Filmy z dielne slovenských študentov

13. ročník filmového festivalu Cinematik, ktorý sa konal v Pieštanoch, priniesol počas celého uplynulého týždňa viac ako 100 filmov rozdelených do tématických častí premietaných na štyroch rôznych miestach v centre mesta. Na svoje si prišli milovníci dokumentárnych, historických, európskych, ale aj slovenských filmov.

Kedže Cinematik kladie dôraz aj na slovenskú kinematografiu a taktiež na filmy z dielne študentov Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici, rozhodli sme sa vám trochu priblížiť filmy od študentov z Akadémie umení v Banskej Bystrici.

(Ne)viditeľné svety
Réžia: Zuzana Hudáčeková
Vo filme vystupujú tri ženy, ktoré pracujú ako opatrovateľky, avšak každá v inej krajine. Jedno ich však spája, túžba byť s rodinou. Film poukazuje vo veľkej časti na rozdielne finančné ohodnotenie tohto druhu práce v rôznych krajinách, a to na Slovensku, v Nemecku a v Anglicku. Opatrovateľka na Slovensku sa cíti byť viac slúžkou ako opatrovateľkou, taktiež musí mať druhú prácu, aby sa vyrovnala platu, ktorý dostáva opatrovateľka v Anglicku. Na otázku, či by sa znovu rozhodli pre prácu opatrovateľky, jednohlasne odpovedali nie, pretože zistili, že čas, ktorý stratili pri tejto práci, už svojej rodine nevrátia..

Tu som Slovákom
Réžia: Matúš Chovanec
Film sa nakrúcal v obci Nová Huta v Rumunsku, kde z veľkej časti žijú Slováci. V tomto filme sú taktiež traja respondenti, ktorí priblížili svoj každodenný život. Všetci traja sa zhodujú v tom, že Rumunsko je odlišné od Slovenska v mnohých smeroch. Ľudia v Rumunsku žijú život, v ktorom sa nikam neponáhľajú, väčšina sa živí manuálnou prácou, predovšetkým starostlivosťou o dobytok. Najviac však pociťujú samotu, keďže ich deti odišli za prácou na Slovensko.

Hráč
Réžia: Matúš Men
Tento dokumentárny film zachytáva život profesionálneho hráča elektronického športu, jeho súkromie, každodennú rutinu a hlavne profesionálny život. Film začína rozhovorom jeho matky, ktorá bola zo začiatku skeptická, pretože jej syn povedal, že by sa chcel profesionálne venovať počítačovej hre. Vo filme sa taktiež nachádza aj pohľad na turnaje, ktoré majú prize pool od 250 000$ do 1 000 000$. Hlavnou myšlienkou tohto filmu, z nášho pohľadu, je priblížiť elektronický šport ľudom, ktorí o ňom doposiaľ nepočuli.

Každý film mal niečo do seba, avšak najviac v nás zarezonoval film Hráč, keďže mal fantastický námet a zábery boli natočené ako pri profesionálnom filme. To, čo ale najviac oceňujeme, že študenti natočili super filmy bez nároku na honorár a bez filmového štábu.

článkom prispel Daniel Kollár (II.A)

 

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.