Nový dokument od Netflixu mapuje lov na internetového vraha

Keď som počula, že má vyjsť ďalší Netflix dokumentárny seriál o vrahovi, o ktorom som nikdy nepočula, moja prirodzená zvedavosť ma dohnala k tomu, aby som si to pozrela. Čakala som asi všetko, ale toľko zápletiek v iba troch epizódach som ešte v žiadnom dokumentárnom filme nevidela. Don’t fuck with cats spracoval príbeh Luka Magnottu, kanadského vraha. 

Luka (37) vždy túžil byť úspešným hercom alebo modelom. Chcel mať vlastnú reality show, vidieť svoju tvár na billboardoch a topiť sa v peniazoch. Bol pomerne atraktívny, šarmantný a nechutne rozmaznaný. Mal až natoľko vysoké ego, že si vytvoril niekoľko účtov, kde sa tváril, že je fanúšik Luka Magnottu. Z každej strany počul samé komplimenty, až pokým sa nesnažil v showbiznise preraziť a ostrí kritici ho vrátili zase na svoje miesto. Nie všetko v živote ide podľa našich plánov. Kto by bol povedal, že ten „dokonalý“ Luka skončí tam, kde skončil.

Na internete nájdete kopu super vecí, ktoré vyčarujú na tvári úsmev. Rozkošné videá mačiatok a šteniatok či narodeninové oslavy vysmiatych detí. Ale keď človek dostatočne dlho hľadá, tak narazí aj na zopár temnejších videí. To isté sa stalo Baudi Moovan. Ale na to, čo videla, ju nemohlo nič pripraviť. 1 boy 2 kittens. Názov prvého videa, ktoré Luka natočil. V tomto videu možno vidieť zamaskovaného muža, ktorý chladnokrvne zabil dve mačiatka. Baudi neskôr našla facebookovú skupinu, ktorá chcela dotyčného nájsť a potrestať. Držali sa detailov ako napríklad  zástrčiek v stene, ktoré sú skoro všade na svete odlišné a pozadí vo videu. Boli až natoľko odhodlaní ho nájsť, že hľadali online predajcov diek a vysávača, nachádzajúce sa v malej skromnej izbe Luka Magnottu. Aj napriek tomu, že zástrčky boli jednoznačne kanadské, v pozadí bolo počuť nejaký ruský film. Tým pádom zase začínali od nuly. Je to Rus? Kde v Rusku sa asi nachádza? V ničom si nemohli byť istí. Toto bola pre Luka iba jedna veľká hra. „Chyťte si ma, keď to dokážete.“

Týmto videom to všetko iba začalo a Luka neskôr vydal ďalšie dve videá. Bathtime LOL, utopil mačiatko prilepené k metle. Python Christmas, mačiatko slúžilo ako večera pre pytóna. Akoby ich provokoval. Oni stagnovali so svojím hľadaním, zatiaľ čo on si aj naďalej robil, čo chcel. 

Konečne sa im podarilo identifikovať, kto zabíja nevinné zvieratká a ešte to aj pridáva na internet. Okamžite sa snažili varovať kanadskú políciu, ale boli ignorovaní. Už nešlo iba o mačiatka. Toto boli jasné znaky toho, že každú chvíľu z mačiatok prejde na ľudí. To sa aj stalo. V roku 2012 zabil čínskeho študenta Lin Jun. Uhádli ste, celé to natočil a pridal. 1 lunatic 1 ice pick. Dobodal ho, odrezal mu končatiny a hlavu a neskôr znásilnil jeho trup. 

S Lin Jungom sa spoznal na craigsliste. Luka tam dal inzerát na nezáväzný sex. V hoteli sa stretli dvaja, ale z hotelovej izby odišiel len Luka. Trup Lin Junga hodil do kufra a nechal ho hniť pri smetiakoch pred hotelom. Kufor bol nájdený okoloidúcim, ktorý svoj nález oznámil polícii. Najbizarnejšie je to, že jeho končatiny rozposlal na rôzne vyššie kanadské úrady. Ľavá noha bola poslaná do hlavnej národnej centrály politickej strany Conservative Party of Canada. Balíček bol označený červeným srdiečkom a zašpinený od krvi. Ľavá ruka, adresovaná politickej strane Liberal Party, bola zachytená v poštovom centre kanadskej pošty. 

