Alergie a ich reakcie, ktoré by ste si možno nikdy nevšimli

Všetci poznáme bežné alergie, s ktorými sa pravidelne stretávame. No rozoberme si to trocha z iného hľadiska…

Opäť nastal ten čas, keď sa všetko pomaly prebúdza. S radosťou odložíme zimné bundy, pretože teplomer konečne ukazuje nad desať stupňov, zovšadiaľ sa ozýva radostné pospevovanie vtáčikov a aj my dáme prednosť vysedávaniu vonku na lavičke než v uzavretej kaviarni.  Slniečko nás opatrne zohrieva, vôňa drevín a rastlín je omamujúca. Všade, kam pozrieme, môžeme vidieť rozkvitnuté duby, voňavé magnólie, svieže tulipány, púpavy,…

*Hapčííí* Na zdravie! Príroda je síce na jar naozaj očarujúca, no niektorí s ňou vedú krutý boj s balíčkom vreckoviek po ruke. Mnohí šťastlivci sú počas ,,peľovej sezóny‘‘ zamestnaní kýchaním, upchatým nosom, slziacimi očami či ekzémom. Tieto obdarenia majú vďaka alergii, čo je (ak si to zoberieme z odborného hľadiska) prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Každý organizmus je jedinečný a môže byť alergický na odlišné veci.  Či už na pele, plesne, zvieratá alebo potraviny. Ak sme so svojou alergiou oboznámení, jednoducho sa jej spúšťačom vyhýbame. Nejeme jedlo, z ktorého sa nám spravia vyrážky, upratujeme dom, aby nás nedráždil prach a berieme lieky, ktoré nám pomôžu utlmiť nepekné dôsledky.

Možno ste sa nad tým nikdy hlbšie nezamýšľali, no alergiu môžeme mať aj na úplne iné veci. Každý máme minimálne jednu pesničku, z ktorej nám ide vybuchnúť hlava v tom momente, keď jej úvodné tóny začnú hrať v rádiu už po tretíkrát v ten istý deň. Čo najrýchlejšie siahame po vypínači a rádio sa v momente utíši, lebo riskovať, že by na nás pesnička po preladení mohla číhať niekde inde, jednoducho nemôžeme. Následky uvedenej situácie môžu byť hrôzostrašné: vytrhávanie vlasov, vyškrabanie očí či trvalá strata sluchu. Čiže, áno, alergickí môžeme byť na hudbu a to isté platí o filmoch, seriáloch a podobných veciach. No napadlo vám, že najviac dokážeme byť alergickí práve na iného človeka?

Dennodenne sa stretávame s kopou ľudí.  Všetci sme rôzni, komplikovaní a  vyberaví. Niekomu viac sadnú vtipní, iným tichí či hĺbaví ľudia. No v našom užšom kruhu osôb nefigurujú iba tí najobľúbenejší. Komunikujeme aj s tými, o ktorých sa nezaujímame, neriešime ich, no v najhoršom prípade trávime čas aj s tými, na ktorých sme vyslovene alergickí.

Z nejakého dôvodu nám znepríjemňujú život a v ich prítomnosti by sme sa najradšej prepadli pod zem. Môže to byť otravný či premúdrený spolužiak, no hrozbu tiež predstavujú manipulátori a neprajníci. Tí, ktorí si dokážu priateľstvá prehodnotiť, s takýmto rušiteľom atmosféry utnú kontakt a ďalej si žijú svoj mierumilovný život. No vo väčšine prípadov alergici jednoducho ignorujú tieto osoby. Oberajú sa nimi o čas, nechávajú sa nasávať negatívnou energiou, ktorá potom ovplyvňuje celé okolie. Tu je pekne viditeľný dominový efekt – keď vám z nenávidenej osoby začne tuhnúť krv v žilách, zlosť si vybijete na prvej osobe po vašej pravici, ktorá to ďalej predá kamarátovi, kamarát sa vykričí na brata, brat zalarmuje mamu, mama všetkých otravuje v práci… A svet sa zrazu stane jedným veľkým protivným miestom.

Namiesto toho, aby sme sa týmto situáciám vyvarovali, stále máme v sebe milióny negatívnych pocitov a myšlienok, alergických reakcií, ktorých by sme sa mohli ľahko zbaviť, no my si slepo nechávame šliapať po hlave. Pomaly strácame zmysel každého dňa, nič nás nenapĺňa a nerobí šťastnými. Pritom je to také jednoduché. Veď ak vám z orechov opúcha jazyk, neskúšate ich zjesť viackrát a neočakávate, že raz vám alergia zmizne. Navždy sa s nimi rozlúčite a už nikdy ich nevyhľadáte, kontrolujete si každé podozrivé jedlo, aby vás neprekvapili. Možno vám niekedy začnú chýbať, rozmýšľate, ako vlastne orechy chutia, no verte mi, nestoja vám za to a každý jeden pozitívne naladený človek tvorí súčasť šťastného celku, ktorý by sa mal čo najrýchlejšie rozrastať a tvoriť tento svet.

Prečo to vlastne robíme? Možno si myslíme, že nám to niečo prináša, že aj tieto osoby nám na niečo sú, klameme však samých seba. A čo je horšie ako byť s nesprávnymi ,,priateľmi‘‘ a žiť v sebaklame?

Skúste sa nad tým zamyslieť. Snažte sa postupne vyškrtnúť každého, kto vám iba zaberá priestor vo vašom živote. Zbavte sa svojich alergií a viac sa venujte tým, ktorí vás robia šťastnými. Zistíte, že robíte správnu vec, keď sa dostavia následky: pozitívna nálada, čistá myseľ, chuť do všetkého a radosť. Čistá, nefalšovaná radosť, ktorú vám ostatní, pokiaľ sa budú naďalej trápiť alergiami, môžu iba závidieť.

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.