Óda na Horizon

Postapokalyptická scenéria nie je vo svete hier ničím výnimočným. Doplácanie na chyby predošlých generácií a prežívanie na rôzne zdevastovaných oblastiach predstavuje dokonca veľmi obľúbenú zápletku mnohých svetoznámych videoherných titulov. Častými prvkami bývajú napríklad takzvaní neživí, verejne známejší ako „zombie“ alebo iné tvory, pred ktorými sa musí hlavný hrdina brániť, bojovať proti nim či skúmať ich, aby  znemožnil koniec  sveta. Prosto čokoľvek, čo si dejová línia vyžaduje. Je ale aj značný počet príbehov zasadených do tejto tematiky, ktoré ju poňali úplne rozdielne.

Presne medzi takéto  hry patrí aj Horizon Zero Down z dielní holandského štúdia Guerilla.  Hra bola vydaná 28. februára 2017 a rýchlosťou bežiaceho mechanického šabľozubého tigra (áno, tie tam sú) si získala pozornosť, obdiv a uznanie širokej verejnosti. Okrem toho ale aj zaľúbenie mnohých hráčov na celej Zemi, nadšených pri vydaní rozšírenia Horizon Zero Down : The Frozen Wilds a momentálne nedočkavo čakajúcich sa druhý diel Horizon Forbidden West. Dátum  vydania druhej časti bol nedávno oznámený na 18. februára 2022, primárne na PlayStation 5, s možnosťou hry aj na PlayStation 4.

Čo ale spôsobilo raketový nástup tohto skvostu? Faktorov je viac. Prepracovaná príbehová línia, nové mechaniky, unikátni nepriatelia a, samozrejme, hlavná postava. Tou je Aloy, záhadné dieťa, ktorého matkou je hora, aspoň podľa slov kmeňových vediem. Vychová ju Rost, odpadlík, preto sa Aloy nepovažuje za súčasť kmeňa. Hľadá odpovede na mnohé otázky, hlavne na to, kto boli jej rodičia. Myslí si, že to vedia  vedmy, ale hovoriť s nimi môžu iba členovia kmeňa. Po prekonaní skúšky je akceptovaná ako súčasť kmeňa a môže sa vediem opýtať na svoj pôvod. No a tu vlastne začína jedna z dvoch hlavných dejových línií hry, keďže sa toho od nich veľmi veľa nedozvie. Druhá časť príbehu sa začne až trocha neskôr a hovoriť o nej by znamenalo prezrádzať prekvapenia. Aj keď už hra vyšla pomerne dávno, ľudia, ktorí ju ešte nehrali, by asi neboli nadšení. Bez prezrádzania sa dá povedať, že obe línie sa odohrávajú paralelne, takže hráč či hráčka môže voľne prechádzať z jednej na druhú do určitej miery, inak povedané, kým nie je nevyhnutné prejdenie určitej časti  na postup v druhej.

Mechanicky ide o open world rpg s veľmi veľkou mapou, ktorá sa dá ešte zväčšiť pridaním rozśirenia Frozen wilds. Svet je vážne veľký a obsahuje množstvo rôznych prostredí, akými sú púšte, prastaré lesy, zasnežené hory ale aj podzemné labyrinty poukrývané na neprevídateľných miestach. Sú tu tiež mestá a usadlosti, kde je možné stretnúť nepredstaviteľný počet postáv, ponúkajúcich vedľajšie úlohy. Tie sa niekedy viažu aj na hlavnú dejovú líniu, alebo napomáhajú jej pochopeniu, alebo predstavujú krátke príbehy všemožného charakteru. Dajú sa tu nájsť aj obchodníci viacerých druhov, u nich je možné si zakúpiť nové zbrane, zamieňať  suroviny, ale aj na základe ich máp hľadať špeciálne predmety rostrúsené na nemenej špeciálnych lokalitách, často dosť nebezpečných. Nebezpečné sú pre mechanické príšery, ktorých úlohou je… no vlastne to nikto presne nevie, teda u väčšiny minimálne, potom sú tu tie s jasným cieľom, natrhať chudinku Aloy na čo najviac najmenších kúskov. Treba uznať, že sú v tom vážne dobrí, obzvlášť pokiaľ je hráčka/hráč masochisticky naladená/ý a hrá na najťažšej obtiažnosti. Niektoré stroje sú na prvý pohľad inšpirované zvieratami z celého sveta, no a potom sú tu tie, ktoré nemáte veľmi čas pozorovať, pretože… no zrejme Aloy nebola pozvaná na párty.

Ako už bolo spomenuté, titul Horizon Zero Down bol uverejnený ako exkluzívka na PlayStation4, ale už bola sprístupnená aj na hernej pratforme Steam. Horizon Forbidden West je určená  ako medzi generačná hra na PS4 a novú PS5, je ale možné, že niektoré funkcie nebude možné využiť na PS4 pre výrazne vyšší výkon nového modelu tejto hernej konzoly. Za deň uvedenia na trh  je zatiaľ určený 18. február budúceho roku a modlím sa, aby nebol posunutý, pretože táto hra bude zážitok.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.