Album K-12, v ktorom nájdete viac ako hudbu

Po štvorročnej prestávke sa fanúšikovia Melanie Martinez (24) konečne dočkali nového albumu K-12. Spievaniu sa venovala odmala a v roku 2012 sa zúčastnila na speváckej súťaži „The voice.“ Síce ju nevyhrala, ale  nebol to koniec jej kariéry. Prvý album „Crybaby“ mal obrovský úspech. Od roku 2015 nikto o Melanie nepočul a jej comeback mal teda grády. Melanie však neskončila iba pri novom albume. K albumu bol vydaný film, ktorý sa taktiež volá K-12. Melanie zohrala úlohu producenta, herečky a speváčky. 

K-12 vyšiel 6. septembra 2019. Keďže je úzko spätý s jej albumom, tak do neho zakomponovala svoje nové piesne. V priebehu filmu má každá jedna pieseň vlastný videoklip. To je dokopy 13 videoklipov. Niet divu, že na K-12 pracovala štyri roky. Všetky songy v tomto albume majú hlbší význam a nezaostáva ani vo videoklipoch. Od esteticky nádherných scén, úžasných choreografií, po výborné obsadenie.  

Vo filme hrá Melanie rolu „Crybaby.“ To je jej alter ego, ktoré sme mali možnosť vidieť s jej predošlých videoklipoch. Crybaby má nastúpiť na novú školu, K-12. V tejto škole je všetko o stereotypoch a pravidlách. Dievčatá musia nosiť ružové šaty a chlapci modré polokošele a nohavice s trakmi. Žena nemôže vykonávať žiadnu dôležitú prácu, pretože tá je určená  mužom. Má problém s hľadaním kamarátov, pretože je iná ako ostatní. A to sa berie ako niečo zlé. Toto je iba jeden z mnohých problémov, na ktoré narazí. Melanie sa venovala témam, ktoré sú pre mnohých ľudí, a najmä pre mnohé ženy, nepríjemnou každodennou realitou. 

Toto sú moje najobľúbenejšie  piesne a ich význam:

Strawberry shortcake

V tejto časti filmu Melanie spieva o sexuálnom obťažovaní dievčat/žien. Veľa ľudí  kritizuje ženy za telo, s ktorým sa narodili. Kvôli kritike ľudí si nie je istá vlastným telom, pretože nevyzerá ako bábika.  Melanie spieva: „It’s my bad, it’s my bad, cause no one taught them not to grab.“ Metaforicky zobrazila, ako chlapci chcú „ochutnať“ jej jahodový zákusok. V klipe je jej telo zložené z koláča, ktorý chlapci pomaly jedia.  Taktiež spomína, ako ľudí viac zaujíma to, ako vyzerá a nie to, čo si myslí. Ženy sú veľakrát videné iba ako objekt bez vlastnej hlavy a myšlienok.

Show and tell

Ako na každú celebritu aj  na Melanie niekto neustále ukazuje prstom. Vo videoklipe bola prezlečená za bábku, ktorej jedinou úlohou je baviť ľudí. V tejto piesni poslucháčom hovorí, že aj ona je iba človek a keď sa poreže, tak krváca, ako každý z nás. Nie je iba produktom komerčnej spoločnosti. 

Orange juice

Veľa mladých dievčat, žien a dokonca aj mužov či chlapcov má problémy so svojím telom. Myslím si, že každý z nás na sebe niekedy našiel nejaký „nedostatok.“  Niekto si poplače, ponadáva, žiarli na niekoho „perfektné“ telo a potom sa z toho dostane. No nie každý má také šťastie. Častokrát upadnú do depresie, z ktorej sa neskôr stane porucha príjmu potravy. Bulímia a anorexia sú pomerne časté. Na začiatku piesne populárna žiačka školy K-12 núti ďalší charakter, aby si strčila prsty do krku a vydávila tie pomaranče, ktoré zjedla na obed. Melanie spieva o tom, ako sme všetci nedokonale dokonalí. Želá si, aby mohla tomu dievčaťu  dať svoje oči, pretože vie, že jej oči nefungujú. 

Teacher’s pet

Téma tejto piesne je asi najkontroverznejšia zo všetkých. Ale nemôžeme sa tváriť, že sa takéto veci nedejú. Vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi. Vo veľkej väčšine je to mužský učiteľ a žiačka. Keďže je ešte mladá a naivná, myslí si, že k nej jej učiteľ, ktorý má doma manželku a deti, niečo cíti. Tu vždy padne klasická výhovorka: „Ale ja som vyspelá!“ Spieva: „I know I’m young, but my mind is well beyond my years.“ To môže byť do určitej miery pravda, ale dospelý v tejto situácii dobre vie, že je to nesmierne neprofesionálne a nevhodné.  Vo videoklipe spolu najprv iba „neškodne“ flirtujú. Potom učiteľ chytí žiačku za ruku a ponúkne jej lízanku. Tá bola otrávená a žiačka sa začne zmenšovať, pokým je veľká asi ako špáradlo. Keď už mal nad ňou moc, tak sa cítila pri ňom malá a bezmocná. Aj keď toto bola pomerne šteklivá téma, myslím si, že Melanie ju zobrazila veľmi dobre a s nadhľadom. 

Nie každý má rád jej hudbu. Možno je to kvôli jej zvláštnemu štýlu obliekania, alebo nie každý zvládne také kontroverzné a vážne témy. Ja si ale rada vypočujem niečo, čo má príbeh a význam.  

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.