tvorbe pozitívnych asociácií s týmito potravinami a vyvolávalo túžbu po ich konzumácii. V súčasnosti je výber potravín oveľa širší, no niektorí ľudia si stále častejšie vyberajú potraviny s vysokým obsahom kalórií, cukrov a tukov. To však vedie k nadbytku energie, ktorú telo nedokáže rýchlo spotrebovať, a preto ju ukladá v podobe tuku.

Ďalším faktorom je vplyv prostredia, v ktorom sme vyrastali a žijeme.  Môže ovplyvniť naše chuťové preferencie. Ak sme vyrastali s častým prístupom k nezdravým jedlám, môžeme mať tendenciu preferovať tieto jedlá aj v dospelosti. Môže to byť čiastočne spôsobené aj zložením nášho črevného mikrobiómu, ktorý sa vtedy skladá najmä z baktérií obľubujúcich rýchle cukry. Tieto baktérie môžu ovplyvňovať naše chute a rozhodnutia o tom, čo jesť, prostredníctvom toho, na čo máme chuť.

V predchádzajúcom článku sme si uviedli, ktoré potraviny sú prospešné pre zdravie našich čriev a môžu nás ochrániť pred chorobami alebo rakovinou. Teraz sa poďme spoločne pozrieť na potraviny, ktoré poškodzujú naše zdravie.

VYSOKO SPRACOVANÉ POTRAVINY

Vysoko spracované produkty zvyčajne obsahujú vysoké množstvá nasýtených a transmastných kyselín, pridaného cukru, soli, prísad, konzervačných látok, farbív atď. Tieto zložky môžu mať negatívny vplyv na mikrobiotu (baktérie, vírusy, huby v čreve) gastrointestinálneho traktu. Navyše vysoko spracované potraviny neposkytujú potrebné živiny – ako napríklad vlákninu – potrebnú pre naše zdravé batérie v čreve.

Prehľad štúdií naznačuje, že vysoko spracované potraviny priamo menia zloženie črevného mikrobiómu a mikrobiálnych metabolitov. To môže spôsobiť zápal a metabolické ochorenia, ktoré časom môžu prejsť aj do závažnejších ochorení. Článok z roku 2019, publikovaný v Nutrients,  tiež uvádza, že vysoká konzumácia vysoko spracovaných potravín mení črevný mikrobióm, čo môže dokonca spôsobiť zmeny v genetických vlastnostiach, ktoré sa prenášajú na potomkov.

Škodlivé zložky v týchto produktoch ovplyvňujú aj nervový systém a môžu ovplyvniť zdravie mozgu prostredníctvom osi mikrobiota-črevo-mozog (komunikačný systém medzi črevnou flórou a mozgom). Podľa štúdií by to mohlo mať potenciálny vplyv na kognitívny výkon a správanie.

CUKOR A UMELÉ SLADIDLÁ

Nadmerná konzumácia sladkých pochutín môže spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi a ovplyvniť rovnováhu mikroorganizmov v gastrointestinálnom trakte. Príliš veľa cukru podporuje rast škodlivých baktérií a brzdí rast prospešných baktérií. To vedie k relatívnemu poklesu počtu prospešných baktérií, ktoré tie patogénne vyslovene vytlačia z čreva. Táto nerovnováha v črevnom mikrobióme môže viesť k mnohým zdravotným problémom, ako sú chronické črevné zápaly, metabolické ochorenia, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi a hladina cholesterolu v krvi a v najhoršom prípade môže dôjsť až k rakovine hrubého čreva a konečníka.

Okrem toho strava s vysokým obsahom cukru a tuku znižuje počet mikróbov, ktoré podporujú tvorbu buniek Th17. Ide o špeciálne imunitné bunky, ktoré zohrávajú úlohu v imunitnej odpovedi organizmu a podieľajú sa na zápalovej reakcii. To môže následne zvýšiť riziko metabolických ochorení.

Okrem toho ľudské telo nedokáže spracovať alebo absorbovať umelé sladidlá ako aspartám a sukralóza. To znamená, že zostávajú v čreve dlhšie, čo má negatívny vplyv na rozmanitosť črevného mikrobiómu.

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHOM TUKU

Nasýtené aj nenasýtené tuky sú životne dôležité živiny. Transmastné kyseliny sú naopak pre ľudské telo škodlivé.

Naše črevá majú slizničnú bariéru, ktorá dokáže absorbovať prospešné látky a zabrániť tomu, aby sa škodlivé látky dostali do tela. Keď je táto bariéra poškodená, cez črevá sa do tela dostávajú škodlivé baktérie, toxíny a alergény. Toto je tiež známe ako syndróm priepustného  čreva a môže viesť k mnohým zdravotným problémom.

Mnohé spracované a vyprážané jedlá obsahujú transmastné kyseliny, ktoré ovplyvňujú rovnováhu črevného mikrobiómu, spôsobujú zápal a narúšajú funkciu črevnej výstelky.

Je dôležité sledovať príjem nasýtených tukov a vyhýbať sa transmastných tukom v každodennej strave, pretože nadmerná konzumácia týchto tukov môže mať negatívny vplyv na zdravie. Naopak, nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako ryby, olivy, avokádo a orechy, majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré prispievajú k udržaniu zdravia čriev. Preto je dôležité zahrnúť tieto zdravé tuky do svojej stravy ako súčasť vyváženej a zdravej výživy.

ALKOHOL

Alkohol ovplyvňuje nielen mozog a pečeň, ale výrazne ovplyvňuje aj fungovanie gastrointestinálneho traktu. Najväčším problémom je, že alkohol ničí bariéru črevnej sliznice, zhoršuje funkciu čriev a vedie k rôznym ochoreniam.

Podľa komplexnej štúdie publikovanej v roku 2022 v Frontiers in Microbiology môže alkohol zmeniť zloženie črevného mikrobiómu. To vedie k poklesu prospešných baktérií a nárastu škodlivých baktérií. Výsledkom je narušenie črevnej flóry a zvýšené riziko gastrointestinálnych ochorení, porúch imunity a metabolických ochorení.

Konzumáciou širokej škály potravín, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, bielkoviny, orechy a semená, môžeme poskytnúť našim črevným mikroorganizmom bohatý zdroj živín, čím podporíme rozmanitosť a rovnováhu črevných baktérií. Platí zlaté pravidlo: Čím rozmanitejšia je strava, tým rozmanitejší je mikrobióm a tým odolnejší voči narušeniam.

Aj keď nám nezdravé jedlá môžu chutiť, je dôležité si uvedomiť ich vplyv na zdravie a snažiť sa udržiavať vyváženú stravu. Kľúčom k úspechu je postupné prechádzanie na zdravšiu stravu a vykonávanie jedného kroku každý deň. Aj s vhodnými stratégiami a vedomosťami o výživových potrebách môžeme nájsť rovnováhu medzi chutnosťou a zdravím.

Autorka článku – Daniela Woziwodská

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.