Divina Maloum bojuje za mier karikatúrami

Divina Stella Maloum z Kamerunu má len 15-rokov, no pre mier v Kamerune toho spravila viac ako ktokoľvek iný. V roku 2019 bola za to právom ocenená Medzinárodnou mierovou cenou pre deti. Čo ju vlastne k tejto činnosti viedlo a akým spôsobom mier šíri ďalej?

Všetko sa začalo koncom mája v roku 2014, keď na severozápade Kamerunu zintenzívneli teroristické útoky. Separatistickí povstalci začali bitku o vlastný štát. V niektorých častiach Kamerunu deti každodenne zažívali extrémizmus. Ako obete teroristických útokov prichádzali o životy, boli zranené a nútené utiecť zo svojich domovov. Videli, ako ich dediny horeli. Chodiť do školy už nebolo možné. Teroristické skupiny sa zameriavali na zraniteľných neplnoletých a nútili ich, aby sa stali detskými vojakmi alebo nevestami.

Vtedy len 11-ročná Divina navštívila túto časť krajiny a zdesilo ju to. Keď videla, že jej rovesníci či dokonca aj mladší ako ona sú najväčšími obeťami, uvedomila si, že mnoho z nich nepozná svoje práva, a preto vytvorila program s názvom ,,Stojím za mier“. Rok na to vytvorila hnutie ,,Children for Peace (C4P)“, ktoré maloletých varuje pred zaradením do ozbrojených skupín a posilňuje ich účasť na budovaní mieru a trvalo udržateľnom rozvoji. C4P je v súčasnosti sieťou 100 detí v desiatich regiónoch Kamerunu. Splnomocňuje ich, aby sa menili a zúčastňovali sa na mierových iniciatívach v ich komunitách. Zorganizovala detský mierový tábor medzi komunitami, založila mierové kluby v mešitách a spolu s ďalšími teenagermi spoločne učia vyše 5000 detí ročne, že majú na výber: že môžu povedať nie násiliu a vybudovať trvalý mier. Divina verí, že práve oni sú skutočnými nositeľmi mieru a že partnerské vzdelávanie je najlepším spôsobom, ako ho dosiahnuť. Kamerun je domovom rozmanitej zmesi kultúr, jazykov a dialektov. Jazyková bariéra je jeden z najväčších problémov pri šírení mieru v jej krajine. No Divina sa nevzdala a aj na tento problém našla riešenie. Vytvorila karikatúry vysvetľujúce hrôzy násilného extrémizmu. Divina sa rozprávala s deťmi, ktoré zažili násilie osobne a so svojím tímom zvečnila ich príbehy do obrázkov, aby ich všetci pochopili.

Zdroj: africanexponent.com

Doteraz ich vytvorila viac ako 3000. Divina používa karikatúry ako základ pre zmysluplné rozhovory o mieri. Okrem šírenia povedomia v rámci svojej vlastnej školy a koránskych škôl v hlavnom meste navštevuje aj deti ulice, siroty a znevýhodnených maloletých z vidieckych oblastí na severe. Divina pokračuje v pochodoch po hlavnom meste, aby šírila posolstvo mieru a hovorila so svojimi rovesníkmi o skutočnom význame budovania mieru. Divina chápe silu detí. Učí ich hovoriť, čo si myslia a veriť, že ich názor by mal byť vypočutý. Motto jej organizácie ,,I am standing up for peace!“ (stojím si za mierom) im neustále opakuje, lebo vie, aké je to dôležité, a tak spoločne bojujú proti mnohým extrémistickým skupinám ako je napríklad Boko Haram. Divina s obľubou vravieva: ,,Každý môže prispieť k tomu, aby svojej spoločnosti priniesol mier“ a toto posolstvo chce rozšíriť do celého sveta. 

Divina pri slávnostnom odovzdávaní cien povedala: ,,Mám veľké plány do budúcnosti a neprestanem obhajovať právo detí žiť v mieri.“ No nebola jediná, kto túto cenu minulý rok získal. Po prvý raz sa stalo, že si ocenenie prevzali dve mladé aktivistky. Druhou bola všetkým dobre známa Greata Thunberg. To svedčí o tom, že aj mladí  ľudia môžu pomôcť k zlepšeniu životnej úrovne. Tak neváhaj a nájdi spôsob, ako by si mohol pomôcť tomuto svetu ty.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.