Vyhasla ďalšia hviezda

Jeden z najvýznamnejších módnych návrhárov na svete. Okrem toho bol aj jedinečný karikaturista, umelec, fotograf a kreatívny riaditeľ  tých najslávnejších značiek pod nebom, ako napríklad Chloé, Chanel či Fendi. Nehovorím o nikom inom ako o Karlovi Lagerfeldovi. Tento úžasný muž zomrel 19. februára 2019 vo veku 85 rokov na rakovinu pankreasu a dnes si spolu priblížime jeho hektický a napriek tomu zaujímavý život.

Lagerfeld sa narodil 10. septembra 1933 v nemeckom meste Hamburg. Jeho otec zarábal výrobou kondenzovaného mlieka, no jeho matka milovala svet módy a obdivovala všetky najnovšie módne trendy. Odtiaľ Karl získal svoj cit pre módu. Finančne na tom jeho rodina nebola vôbec zle a k svojim štvrtým narodeninám dokonca dostal vlastného komorníka. Vzdelanie pod ich strechou hralo veľkú rolu a predtým, ako začal chodiť do školy, ovládal až tri jazyky.

Keď mal 19 rokov, rozhodol sa opustiť svoju rodnú krajinu a odcestoval do Paríža. O jeho talente v oblasti kreslenia sa nikdy nedalo pochybovať. Preto sa chcel stať portrétistom a tvorcom komiksov. Veľa ľudí si myslí, že sa móde chcel venovať už od plienok, ale do sveta módy bol hodený čistou náhodou. V roku 1954 sa rozhodol vyskúšať súťaž neprofesionálnych návrhárov. Navrhol štýlový kabát a nakoniec vyhral. Vtedy si uvedomil, ako veľmi by ho táto práca bavila a snažil sa naďalej.

O 2 roky neskôr si jeho nesmierny talent všimol Pierre Balmain, úspešný francúzsky návrhár. Začal pracovať vo firme Jean Patou ako hlavný dizajnér. No to mu už nestačilo a myslel si, že nevyužíva svoj  potenciál naplno. Z firmy odišiel a uplatnil sa vo Fendi. Tam navrhol kolekciu kožušinových kabátov, ktorá mala obrovský úspech a z Fendi sa čoskoro stala svetoznáma luxusná značka.

Okrem oblečenia a kabeliek  Karl navrhol aj vlastný parfum pre Chloé. V roku 1983 sa stal kreatívnym riaditeľom Chanel a väčšinu svojej pozornosti odvtedy venoval práve Chanel. Svojimi extravagantnými návrhmi zmenil svet módy a ukázal ľuďom, že sa netreba báť riskovať s farbami, tvarmi či textúrami.

No aj on bol iba človek a v živote to nemal najľahšie. Od malička trpel obsedantne kompulzívnou poruchou,  Aspergerovým  syndrómom a istou formou autizmu. To znamená, že bol celý deň v strehu a prejavoval narušenie sociálnej interakcie a komunikácie.

Veľmi náročný a precízny vo všetkom, čo robil. Jeho bielizeň musela byť vymenená každý deň a jedol striktne iba zeleninu, ovocie a rybu na pare. Nefajčil ani nebral drogy a snažil sa viesť zdravý život.

Svojej vášni pre kreslenie sa nikdy nevzdal. Rád kreslil skice, ale vybral si trošku netradičný spôsob. Za posledných 20 rokov používal pri kreslení iba očné tiene.

Karl bol milovník zvierat a to sa odzrkadľovalo  práve na jeho mačke. Táto mačička má tri slúžky, vie používať iPad, lieta v súkromných lietadlách a údajne sa kúpe v šampanskom. Takže toto šťastné zvieratko má lepší život ako ja a ty dohromady.

Ako každá druhá verejne známa osoba mal aj Karl hŕstku kontroverzií. Vo svojich kolekciách používal pravú srsť, čo je v dnešnej dobe široko kritizované. V roku 2010 vymenil pravú srsť za falošnú, ale aj napriek tomu si myslel, že pravá srsť je stokrát kvalitnejšia a príjemnejšia na pokožke. Servítku si pred ústa takisto nedával a nebál sa verejne komentovať výzor a váhu známych modeliek, speváčok a dokonca skritizoval aj Kate Middleton.

Karl Lagerfeld bol naozaj jedinečný človek, ktorý sa nebál experimentovať a skúšal nové veci, ktoré sa neskôr stali ikonickými. Rest in peace.

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.