Ako prichádzame o sny a predsavzatia

Nechcem sa zaoberať pliagou covid 19. Chcem poukázať na mladých športovcov, ktorí uberajú zo svojich predsavzatí, nakoľko táto doba je veľmi ťažká. Každý športovec má nejaké limity, ktoré musí splniť, osobné predsavzatia a kariérne plány. No v tejto situácii je to veľmi náročné. 

Vrcholoví predstavitelia štátu majú čo robiť, aby ťažkú situáciu v zvládli a nemajú času ani síl sa starať o mladých športovcov. Ich správaniu čiastočne rozumiem, dianie je vážne. Chorých je veľké množstvo a zomiera značná časť z nich. Pred covidom boli výsledky nášho športu priemerné až podpriemerné, no teraz, kvôli tejto situácii,  budeme dosahovať ďaleko horšie výsledky.  V roku 2019 sme mali okolo 100 športovcov, ktorí splnili limit na svetové podujatia, v roku 2020 toto číslo kleslo o necelých 30 športovcov. Čo nás čaká v roku 2021? Zrušilo sa množstvo športových podujatí a príležitostí,  kde mohli športovci ukázať svoje výsledky, nehovoriac o odklade olympiády. Olympiáda je snom a cieľom každého športovca, pre tých, ktorí splnili limit,  znamenal odklad sklamanie a ďalší rok neprestajnej driny. 

Mladí ľudia potrebujú v prvom rade trénovať a vzdelávať sa. Ako sa vraví: bez práce nie sú koláče, bez tréningu nie sú výsledky, no a bez výsledkov nie je možnosť niečo dokázať.  Podmienky na náš rozvoj sú mizerné, nehovorím o podmienkach len počas pandémie, ale aj pred ňou. Štadióny a tréningové haly v zahraničí sú zariadené moderným vybavením. Nemusia sa zaťažovať nepriaznivým počasím, ak sa nedá trénovať vonku, prejdú do hál. Momentálne na Slovensku nemáme jediné takéto stredisko. Nemusíme ísť ďaleko, aby sme videli, ako by to malo vyzerať na športoviskách a následne, aké výkony dosahujú športovci, ktorí trénujú v týchto podmienkach. V Česku, Maďarsku, nehovoriac o Rakúsku, sa takéto podmienky nachádzajú, tak prečo nie aj u nás? To, či budeme napredovať, stáť na mieste či dokonca zhoršovať sa záleží najmä od športových zväzov. Je v ich rukách, aké súťaže budú organizovať a akú pomoc budú mladým športovcom poskytovať. My, mladí športovci, ktorí chceme v svojom športe  niečo dosiahnuť, musíme v úsilí ešte pridať, tréningy zintenzívniť, aby sme mohli  reprezentovať nielen školu, ale aj republiku.

Potrebujeme od predstaviteľov štátu, funkcionárov športového života a predstaviteľov našej školy, väčšiu starostlivosť o športovcov, povzbudzujúce slovo, aby sme z tých svojich cieľov nepoľavili. Je to iba môj osobný názor, na situácii nič nezmením, no myslím, že to stojí za zamyslenie. Želám každému mladému športovcovi veľa síl a motivácie vydržať situáciu,  v ktorej sa práve nachádzame. Verím, že ak nepoľavíme,  dotiahneme to ďaleko. Na záver by som odcitovala výrok Boba Marleyho: „Nikdy nevieš, aký si silný, pokiaľ byť silným nie je jediná možnosť, ktorú máš.“ 

Autor: Chiara Danielová

Autor

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.