Čo znamená závislosť?

Mnoho ľudí si pod slovom “závislosť” predstaví alkohol, cigarety alebo marihuanu. Prosto drogy. Látky, na ktoré si človek vybuduje NEGATÍVNU závislosť. Presne tie, od ktorých nás odhovárajú rodičia už odmalička. Ak by sa ma teraz niekto spýtal, či som závislý, tak bez váhania odpoviem – NIE! Odpovedal by som pravdivo? Alebo toto slovíčko chápeme príliš negatívne? Na otázku ohľadom závislosti by som odpovedal nie, pretože si myslím, že väčšina ľudí považuje za závislého človeka len alkoholika alebo feťáka.

Lenže človek nemusí byť závislý iba od alkoholu či cigariet. Napríklad obézni ľudia sú závislí od  kalorických jedál  obsahujúcich veľké množstvo cukrov. Samozrejme, že obsahujú aj veľké množstvo tukov, na ktoré nesmieme zabúdať.  Ale aké jedlá máme najradšej? Sladké. Čokoláda, zmrzlina, palacinky s nutellou… Jedlá, ktoré si stačí len predstaviť a už každému tečú sliny po brade. Od cukru je závislý asi každý z nás. Je to však zlé? Nie vždy. Cukor nám dodáva množstvo energie, ktorú potrebujeme na fungovanie nášho organizmu počas dňa. Netreba ho zakazovať či vylučovať z jedálnička. Je len potrebné nájsť si to správne množstvo, ktoré by sme mali denne zjesť.

Ako ďalší príklad závislosti by som  uviedol workoholizmus. Workolik je človek závislý od práce. Mnoho ľudí si myslí, že workoholici sú aj ľudia, ktorí majú veľa koníčkov, alebo sú energickí, respektíve hyperaktívni. Tak to ale nie je. Workoholik dokáže pracovať dvanásť  a viac hodín denne, až zabúda na svet okolo seba. Aj v ľudskej spoločnosti myslí len na svoju prácu a veci okolo nej. Z môjho uhla pohľadu by mohla byť takáto závislosť veľmi užitočná, ak by to nebola závislosť od práce, ktorú vykonávame ako povolanie a nemyslíme tým prácu ako fyzickú aktivitu. Ja osobne by som to využil hlavne pri činnostiach, ktoré je potrebné vykonať, no robím ich nerád, ako napríklad vysávanie alebo umývanie riadu. Keďže to tak nie je, tak  je to podľa mňa závislosť čisto negatívna.

Čo taký internet? Pomocou neho si dokážeme vyhľadať nepredstaviteľné množstvo informácií behom pár sekúnd. Vieme si tam nájsť filmy a seriály, hrať hry…. Robíme tam činnosti, bez ktorých by sme sa mohli zaobísť.  Zoberme si, že som študent, ktorý býva v Trnave a plánuje ísť na víkend do Žiliny. Spôsob, akým sa chcem prepraviť, je vlak, keďže študenti cestujú vlakom zadarmo. Samozrejme, že si vyhľadám tento spoj cez internet a nebudem “zbytočne” chodiť na stanicu, aby som to zisťoval tam. Takýmto spôsobom vieme ušetriť neuveriteľné množstvo času a energie počas nášho života. To znamená, že závislosť v podobe internetu z nás robí síce pohodlnejších, ale zato praktickejších ľudí.

  S internetom sa ale spája jedno veľmi známe slovíčko – sociálne siete.  Nepoznám nikoho, kto by o nich  nevedel, alebo o nich minimálne nepočul.  Najviac spomínané  v súvislosti so závislosťou bývajú práve sociálne siete ako sú Facebook, Instagram či TikTok. Aké sú ale dôvody toľkej kritiky sociálnych sietí? Veď sociálne siete sú úžasné. Dokážeme si písať s ľuďmi z celého sveta behom pár sekúnd. Vieme sa s nimi aj vidieť, vďaka video hovorom. Umožňujú nám zdieľať naše zážitky, pocity alebo aktuálne myšlienky a stačí nám k tomu iba wi-fi a napríklad mobilný telefón. Všetko je to pekné až do chvíle, keď kontaktujeme ľudí na diaľku tak často, že s nimi nevieme komunikovať tvárou v tvár, alebo trávime toľko času na internete či sociálnych sieťach, že si neuvedomujeme, ako málo času trávime na miestach bez wi-fi a v prítomnosti skutočných ľudí. Ja si napríklad raz za čas pozriem v nastaveniach na mobile, ktoré aplikácie využívam najviac a koľko to je hodín denne. Potom sa spýtam sám seba, či naozaj potrebujem tráviť dve – tri  hodiny denne na Instagrame a následne sa to snažím obmedziť. Až keď som časovo obmedzil používanie všetkých aplikácií, ako sú Instagram alebo Messenger, uvedomil som si, ako veľa voľného času mám.

Závislosť tu bola, je a aj bude s nami až do zániku ľudskej civilizácie. Každý z nás je tak trochu závislý a nemôžeme to zmeniť. Jediné, čo zmeniť môžeme, je typ závislosti, ktorú máme. Obmedziť, prinajlepšom ani nezačínať brať návykové látky, a tým nemyslím len drogy, ale aj alkohol či cigarety, ktoré sú v našej spoločnosti stále pomerne tolerovateľné.  S čím by sme mali ale začať, sú vášne, ako napríklad vášeň pre šport, ktorý nám naše fyzické zdravie nielen zlepší, ale budete sa bez neho cítiť ako bez drogy, ak ho náhodou niekedy vynecháte.  Takže bude veľmi obtiažne s ním prestať 🙂


Autor: Emanuel Schwarz

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.