5 filmov, bez ktorých si nevieme predstaviť Vianoce

Už sa tešíte na to ráno, keď nebudete musieť vstávať do školy či práce, sadnete si na gauč a zapnete dobrý film? Ja teda hej. Čo ale pozerať? Existuje množstvo vianočných filmov, rozprávok, no staré známe klasiky nikdy nesklamú. O čom sú Perinbaba, Vianočný škriatok, Vianočná koleda, Grinch a Mrázik? 

Perinbaba

Začnem klasikou z roku 1985. Perinbaba je slovenský film režiséra Juraja Jakubiska. Nakrúcala sa podľa knihy bratov Grimmovcov Pani Zima. Rozprávka začína tým, ako Perinbaba, stará vládkyňa najchladnejšieho ročného obdobia, zachráni malého Jakubka spod pazúrov Smrti. Jakubko u nej vyrastá, postupom času chce objavovať tajomstvá záhadného sveta a utečie. Počas svojej dobrodružnej cesty sa zaľúbi do dedinského dievčaťa Alžbetky. Mladá dvojica sa musí vysporiadať s rôznymi problémami, Smrťou, Alžbetkinou krutou macochou a jej dcérou. Pomáha im Perinbaba, aj keď sa na Jakuba stále hnevá, že utiekol. 

Vianočný škriatok

Druhý v poradí je Vianočný škriatok, v origináli Elf, z roku 2003. Americká komédia o elfovi Buddym rozosmeje nejedného diváka. Ako malého ho odviezli na Severný pól, kde ho vychoval otec škriatok. Buddy po čase zistí, že v skutočnosti nie je elf. A tak sa rozhodne odísť do New Yorku, aby našiel svojho pravého otca, ktorý vlastne ani nevedel, že sa mu narodil syn. Taktiež rieši problémy v spojitosti so Santom. V krajine vládne nedostatok sviatočnej atmosféry, nálady a harmónie. Preto Buddy usilovne pracuje na tom, aby všetkým vrátil chuť Vianoc. 

Vianočná koleda

Táto animovaná rozprávka inšpirovaná predlohou Charlesa Dickensa vznikla v   roku 2009. Príbeh je o pánovi Scroogeovi, známom bohatom lakomcovi, ktorý nenávidí Vianoce a ku všetkým ľuďom sa správa odporne. V noci ho navštívia traja duchovia –  minulých, súčasných  a budúcich Vianoc. Spolu vidia spomienky a budúce udalosti starého držgroša. Pán Scrooge si uvedomí, že jeho správanie môže mať zlé následky, a preto pochopí, že  musí otvoriť svoje srdce a rozdávať lásku. 

Grinch

Grinch je určite jeden z najznámejších a najpopulárnejších vianočných filmov, ktoré kedy vznikli. Rozpráva o mestečku Whoville, kde sú všetci obyvatelia doslova blázni do Vianoc. Teda, až na jedného, trochu iného a viac chlpatého škriatka. Grinch z celej duše opovrhuje Vianocami. Býva  na úpätí hory so psíkom Maxom. Ostatní sa ho boja, predsa len je veľký, zelený a chlpatý.  Jeden rok si Grinch povie, že stačilo. Rozhodne, že už nebude počúvať spev a radosť tých dolu a Vianoce im vezme. Doma snová tajný plán. Cieľom je ukradnúť všetkým vianočné stromčeky i darčeky a tiež odstaviť Santa Clausa. Všetko však skomplikuje malá  Cindy Lou, ktorá vidí v Grinchovi niečo viac než len zelené strašidlo. 

Mrázik

Ospravedlňujem sa, ak ste čakali film Sám doma (určite odporúčam pozrieť aj ten), ale Mrázik je vyslovene moja srdcovka a neviem si bez neho predstaviť zimné obdobie. Ruský film z roku 1964 vám priblíži príbeh lásky Ivana a Nastenky. Ivan je spočiatku namyslený mladík chystajúci sa do sveta. Po ceste stretáva čarodejníka, ktorý vidí jeho pýchu a premení ho na medveďa. Aby bol opäť človekom, musí robiť dobré skutky. Ivan oľutuje svoje správanie, je zas človekom a hľadá svoju milovanú Nastenku. Medzitým sa do toho zapletie jej macocha a nevlastná sestra, ktoré ju využívajú len na prácu. Prikážu Nastenkinmu  otcovi, aby ju nechal v lese, kde sa krásne dievča zoznámi s Mrázikom, Pánom Zimy.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.