Dve gymnáziá, jedna história

Nedávno sa na našej škole strhol boj. Opäť sa stretli dvaja rivali, ktorí tvorili v minulosti jeden celok. Súboj medzi Športovým gymnáziom Jozefa Herdu a Gymnáziom Jána Hollého nebol však bratovražedný.

Takzvaný Duel gymnázií sa vždy nesie v čisto priateľskom duchu. Ide o žiacku zábavu, odpútanie sa od všedného školského života, budovanie medziľudských vzťahov, a tak podobne. Študenti majú možnosť súťažiť v športových aj vedomostných aktivitách a na základe úspechov sa určí, ktorá škola sa stala víťazom. A ten následne dostane putovný pohár znamenajúci ocenenie a výhru.

Zatiaľ sa uskutočnili 4 ročníky duelu.

  1. ročník: víťaz – ŠGJH
  2. ročník: víťaz – GJH
  3. ročník: víťaz – GJH
  4. ročník (tohtoročná súťaž)  : víťaz – ŠGJH

Slávnostné otvorenie sa začalo v telocvični. Moderátori René Počúch a Sára Kvocerová povedali zopár milých slov a pán zástupca Peter Toman  poprial obom gymnáziám veľa šťastia. (Dodatočne sme pána Tomana vyspovedali v súvislosti s touto akciou, jeho vyjadrenie je uvedené nižšie) Zaspievali aj naše šikovné speváčky –  Katka Bachoríková a Terezka Gregušová a tanečná skupina Streetbeats crew si nenechala ujsť ani toto podujatie. Na záver otvorenia duelu zástupcovia oboch študentských parlamentov zložili sľub, že školy budú bojovať čestne.

No a mohlo sa súťažiť.

V športovej časti, ktorá prebiehala v telocvični, na žiakov čakali basketbal, florbal, vybíjaná a hádzaná. Vedomostná súťaž  prebiehala v aule, kde boli pripravené dva stoly, za každým štyria žiaci danej školy. Študijné schopnosti a vedomosti hrali v tejto časti hlavnú rolu.

Zaujímal nás názor profesorov oboch škôl, prečo si myslia, že je dôležité udržiavať priateľstvá a podporovať akcie tohto typu. Tak sme si odchytili pána zástupcu z nášho gymnázia a jedného pána profesora z Hollého gymnázia, ktorého sme sa ešte dodatočne spýtali, s akými očakávaniami a pocitmi prichádzajú.  

Pán zástupca Peter Toman:

 „Medziľudské vzťahy sa musia udržiavať a budovať.  Rozvíjať priateľstvo medzi školami, ktoré majú spoločnú históriu, je zvlášť dôležité. Dôležité  je, aby všetko bolo myslené v priateľskom duchu.“

Pán profesor z Hollého gymnázia:

„ No s očakávaniami? Žiaci si zašportujú, zabavia sa a pokúsia sa vyhrať. Ja osobne mám veľmi rád tento duel, pretože, či už vyhráme alebo nie, ide hlavne o žiacku radosť, alebo aj o spoznanie sa s novými ľuďmi a budovanie priateľstiev.“

Celkový priebeh duelu bol veľmi zaujímavý. Športové nasadenie rozhodne nikomu nechýbalo. Od začiatku ŠGJH nenechalo nič na náhodu a tlačilo na GJH v plnej sile. Vďaka tomu sa podarilo našej škole vyhrať a vrátiť putovný pohár na to správne a pravé miesto.

 

Za fotky ďakujeme Jánovi Kiripolskému, Soni Jánošíkovej a Nine Landigovej.

Všetky fotky nájdete TU alebo na tomto odkaze!

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.