Zdá sa ti 16 rokov málo? Michalovi Bosákovi nie!

Píše sa rok 1886 a 16-ročný Michal Bosák, rodák zo šarišskej dedinky Okrúhle, odchádza, tak ako mnohí, za šťastím a lepším životom do Ameriky. Obyčajný chudobný roľnícky chlapec zo Šariša sa po príchode do USA stáva baníkom. Nepozná jazyk, a tak len sleduje, čo sa okolo neho deje. Postupom času sa priúča angličtine a nemusí už viac pracovať pod zemou.

Michal sa vypracováva na obchodného pomocníka v banke First National Bank v Olyphante. Vďaka tomu môžeme nájsť jeho podpis napríklad na 5, 10 a 20 – dolárových bankovkách, ktoré boli vytlačené v roku 1907. Neskôr začína vlastnú bankovú odyseu – súkromné banky
Michal Bosak Privat Bank.

Bankár, kresťan a človek ochotný pomáhať, Michal Bosák sa stáva jedným z ľudí, ktorí pomáhajú Slovákom dosiahnuť vznik vlastného štátu. Stal sa signatárom Pittsburskej dohody. Aj keď bol tak ďaleko od svojej rodnej krajiny, snažil sa byť jej čo najbližšie aspoň srdcom. Na Slovensku stavia nemocnice, kostoly, sirotince,… On sám nežije vo veľkom prepychu, no snaží sa ho priniesť aspoň tam, kde nie je a kde si myslí, že to ľudia potrebujú viac ako on. Ani po označení za najbohatšieho Slováka v zahraničí neprestáva otvárať svoje vrecká na pomoc svojim vlastencom. Jeho finančná pomoc Slovensku sa odhaduje na bezmála jeden milión dolárov.

Jeho banky sa postupne rozrastajú. Po čase otvára v Československu dvanásť pobočiek. V Prešove nechal pre banku postaviť reprezentatívne sídlo, dodnes známe ako „Bosákova banka“.

V roku 1921 sa zúčastnil na slávnostnom položení základného kameňa prvého pomníka Milana Rastislava Štefánika v Myjave a podľa dostupných informácií neskôr prispel aj na zbierku, ktorá bola venovaná výstavbe Mohyly na vrchole Bradla. Michal Bosák bol muž, ktorý dokázal, že v každej dobe, na každom mieste na Zemi sa dá pomáhať a bojovať za to, čo si myslíme, že je správne. Pokiaľ niečo chceme, nejestvujú prekážky ani výhovorky.

Máte ešte stále pocit, že ste len z malého nič neznamenajúceho Slovenska, či ste príliš mladí, aby ste niečo dokázali? Úspech nepríde hneď a sám od seba! Nemusíte hneď odcestovať do zahraničia, na dnes stačí, keď budete rozvíjať a objavovať svoj talent a sny. Možno práve ty môžeš dokázať niečo výnimočné, stačí len urobiť prvý krok!

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.