How to survive – príručka pre prvákov

Začiatky nikdy nie sú pre všetkých rovnaké.

Ak niekto tvrdí, že zmena školy bola preňho len banalitou, klame sám seba. Alebo sa naučil kontrolovať svoje pocity, za čo ho neskutočne obdivujem.

I keď potláčať svoje pocity, je podľa mňa ešte horšie, ako hovoriť úplne všetko, čo sa vám derie na jazyk.

Každý sme nejaký, ale táto jedna téma nás všetkých spája/la. Rozhodla som sa, že vám, prvákom, sa pokúsiť aspoň trochu uľahčiť to, čím si prechádzate, prihodiť zopár tipov a varovať pred vecami, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

Úplne prvý deň za lavicou

  • Chvíľku si postojíte na ,,školskom dvore‘‘ pri počúvaní príhovoru riaditeľa a klasických formalít. Uchmatnú si vás nové triedne profesorky a poberiete sa do tried. Nikomu nebude v novom kolektíve príliš do reči, a to aj odporúčam. Zbytočné slová v prvý deň vôbec nie sú potrebné. Obzvlášť, ak by ste zadreli nejakú volovinu, ktorou na seba upozorníte. Verte, že sa to určite s vami potiahne až do stužkovej. Odporúčam tichučko sedieť s vyrovnanou chrbticou a hovoriť, iba keď vás niekto vyzve. Taktiež sa pekne ostatným predstavte a dajte najavo, že ste tá osoba, s ktorou s radosťou prežijú nasledujúce štyri roky.

Nie ste herec, aby ste niečo predstierali

  • Prvý deň máte za sebou a nastal čas na spoznávanie sa. Nikto od vás neočakáva, že ste perfektný a bezchybný človek. Úprimnosť sa cení a vždy je lepšie, keď budete takí, akí naozaj ste. Tiež neodporúčam iba vysedávať na svojom mieste, pôsobiť ako anjelik a predvádzať sa učiteľom, keď sa z vás aj tak po prvom týždni vyliahne niečo úplne iné. Predídete zbytočným komplikáciám a spolužiaci budú vedieť, na čom sú.

Vlk medzi ovcami

  • Ak chcete hneď zapadnúť do kolektívu, ukážte, čím ste svojskí a výnimoční.  Veď aké by to bolo, keby sme boli  všetci rovnakí?

Imatrikulačky

  • Bojíte sa, že už len čo tam vkročíte, vás tretiaci doživotne strápnia a nikdy viac sa nebudete môcť pozrieť do zrkadla? Poteším vás, keď vám oznámim, že takto to nefunguje. Priznávam, sama som bola poriadne vystresovaná a pôvodne som tam neplánovala ísť, no urobila by som chybu. Je pravda, že niektoré úlohy neboli práve najpríjemnejšie, no nebolo to nič, čo by sa nedalo prežiť. Stála za to najmä záverečná diskotéka, ktorú si vychutnal každý.

Kapustový rožok

  • Ak ste ešte nepočuli o tejto našej „herdu – vychytávke“, akoby ste ani nežili. Prečítajte si tento článok a rozhodnite sa sami.

Objavte, čo vás baví

  • Väčšina žiakov si zvolí gympel z toho dôvodu, že nevedia, akej práci obetovať celý zvyšok života. Ak patríte medzi nich, nájdite si predmet, ktorý vás nenudí, navštevujte krúžky, ktoré vás zaujmú. Profesori síce hovoria, že na maturitu máte ešte čas, no ani sa nenazdáte a budete si vyberať cviká. Odporúčam sa sústrediť a venovať predmetom, v ktorých vidíte budúcnosť.

Sandále s ponožkami

  • Noste prezuvky.  Fakt. Viete koľko problémov narobia neprezutí žiaci? Nepomôže vám ani výhovorka, že dávate prácu upratovačkám. Kúpte si niečo pohodlné, aby sa vám vaše nožičky desať mesiacov netrápili.

Všemohúci profesori

  • Chyba sa môže stať kedykoľvek a komukoľvek. Dokonca aj profesorom, i keď to znie neuveriteľne. Ak sa táto ,,neskutočná‘‘ vec aj stane, radšej na to zabudnite. Ak im to budete vešať na nos, jednoznačne si vás pripíšu na čiernu listinu, kde budete veľkými tlačenými písmenami vysvietení ešte aj na stretávke po desiatich rokoch.

,,Dnes nemôžem, mám toho veľa do školy.‘‘

  • Vyhovárať sa  – to sa vieme všetci. Keď už je situácia taká zlá, že vám ide z učenia pomaly hlava vybuchnúť, doprajte si prestávku. Oddych vám pomôže, naberiete nové sily.

Pridaj sa k nám!

  • Čítaš a ešte stále váhaš? Zháňame do Blesku nových členov.  Tak ak ťa baví písať, alebo si trúfaš robiť grafiku časopisu, neboj sa pridať do tímu! Skoč za pani profesorkou Kubáňovou, alebo nás príď pozrieť cez redakčnú radu! 

Timea

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.