Ekológia v šatníku

Máš plnú skriňu, ale nevieš, čo si obliecť.

Počiatky mojich tínedžerských čias si žiadali šatník americkej blogerky,už len pre pocit hrdinstva. Tento šatník sa rovnal citátu „kvalita nad kvantitou”, no opak bol pravdou. Kúpenie veľkého množstva rôzneho oblečenia v dobrej kvalite je pomerne ťažkou úlohou pre niekoho, kto má zatiaľ od peňažnej nezávislosti ďaleko, a bola som tak odkázaná na obchody úrovne H&M, Sinsay či Tally Weijl. S mojím šatníkom to takto biedne vyzeralo ešte najbližšie dva roky.

Pamätám si, ako mi mama podstrčila knihu s francúzskym názvom, o móde tzv. Slow fashion kultúry. Po jej prečítaní prišiel moment, kedy sa mi už vo vyzrelejších myšlienkach a predstavách rysovala túžba po vytvorení vlastného minimalistického šatníka.

zdroj: sunnysblog.typepad.com

Jar je ten čas, kedy sa blíži nielen upratovanie celého domu či bytu, ale aj “vyhladzovanie” šatníka. Preto vás vyzývam na odskúšanie si napríklad iba 30 kusového!

Čo tým môžeš získať?

  1. Definuješ tým vlastný štýl. Jednotlivé kúsky vyberieš podľa otázok, či to, čo držíš v ruke, naozaj vyjadruje tvoju osobnosť.
  2. Získaš tým kvalitné kúsky, opotrebovateľné za dlhší čas. Týmto sa nebudeš musieť ďalej zaoberať žmolkovaním pekného kabátu, ktorý má týždeň. Navyše premýšľaš ekologicky, prispievaš k menšej spotrebe.
  3. Ráno ľahšie stihneš autobus do školy, pretože vo svojom šatníku nebudeš dlho vyberať, čo na seba.

Ostatné výhody: šetríš tým vodu, pracie prostriedky (tým pádom aj plasty, v ktorých sa prostriedky nachádzajú), svoj čas vyhradený na pranie a žehlenie, dokonca možno 5 minút z rána.

Ako sa priblížiť ku Capsule Wardrobe ešte o niečo viac:

  • KnihaLekcie Madam Chic, Jennifer L. Scott
  • Dokument The True Cost – dokument o životných podmienkach žien či mužov pracujúcich pre nás, aby sme dostali svoje tričko v hodnote desiatich eur, pričom oni mesačne zarobia okolo piatich.

  • Na Pintereste nájdeš mnoho inšpirácií na už samotné tvorenie tohto šatníka.

Saša

Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.