K ako kefka

Zubnú kefku používa každý z nás. Po doslúžení zväčša skončí v koši a následne v spaľovni alebo na skládke, kde si pobudne nejaké tie storočia. V rámci projektu Kolokefka sa dáva použitým kefkám zmysluplný koniec a vyrábajú sa z nich koše na triedenie odpadu.

Zapojiť sa môžeš aj Ty!

Stačí, ak prinesieš použitú kefku do CURAPROX Smile Shopu (jeden takýto kiosk sa nachádza aj u nás, v City Arene). Tam jej následne v “kefkovničke” odsekneš hlavičku, ktorá sa zatiaľ nedá recyklovať. Práve z kefiek značky CURAPROX sa už vyššie spomínané koše vyrábajú.

Priniesť môžeš aj kefku inej značky – nebude však použitá pri výrobe košov, keďže má iné zloženie. Za každú prinesenú kefku dostaneš zľavu 5 centov na nasledujúci nákup. Áno, je to veľmi symbolická zľava, ktorú treba brať skôr ako milé gesto.

Vyrobené koše budú následne darované vybraným slovenským školám, ktoré sa do projektu zapojili. Okrem košov dostanú školy k dispozícii aj ľudí, ktorí deťom vysvetlia, ako správne triediť odpad.

Každý rok vyprodukujeme obrovské množstvo odpadu. Priemerný Slovák vyprodukuje cca 300 kg komunálneho odpadu ročne. Európsky priemer je síce výrazne väčší (pohybuje sa okolo 500 kg), no aj napriek tomuto rozdielu nemáme dôvod na radosť. Dôležitý je fakt, koľko z tohto odpadu sa rozloží, zrecykluje alebo skončí na skládke či v spaľovni. Slovensko je jedna z najhorších krajín EÚ, čo sa týka recyklovania.

Zubné kefky nás síce nespasia, no treba začať s maličkosťami 🙂

Katka

 

Obrázky: Kolokefka

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

2 komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.