COVID-19 je len mediálna bublina, ale aj tak je na vine Bill Gates

S novým vírusom sa na Zemi objavila aj pandémia hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií. V dnešnej virtuálnej dobe sa to dalo celkom predvídať. Novými informáciami zaskočení ľudia s fantáziou začali hľadať odpovede, teda nie tak úplne hľadať, skôr vymýšľať, a tak sa na nás začala hrnúť doslova lavína nepravdivých informácií, ale aj zopár konšpirácií, ktoré sa rýchlosťou svetla uchytili vo svete. Tu je zopár tých najobľúbenejších:

Za všetko môže Bill Gates 

Známy multimilionár sa stal opäť terčom konšpirátorov. Viaceré zdroje ho začali označovať ako tvorcu samotného vírusu, aby mohol potom pod zámienkou vakcinácie očipovať väčšinu ľudskej populácie. S týmto tvrdením sa stotožnil aj bývalý poradca Donalda Trumpa Roger Stone a nebol sám, podľa prieskumu YouGov tomuto hoaxu podľahlo až 28% Američanov. Pri Amerike to nekončí, s ,,čipovacou teóriou“ súhlasilo aj zopár českých a slovenských politikov.

Výmysly o tom, ako chce Gates zredukovať počet ľudí, kolujú už dlhšie, no s príchodom koronakrízy sa popularita tejto teórie obratom zvýšila. Nezostalo to však len na internete, talianska poslankyňa Sara Cunial ho obvinila z vyvražďovania a žiada o jeho prešetrenie pred Medzinárodným trestným tribunálom. Bill Gates je podľa nej členom organizácie pre globálnu populačnú redukciu (ktorá vlastne ani neexistuje). 

Vírus unikol z čínskeho laboratória

Výhodou tejto konšpiračnej teórie je prinajmenšom to, že je pomerne uveriteľná, keďže v pôvodnom epicentre pandémie, v čínskom meste Wuhan, je aj virologický ústav, kde vedci už dlhší čas študujú koronavírusy netopierov. Jedna zo skupiny virológov, Shi Zhengli, ktorá roky zbierala vzorky netopierov v jaskyniach, bola znepokojená predstavou, že za pandémiu by mohol byť zodpovedný jej tím výskumníkov. Priznala, že si vydýchla, keď sa ukázalo, že nový koronavírus SARS-CoV-2 sa nezhoduje so žiadnym z vírusov, ktoré jej tím odobral a študoval vo virológovom ústave Wuhan. Úprimne si však povedzme, že aj po dôkazoch je táto náhoda až príliš zaujímavá na to, aby jej konšpirátori a teoretici odolali. 

COVID- biologická zbraň 21. storočia

Pri Číne ešte chvíľu zostaneme, rečami o neplánovanom úniku z laboratória to ani zďaleka neskončilo. Mnohí si myslia, že vírus bol v meste Wuhan vytvorený a pustený do sveta úmyselne. Istý ruský akademik Sergej Glazyevsa sa dokonca domnieva, že tento bojový vírus, ako ho sám nazval, bol vytvorený so zámerom bojovať proti nekontrolovaným sektorom globálnej ekonomiky. 

Podľa Pew Research teórii  o biologickej zbrani na počiatku vypuknutia pandémie verilo až 23% občanov USA. Túto konšpiráciu spočiatku hlásalo aj niekoľko amerických politikov, ale po zistení, že ochorenie COVID má prírodný pôvod, sa viacerí za svoje tvrdenia verejne ospravedlnili. 

Vírus do Číny priniesla americká armáda

Túto konšpiračnú teóriu by sa dalo ľahko pomenovať známym slovenským príslovím: ,,Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva“ Čínska vláda už mala plné zuby fám o tom, že koronavírus unikol z ich laboratória. Preto dlho neváhali a prišli s konšpiráciou aj oni, teda konkrétne hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian , ktorý uviedol: „Je možné, že americká armáda priniesla vírus do Wuhanu počas svojej účasti na vojenských svetových hrách v októbri v roku 2019.“ Bohužiaľ sa jeho pokus o odvrátenie pozornosti na Čínu veľmi nepodaril, keďže táto teória nenašla veľa priaznivcov za čínskymi hranicami. 

Koronavírus neexistuje 

Aj s takýmito názormi je možné sa stretnúť v rôznych kútoch sveta. Existujú davy ľudí, ktorí tvrdia, že všetko je len spiknutie, že celý svet si vymýšľa počet nakazených a počet úmrtí, aby nám zobrali slobodu a zruinovali ekonomiku. Tí, ktorí veria tejto teórii, sa domnievajú, že pokiaľ nepoznajú nikoho nakazeného, tak COVID-19 ani neexistuje. Čo je podľa môjho názoru naozaj zvláštny spôsob uvažovania. Tieto konšpirácie dospeli až k protestom vo viacerých štátoch USA, kde ich účastníci demonštrovali napríklad proti noseniu rúšok, pričom ich nosenie je asi to najmenej, čo môžeme urobiť, aby sa nezvyšoval počet nakazených.

Čo si o týchto konšpiračných teóriách myslíte vy? Veríte im, alebo len neveriacky krútite hlavou nad neobmedzenou ľudskou kreativitou? 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.