Akú rolu zohráva u nás kofeín?

Odmalička vidíme všetkých okolo seba piť kávu a my sami sa v nadchádzajúcich studených mesiacoch zvykneme zahrievať  čajíkmi a horúcou čokoládou. V lete zase prežívame len vďaka rôznym druhom koly s ľadom. Keď nás niečo bolí, všeobecné odporúčenie je napchať sa tabletkami proti bolesti, veď ono to prejde.

Aj keď sa to možno nezdá, všetky tieto veci majú niečo spoločné. Obsahujú kofeín –  najrozšírenejší povzbudzujúci prostriedok na svete. Nie sú problémy s jeho zháňaním a aj keď sme viditeľne maloletí, so starbucsovým pohárom  v ruke nevzbudzujeme pohoršenie babičiek. Kebyže držíte pivovú fľašku či krabičku Marlboriek, zaručene by ste si vypočuli prednášku o dnešnej skazenej mládeži. Prečo kofeín nespôsobuje rovnakú reakciu okolia ako alkohol či nikotín? Veď je to takisto legálna droga. Prečo nikoho nezaujíma, keď je dieťa závislé od kofeínu, ale nad maloletými začínajúcimi alkoholikmi všetci krútia hlavou? Kofeín je najprijateľnejšou legálnou drogou, či už zo spoločenského, alebo zdravotného hľadiska, len je treba nájsť správne množstvo. Aj keď na to, ako na všetko ostatné, existujú tabuľky, údaje sú len orientačné a nie je to „písmo sväté“, preto sa nič nestane, ak to nedodržujete na gram presne. Ako tínedžeri s úbohými, slabými, hormonálne nestabilnými telíčkami vo vývoji máme odborníkmi dovolené prijať denne 100 mg. To je pol tabletky na utíšenie bolesti, alebo pol šálky silnej kávy, alebo jeden a štvrť hrnčeka čaju, alebo 300 g mliečnej čokolády. Pri káve je úplne jasné, že espresso má viac kofeínu ako latté, pri čokoláde sa obsah zvyšuje úmerne s množstvom kakaa, takže najviac ho má horká. Pri čajoch a kolách sa všeobecné pravidlo povedať nedá, ale čierny a zelený čaj obsahujú asi 70 mg na šálku, zatiaľ čo taký kamilkový skoro nič.

Prečo som vás zahrnula číslami? Všetko, čo skonzumujeme, má na nás určitý vplyv, preto máme papať zeleninku plnú vitamínov a vlákniny a nie „mekáč“ plný éčok a konzervantov. Takisto aj kofeín má plno pozitívnych, no aj zopár negatívnych účinkov, na ktoré by sme nemali zabúdať. Krátkodobo uvoľňuje hladké svalstvo, zlepšuje myslenie a sústredenosť, odďaľuje únavu. Dlhodobo sa dá jeho bežnou konzumáciou predísť Alzhaimerovej chorobe, cirhóze a rakovine. Na druhej strane však narúša spánok. Kofeín sa v tele zdrží až okolo 12 hodín, aj keď účinky už po pár hodinách necítime, spôsobuje plytký spánok s častým zobúdzaním sa. Môže byť príčinou, že vás stále neopustil ten otravný bacil, aj keď sa poctivo ládujete všetkým, čo odporučil doktor. Práve kofeín totiž znižuje účinky niektorých liekov.

Dá sa vybudovať si naň rezistenciu, vtedy sa účinky obmedzia len na nekvalitný spánok a zvýšenie dávky jednoducho nepomáha, no našťastie to nie je doživotné. Mala by stačiť mesačná očista, potom môžete znova veselo vychutnávať milované cappuccino.

Od každej správnej drogy sa môžete stať závislí, alebo, pokiaľ to chcete posunúť do extrému, dá sa aj predávkovať. Kofeín nie je výnimka, no na predávkovanie by ste museli žiť vyslovene iba na fakt silnej káve veľmi dlhú dobu. So závislosťou je to trošku jednoduchšie. To viete, zvyknete si na kávu ráno a poobede, potom si ju jedno ráno nedáte a všetci sa zrazu zdajú 3-krát otravnejší než zvyčajne. Táto nenápadná závislosť sa odborne nazýva kofeinizmus.

Akokoľvek divne to znie, dá sa povedať, že kofeín je taký netabu kokaín či amfetamín. Má podobné účinky, respektíve pracuje na podobnom princípe, čiže manipuluje s rovnakými mozgovými kanálikmi, aj keď by to nikomu ani len nenapadlo.

Naša odporúčaná dávka kofeínu je až kruto malá. Preto by sme z nej mali vyťažiť, čo to dá a pamätať na to, že v pohári plávajú aj ďalšie látky, ktoré na nás vplývajú. Káva obsahuje antioxidanty, ktoré dokážu zabrániť oxidačnému stresu a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych a nádorových ochorení, k tomu má vysoký obsah dôležitých minerálnych prvkov draslíka a horčíka. Čokoláda, aspoň podľa mňa, obaľuje nervy cukrom. Podľa vedcov je plná antioxidantov, znižuje krvný tlak, zrážanlivosť krvi a povzbudzuje činnosť mozgu.

Keby do Coca-Coly nepridávali farbivá, bola by zelená. Ostané „soft drinks“ sú na tom veľmi podobne, ich zloženie je naozaj bohaté a výživné: kyselina fosforečná, konzervačné látky, farbivá a okolo 7 kociek cukru na pohár. Od konca 19. storočia, kedy sa objavili na trhu, si vďaka nim pestujú kofeínovú závislosť už deti a napomáhajú k tvorbe zubných kazov a obezite.

Viem, že v lete znie horúca káva hrozne, ale ešte stále je tu tá ľadová – osvieženie a kofeín v jednom.  Kvôli ochladeniu však väčšinou siahame po ľadovej kofole, čo teoreticky nie je zle, no bolo by fajn si rozmyslieť, či to za to naozaj stojí, či chceme osvieženie, kofeín a antioxidanty v káve alebo osvieženie, kofeín a cukor v kole. Už aj tak namáhané telo sa nám poďakuje aspoň za tento prejav milosrdenstva a sebalásky, aj keď porovnať s vyváženou, výživnou stravou obsahujúcou zeleninu a podobné zdravé veci sa to nedá. No niekde treba začať a možno je výmena konzervantov za antioxidanty ten správny prvý krok.

Rovnako majme na pamäti výmenu Red Bullu za kávu, keď sedíme do polnoci nad projektom, na ktorý sme zabudli. Stáva sa aj najlepším z nás, že potme brázdime internet na love po informáciách, lejeme do seba kávu, aby sme nad tým nezaspali, nadávame si do blbých a nechápeme, ako sme na to mohli zabudnúť. Tak do seba v priebehu šiestich  hodín chľustneme celú kanvicu kávy a potom ráno aj ten náš potrebný hrnček každodenný, lebo by sme zaspali zas v škole. Ale tak, čo už s tým, keď sme skoro všetci drogovo závislí, však?

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.