Von z krabice!

Keď som sa s frázou ,,thinking outside the box“ stretla po prvý raz, nechápala som, o čo ide. Aká krabica? Moja myseľ je v nejakej papierovej škatuli alebo čo? No potom som sa nad tým zamyslela hlbšie (a viac si o tom prečítala). Krabica má predstavovať komfortnú zónu, ktorú ste si vytvorili, hranicu niečoho pomyselného, ktorú nechcete prekročiť a za každú cenu sa držíte v nej. 

A práve táto ,,krabica“ nás dostáva do stereotypu. Neskúšame nič nové, lebo sa bojíme, ako to dopadne, neprekračujeme svoju komfortnú zónu, lebo sa nám v hlave vybavia všetky tie zlé veci, ktoré môžu nastať. Ale už sa nezamýšľame nad tým, že ak  každý zostal vo svojej komfortnej zóne, tak ešte lovíme mamuty a spíme na kameni.

Každý, kto v živote niečo dokázal, myslel inak. Napríklad aj umelci. Keby si nastavili limity, ich kreativita by zanikla. Maľovali by stále dokolečka napríklad len jeden a ten istý strom, lebo ďalej by ich krabica nepustila. Alebo autori kníh. Bavilo by vás čítať knihy s rovnakým dejom alebo rovnakými postavami stále dokolečka? Obávam sa, že by vás to po čase omrzelo. Veď napríklad taká Rowlingová, podľa mňa, tá v hlave škatuľu ani nemala. Lebo jej fantázia je naozaj bez hraníc. A to je to, čo ju preslávilo.

Koncept ,,thinking outside the box“ nás má doviesť aj k tomu, aby sme sa pozerali na veci z inej perspektívy. Albert Einstein raz povedal veľmi múdru vetu: ,,Nemôžete vyriešiť problém so spôsobmi myslenia, ktoré ho vytvorili.“ Prečo teda nemeníme spôsoby svojho myslenia? Musíme sa naučiť vidieť problémy aj z iného uhla. Lebo keď sa to nenaučíme,  nikdy sa ich nezbavíme. 

Tajomstvo myslenia mimo krabice je založené na nelimitovaní samého seba a hľadaní nových, pre nás nepreskúmaných cestičiek. Nemali by sme stále chodiť po tej istej ceste, keď je tu toľko iných možností, ako sa dostať z miesta A do miesta B. Čo keď sa vôbec netreba dostať do miesta B? Možno vás nakoniec vaše bezhraničné myšlienky dovedú až do miesta C.  O tomto presne je ,,thinking out of the box!” Zažiť niečo nečakané, nové, niečo, nad čím sme nikdy pred tým nerozmýšľali.

Možno sa vám zdá, že krabica vám poskytuje útočisko, no v skutočnosti sa kvôli nej len obmedzujete. Preto je na čase z nej vyjsť! Prenechajte svoje krabičky Malému princovi, nech v nich hľadá ovečky a vy spravte niečo šialené, niečo iné, niečo, čo ešte nespravil nikto pred vami. Lebo presne to robia ľudia, ktorí hýbu svetom. Myslia out of the box.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.