Zaujímajú sa mladí ľudia o folklór?

Ak si trošku všímate školské nástenky, alebo aspoň sledujete, čo nové sa deje, viete už asi o novom diplome jedného nášho úspešného žiaka. Je to diplom za 1. miesto vo výtvarnej súťaži, ktorá sa konala v Trnave a jej témou bolo Európske kultúrne dedičstvo – Folklór.

Tento diplom patrí Samuelovi Hužovičovi z III.A, ktorého plagát ste si už možno všimli vo vestibule školy. Mňa okrem samotného diela zaujímali aj iné okolnosti. Nedalo mi to, a tak som sa Samča na pár otázok spýtala a rada sa s vami o to podelím:

Ako dlho ti trvalo vytvoriť túto krásnu kresbu?

Fúha, neviem ani koľko mi to mohlo dokopy trvať … No kreslil som to asi mesiac, ale nie cez školu, hlavne počas víkendov.

Prečo práve folklór?

P. prof. Mikušová mi na začiatku roka dala na výber témy a táto mi asi najviac vyhovovala, lebo ja mám veľmi rád náš folklór, našu kultúru, keďže mám veľmi rád Slovensko. Ako myslím krajinu a kultúru…

Myslíš si, že sa mladí ľudia zaujímajú o folklór?

Mladí sa znova začínajú zaujímať o folklór, začínajú sa objavovať stránky, ktoré predávajú oblečenie a iné veci s folklórnymi motívmi a celkom sa im darí, takže si myslím, že sa to zase dostáva do povedomia.

Čo ťa inšpirovalo celkovo ku kresleniu?

Keď som bol malý, mama si so mnou kreslievala a mňa to bavilo, tak mi to aj ostalo. Aj mám pár kamarátov umelcov (najznámejší asi Castellani)

Navštevoval si aj nejaké hodiny kreslenia?

Nie, nechodil som na žiadne.

Možno aj vás tak zaskočila odpoveď na poslednú otázku a je to obdivuhodné a krásne, že z jeho vlastnej iniciatívy a talentu (keďže kreslenie berie len ako príjemné trávenie jeho voľného času) , dokáže vyhrať súťaž a dokonca konkurovať rovesníkom, ktorí sa však kresliť učia alebo zdokonaľujú na hodinách kreslenia. My teda Samčovi prajeme ešte veľa vydarených diel a tiež sa potešíme z každého úspechu aj ďalších mladých nadšencov umenia!

Veronika

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.