Na návšteve v Európskom parlamente

Ako to celé začalo…

Na pozvanie europoslanca Branislava Škripeka sa v dňoch 11. – 15. 6. 2017 piati žiaci s jedným učiteľom zúčastnili na exkurzii v Štrasburgu. Jej cieľom bolo oboznámiť sa s fungovaním Európskeho parlamentu, prácou zamestnancov tejto významnej európskej inštitúcie, predstaviť im našu školu a v neposlednom rade si pozrieť mesto Štrasburg.

Po nočnej, vyše 12-hodinovej ceste autobusom sme navštívili novú budovu Európskeho parlamentu, ktorá pred niekoľkými rokmi nahradila jej pôvodné sídlo. Už na prvý pohľad ohromí človeka svojou veľkosťou. Vstup do nej sprevádzali viaceré ochranné opatrenia, každý návštevník musel prejsť niekoľkými bezpečnostnými kontrolami.

Vo vnútri sme sa bližšie oboznámili so zložením a organizáciou práce tohto európskeho kolosu. Vypočuli sme si niekoľko zaujímavých prednášok zamestnancov EÚ z medzinárodného tímu pána poslanca Škripeka. Po nich sa nám prihovoril pán poslanec osobne. Jeho prejav bol viac osobný a konkrétny. Pochopili sme, ako môže aktívne zastupovanie záujmov občanov Slovenska v konečnom dôsledku prakticky ovplyvniť život bežného občana EÚ. Avšak hlavným cieľom týchto stretnutí bolo ľudsky sa k nám priblížiť, svojím životným príbehom a prácou nás podnietiť k zamysleniu, inšpirovať a povzbudiť k väčšej ľudskej, odbornej a občianskej aktivite, angažovanosti a zodpovednosti v prostredí, v ktorom žijeme nielen my, ale raz by mali i generácie po nás.

Neopakovateľné čaro Štrasburgu

Samotný Štrasburg je nádherné mesto s bohatou históriou. Leží v blízkosti francúzsko-nemeckých hraníc a je hlavným mestom regiónu Alsasko. V minulosti Alsasko patrilo striedavo nemeckej a francúzskej strane. Dnes je definitívnou súčasťou Francúzska. Štrasburg sa časom stal symbolom zmierenia a vzájomnej spolupráce týchto dvoch krajín, čo bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo ho ustanovili za sídlo Európskeho parlamentu. Okrem neho tu sídli Európska rada a Európsky súd pre ľudské práva.

V centre Štrasburgu sa nachádza množstvo historických stavebných pamiatok. Starému mestu dodáva typická architektúra jedinečný vzhľad. Najviac pôvodných budov sa nachádza v štvrti La Petite France. Príjemný spôsob, ako sa možno kochať pohľadom na ne, je z vyhliadkovej lode, ktorá premáva po kanáloch rieky Rýn. Najväčšiu dominantu mesta však predstavuje veľkolepá gotická stavba, Katedrála Notre-Dame, ktorá bola istý čas najvyššou budovou na svete.

Štrasburg je iný ako porovnateľne veľké mestá u nás na Slovensku. Autá v úzkom centre sú skôr raritou, väčšina ľudí používa bicykle, ktorých je tu nespočetné množstvo. Miestni sú zvyknutí na masy turistov, správajú sa k nim prívetivo a ochotne poradia. Väčšina z nich ovláda niekoľko jazykov, dohovoriť sa však dá aj bez dokonalej znalosti niektorého z nich.

Exkurzia v Štrasburgu bola pre nás jedinečným a nezabudnuteľným zážitkom. Odniesli sme si z nej množstvo spomienok, postrehov a hlavne sa nám v mnohom otvorili oči. Bola pre nás intenzívnou, i keď krátkou školou európskej tolerancie.

O toto poznanie sme sa vrátili zo Štrasburgu múdrejší, naplnení inšpiráciou do budúcnosti a úprimnou vďakou pánovi poslancovi Škripekovi a jeho tímu za pozvanie.

Filip Funovič, Lukáš Molnár, Lucia Pončáková, Simona Škrabáková, Richard Tomly – III. A

Autor

admin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ab accusantium, blanditiis cumque deleniti, dicta eaque, est eum hic in iste nihil quas repellendus similique sit ullam? Nemo officiis sequi vitae!
Loading...
Niečo sa pokazilo Načítať

Žiadne komentáre

Pridajte komentár

Váš e-mail nebude zverejnený.