Vianoce v iných kútoch sveta: Viete, ako trávia sviatočné dni Japonci, Nóri či Novozélanďania?

Vianoce, najkrajší sviatok roka, sa nepochybne blížia. Sviatky pokoja a mieru sú známe po celom svete, no napriek tomu sa v každej krajine slávia inak. Každá krajina má svoje typické zvyky, ktoré vás zaiste prekvapia. Nie na každom vianočnom stole sa podáva kapustnica a nie každá krajina má Ježiška. Myslím si, že naše tradičné slovenské Vianoce už všetci poznáme, poďme sa teda vrhnúť na výlet okolo sveta.

Belgicko

Možno vás to prekvapí, ale v Belgicku je 24. december normálny pracovný deň. Rodina sa schádza pri večeri až 25. decembra, až tento deň je pre nich skutočným sviatkom. Sviatočnej večeri kraľuje tradičný vianočný zákusok s dvoma názvami. Pre Valónov je to Buche de Noel, pre Flámov Kerststronk. Zákusok sa skladá z klasickej piškóty, maslového čokoládového krému a čokoládovej granáže. Má pripomínať polienko. Na stole nechýba ani špeciálny chlieb cougnou alebo cougnoulle, ktorý má tvar jahniatka. Na Štedrý deň nosí deťom z veriacich rodín darčeky Mikuláš, ale objavuje sa aj Santa Claus.

Nórsko

V Nórsku ľudia pred štedrou večerou skrývajú svoje metlyto aby im ich neukradli čarodejnice na nočnú jazdu po krajine rozžiarenej vianočnými svetlami. Na Štedrý večer sa pri stole schádza najbližšia rodina. Nóri tieto tri vianočné dni televízor vôbec nezapínajú. Snažia sa tráviť viac času s rodinou. Vianočná večera sa v Nórsku líši podľa oblasti. Na východe krajiny je typický pečený bravčový bôčik, inde zase lúhovaná treska a je aj menšia oblasť, kde na Štedrý večer jedávajú lokálnu pochúťku – solenú údenú a varenú polovicu ovčej hlavy a to vrátane jazyka a očí. Miestnym “Ježiškom” je škriatok Julenissen, ktorý bdie nad deťmi ako dobrý duch.

Japonsko

V Japonsku sú Vianoce časom šírenia šťastia. Oslavujú sa aj napriek budhistickej tradícii a považujú sa za najromantickejší sviatok v roku, pretože páry konečne trávia čas spolu, nakoľko na to počas roka nemajú čas, lebo sú pracovne vyťažení. Vianoce sú považované za slávnostný čas aj z dôvodu, že 25. decembra sa narodil japonský cisár. Japonská štedrovečerná večera je úplne iná ako u nás. Japonci na Štedrý večer jedia väčšinou vyprážané kura z fastfoodov. Perníky ani podobné koláčiky na stole nehľadajte, Japonky na pečenie nemajú čas, pretože Štedrý deň je pracovným dňom. Ako dezert si ale kupujú šľahačkovú tortu z piškótového cesta. Darčeky nosí budhistický mních zvaný Hotei-Osho, ktorý je pre Japoncov ako Mikuláš.

Dánsko

Sviatočný večer sa v Dánsku oslavuje rovnako ako u nás 24.decembra. Zaujímavý význam prikladajú  adventnému vencu. Sviece tu totiž symbolizujú 4 obdobia života – detstvo, mladosť, dospelosť a starobu, preto Vianoce nazývajú „Oslavou sviečok”. Na Vianočnom stole dominuje hus alebo kačka a teplá šunka. Vianočný dezert, ryžový nákyp, obsahuje zapečenú mandľu a kto ju nájde, bude obdarovaný špeciálnym darčekom. Dáni si veľmi potrpia na vianočné darčeky, ani nie tak na ich množstvo alebo finančnú hodnotu, ale na to, aby bol darček pekne zabalený.

Cyprus

Vianočné obdobie na Cypre trvá od 24. decembra do Troch kráľov. Počas týchto dvanástich dní v roku prichádzajú akísi zlí duchovia známi ako „kalikantzari”. Na Nový rok ráno nosí Ai – Vasilis deťom darčeky a podľa legendy požehná koláč  Vasilopitu s mincou uprostred a vypije pohár vína, ktorý sa pokladá pod stromček. Ráno počas rozbaľovania darčekov deti zjedia kúsok Vasilopitu a kto z nich nájde mincu, bude mať šťastie po celý rok. Na Cypre považujú pečené bravčové mäso za sväté, preto na sviatočnom stole nesmie chýbať.

Nový Zéland

Nie je žiadnym divom, že Novozélanďania oslavujú Vianoce bez snehu. Vianoce sú pre nich začiatkom letných prázdnin, ktoré trvajú od Štedrého dňa do konca januára. Darčeky si deti rozbaľujú počas vianočného rána a potom nasleduje sviatočný obed, ktorý pozostáva z grilovaných morských plodov a morčacieho mäsa. Obeduje sa vonku a celý obed pripomína piknik. Po hlavnom jedle si rodina pochutí na slivkovom pudingu alebo Pavlovej torte zdobenej sezónnym ovocím. Mnoho miest má na Novom Zélande vianočné prehliadky, ktoré sú veľkou udalosťou hlavne pre deti, pretože prehliadka obsahuje vystúpenie veľkého Santa Clausa.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.