Utiekol do Paríža, potom do Berlína už s iným menom a falošnými dokumentmi. Úplnou náhodou ho udal muž, ktorý pracoval v online kaviarni a v správach akurát hovorili o svetovo hľadanom vrahovi. Nečakal, že by v tom istom momente vkročil do jeho malej kaviarne človek, ktorý sa podozrivo na vraha podobá. Zopár minút ho sledoval a rozmýšľal, čo má robiť. Na ulici bolo odstavené policajné auto. Do kaviarne nabehli asi šiesti ozbrojení policajti, Luka zatkli a doslova povedal: „Chytili ste ma. Ja som ten, ktorého hľadáte.“ Ihneď ho poslali späť do Kanady, aby sa mohol postaviť pred súd a počuť svoj rozsudok. 

Dokumentárny film je prezentovaný z perspektívy ľudí, ktorí hrali najväčšiu úlohu v zatknutí Magnottu. Bola to nezávislá skupina, ktorá sa vytvorila na Facebooku po tom, ako Luka vydal svoje prvé pohoršujúce video. 

Tu prichádza otázka. Dosiahol Luka to, po čom bažil? Spravil si vo svete meno. Najzaujímavejšie na celom tomto boli súvislosti každého jedného jeho kroku s filmom Basic Instinct, jeho najobľúbenejšieho filmu. Keď bol Luka obvinený, vraždu hodil na Emmanuela ‘Mannyho’ Lopeza. Údajný násilník, ktorý ho roky mentálne vydieral a fyzicky týral. Roky pred vraždou ho nahlásil na polícii, no Emmanuela sa im nikdy nepodarilo nájsť. Doteraz nebola jeho existencia potvrdená. Vytvoril Luka túto postavu roky dopredu, aby bol pripravený na svoje budúce činy? A to, že hlavná postava v jeho obľúbenom filme má ex snúbenca menom Manuel ‘Manny’ Vasquez asi nie je náhoda. Počas svojich videí zanechával rôzne referencie k filmu Basic Instinct. 

Don’t fuck with cats bol výborný dokumentárny film, ale nemá vhodný názov. Podľa mojej mienky sa autori zamerali príliš na  históriu s týraním zvierat a vražda mladého Lin Junga bola zatienená. Áno, tým všetkým to začalo a snažili sa poukázať na transformáciu z tyrana zvierat na vraha. Sem-tam som mala pocit, akoby im viac záležalo na tých mačiatkach ako na človeku, ktorý by mal byť  priorita. Celý dokumentárny film má približne tri hodiny a významná časť bola venovaná mačiatkam.  Myslím, že nešťastnému príbehu Lin Junga by mal byť venovaný väčší čas a rešpekt.

Celý projekt končí tým, že Baudi sa otočí na kameru a spýta sa, či sme aj my komplici v hre, ktorú s nami Luka celý čas hral. Tým, že pozeráme tento dokumentárny film o jeho činoch a živote, mu dávame viac pozornosti. Presne to, po čom Luka celý život túžil. Preto je taký výnimočný. Nebol to iba obyčajný príbeh človeka, ktorý bezhlavo zabíjal. Vytvoril si svoj vlastný film, keďže sa mu to predtým nepodarilo. Chcel, aby ho chytili. Utekal pred všetkými a čakal, ako dlho im bude trvať pristihnúť ho. Je to tak fascinujúce, že mám z toho až zimomriavky. Celé to mal premyslené.

Redakcia Nového Blesku upozorňuje, že tento dokument nie je vhodný pre deti a citlivé povahy.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.